čtvrtek 25. září 2014

Degustace vín z Jury od Labeta

Labet-Pinot-Noir-Les-VarronsV úterý jsem si nemohl nechat ujít degustaci Domaine Labet, kterou si ve sklepení vinného baru Veltlín připravil dovozce Antonín Suchánek aka Champagnier. Společně s Bogdanem Trojakem promluvili o regionu Jura, co je na něm tak specifického, přidali pár historek a zajímavostí. Hlavní ovšem byla vína, celkem devět vzorků různých stylů. Vína nebyla ani tak vybrána, ale spíše „co vinař pustil“. Jura je maličká, Labet čím dál populárnější (ostatně to tamní biodynamici a jim příbuzní obecně, trend ve špičkových světových restauracích a vinných barech je nepřehlédnutelný) a dovozce zdaleka nebyl schopen nakoupit vše, co by si třeba přál. O oblasti Jura jsem tu psal opakovaně, pokud o ní nevíte vůbec nic, můžete začít třeba článkem Kdopak by se Jury bál. Popisoval jsem i vinařství Juliana Labeta, takže dnes se mohu vrhnout rovnou na vzorky. Chutnané, jak je v Juře ale leckdy i Burgundsku normální, od červených po bílá a ne naopak. Bylo to fajn!

Labet-Pinot-Noir-Les-Varrons-0Pinot Noir „Les Varrons“ Nature 2013, z jejich top vinice a nesířené. Světlá červená barva, spíše tmavší rosé :-) Fajn ovocná, peckovinová vůně, lehce divočejší funky tóny, mírně zemitost a těkavka. Živé a lehké v chuti, až lehce perlička, šťavnaté, ovocné, přímé, fajn „chlastací“ naturální červené. Nepředpovídám tomu žádný velký potenciál zrání, ale teď potěší. Následovalo totožné víno ale ve variantě Vieilles Vignes, z keřů starých i přes šedesát let, ze kterých byla (sélection massale) vinice později dosazována, místo použití moderních klonů. Opět hodně světlá barva a trochu funky vůně, divočejší a na první ovonění evokuje šťavnatost, kyseliny. Suché a trochu tvrdší v chuti, slušná stavba a dobrá délka, o něco serióznější než předchozí vzorek, lehké zajímavé červené. Métis 2013 je pak směsí po třetinách z hlavních červených odrůd Jury (jsou tam i další, ale tyto jasně dominují) – Poulsard, Pinot Noir a Trousseau – ze tří různých vinic. Odrůdy zrají každá ve svém (starším) sudu zhruba tři čtvrtě roku a spojeny jsou vlastně až před lahvováním. Červeně ovocná a trochu zaprděná vůně, celkem charakteristická pro Poulsard, mírně evokuje některé smradlavější minerální prameny :-) Šťavnaté v chuti, lehké s výraznější kyselinou, energické, přímé sympatické červené, opět takové to co by člověk s chutí vypil fakt hodně a která Jura umí skvěle.

degustujeme_labetalabet_metislabet_cremant_du_jura

Na osvěžení intermezzo v podobě dvou bublin. Crémant du Jura rosé brut se základem z ročníku 2010, odrůdově stoprocentní Pinot noir, má fajn jemnější růžovou barvu, vůně navinulá červeně ovocná, suché, šťavnaté, minerální, výrazná kyselina a čerstvost, lesní jahoda, trochu zemité (a ne úplně typické a pro mne možná mírně rušivé) linky v dozvuku. Jinak se ale pije víc než dobře. Bílý Crémant du Jura brut připravený z Chardonnay ročníku 2012 je aromaticky jemnější, minerální, jablíčkový, suchý a velmi čerstvý v chuti, živý, energický, s říznou kyselinou a jablečnou ovocností, dost příjemný.

Řada Fleur představuje vína připravená s běžným doléváním sudů (vin ouillé), tedy ne jurskou technikou a s ní související oxidací a kvasinkovým závojem. Fleur de Chardonnay 2011 je mix různých vinic a stáří keřů. Pěkná žlutá barva a výraznější projev dřeva, novější toastované sudy, žluté ovoce, pěkná minerální linka, efektní, trochu tam postrádám typickou jurskou pikantnost, je to více „burgundské“. Pěkně suché v chuti, bezva kyselina a struktura, seriózní projev, vyvážené, ovocné, dobře dřevo, delší. Hodně slušné s potenciálem zrát. Fleur de Savagnin 2011 je opět mix terroirů a stáří keřů, navíc nejde jen o jeden Savagnin, ale všechny tři nejčastější typy - Jaune, Vert i Gros Vert. Mineralita, ovocná krémovost, již znatelně zralejší a lehce oříšky, poměrně bohaté, zajímavé. Suché, šťavnaté, plnější v chuti, výrazné, kyselina, krémovost a trochu nazrálost, fajn délka, příjemné víno. Fleur de Marne „La Bardette“ 2011 pochází z jediné polohy, La Bardette, a čistě z odrůdy Chardonnay. Navíc jde vždy o keře jen sélection massale, žádné klony, výsadby ve čtyřicátých letech minulého století. Divočejší a trochu sevřené na úvod, s mírně oxidativním charakterem. Suché, plnější, poměrně důrazné, krémovost, znatelnější alkohol a novější dřevo, dobrá délka, složitější bohatší víno. S tímhle bych si potřeboval hrát víc doma a dát tomu čas, sledovat alespoň dva dny :-)

Labet-Fleur-de-ChardonnayLabet-Fleur-de-Savagninlabet_cuvee_de_hassard

A na závěr Cuvée du Hasard 2010 připravené opět čistě z odrůdy Chardonnay 60+ let starých výsadeb v různých polohách, ale tentokrát už s oxidací a pod kvasinkovým závojem, v burgundských 228l sudech 3 až 4 roky. Takže takové malé žluté víno. Tmavší zlatá barva a jasně zařaditelná vůně, oxidativní tóny, jurská pikantní mineralita, dřevěný vlakový vagon, oříšková směs. Suché, pikantní, efektní v chuti, výraznější kyseliny a fajn šťavnatost, dobrá délka, nijak hutné a vlastně poměrně elegantní, v rámci stylu určitě nadprůměrné.

Komentáře používají Disqus