úterý 30. prosince 2014

Alsasko, Champagne a Štýrsko aneb 3x bubliny

vanocni_korkyO svátcích jsem otevřel několik fajn lahví, nesahal jsem po vyložených bombách, spíš po kouscích nadprůměrných ve své kategorii. Ale když na to teď koukám… :-) Dnes odhrnu bubliny, na tichá přijde řeč v příštím zápisku. A začneme v Alsasku. Vinařství René Muré (s dodatkem Clos St Landelin dle jejich nejslavnější vinice) patří mezi špičku Alsaska a i jejich bubliny jsou skvělé, ostatně už tu o nich byla řeč. Tentokrát padl Crémant d'Alsace Cuvée Prestige Brut, směs tradičních odrůd Pinot Blanc, Pinot Auxerrois, Pinot Gris, Pinot Noir a Riesling z výsadeb v okolí obce Rouffach, základní víno školeno ve velkých dřevěných sudech i malých barrique soudcích na kalech. Funguje u nich trochu „solera“, vína nového ročníku se mísí s tím starým. Druhotné kvašení v lahvi a na kalech rok a půl, na crémant dost nadprůměr, ostatně stejně jako vše ostatní výše. Na lahvi uvádějí datum degoržování, v tomto případě 26.6.2014, a po něm nechávají víno ještě nějaký ten měsíc uležet než ho dají do prodeje. Takže jak chutná?

mure_cuvee_prestigeCitronová barva, krásné výrazné vytrvalé perlení malých bublinek. V lahvi byl pořádný tlak, kdybych korek nepřidržoval, tak vyletí sám od sebe. Čerstvá efektní slinosbíhavá vůně, citrusy, květinové tóny, mineralita. Suché a poměrně plné, výrazné, šťavnaté, důraznější styl, strukturovaný, ovoce do citrusů, skvělá kyselina, delší, bohaté. Parádní crémant! Cena už v ČR byla 390 Kč u Matějky a nemám s ní problém. Momentálně je víno v úvodí čerstvě ovocné fázi, ale věštím mu kvalitní vyzrávání na lahvi. Tedy… kdybych si já blbec nekoupil jen jednu, že jo.

hostomme_roseOtevřel jsem také láhev Rosé á Chouilly Brut šampaňského domu M. Hostomme, víno připravené z odrůd Pinot Noir a Pinot Meunier krátkou macerací (tj. ne v Champagne častější metodou směsi bílého a červeného vína). Jahodová světle červená výraznější barva, i pěna byla růžová, pěkné perlení menších bublin. Výrazně ovocná vůně, maliny, zralé červené jablko, lehce toastové a minerální. Suché, šťavnaté, ovocné, s páteří fajn kyseliny, minerální, pěkně dlouhé, příjemné, výborně pitelné nadprůměrné růžové Champagne. Dovezl kdysi Hron na další kolo bublinových edukačních degustací, které neustále odkládám. Musím s tím něco udělat…

strohmeier_roseA ještě jedno růžové na závěr. Padla také láhev Strohmeier Rosé Sekt Brut nature, absolutně suchých bublin od biodynamika Franze Strohmeira ze Štýrska, o kterém jsem tu psal už několikrát. Toto konkrétní víno je primárně z ročníku 2012 s asi dvaceti procenty starších ročníků z velkých sudů, spontánní fermentace v nerezu, následně spontánně malolaktika a do lahví. Po roce kvašení a ležení na kalech v lahvi degoržováno v lednu 2014. Kompletně bez dozáže a také bez přidané síry, nebyla v žádné části přípravy. Odrůda samozřejmě starý dobrý Blauer Wildbacher, známý z vína Schilcher. Barva tmavší jahodová, krásné perlení malých bublin. Výrazná ovocná vůně, jahody až koláč s jahodami, toast, pečené tóny, karamel, mineralita. Svědčí mu vyšší teplota. Velmi suché v chuti, šťavnaté, parádní kyselina, ovocnost, dobrá délka, dokonale pitelné charakterní víno. Mňam. Prodává Veltlín za 550 Kč.

Komentáře používají Disqus