středa 17. září 2014

Průvodní doklady, sklizeň v Itálii & kufřík na stobodové sklenky

pruvodni_dokladPokud sledujete problematiku boje proti pančovaným vínům, tak jedním z opravdu zavedených kroků (a nejen keců okolo) jsou průvodní doklady. Leckdo o nich možná ani neví a jak se ukazuje, je zrovna tento krok poněkud… komplikovaný. Zajímavý text k němu sepsal Jiří Maděřič (a na webu najdete i online petici), kompletní si ho můžete stáhnout zde. Cituji: „Důsledky postihující obchodníky a samozřejmě i všechny obyvatele naší země, kteří si víno kupují, vozí na chatu nebo třeba nakupují vánoční dárky do firem. Vždyť každý převoz vína nad 100 litrů musí mít průvodní doklad. Každý obchodník, který rozváží zboží a na dodávce veze více jak 100 litrů musí mít průvodní doklady na všechno zboží sebou a v pořádku. Každý vinotékař musí mít průvodní doklady na všechno víno v místě uskladnění, byť se jedná o stará nebo raritní vína. Klidně to můžou být vína z celé zeměkoule i více jak 10 let stará, přesto musí doklady mít v místě prodeje. Inspekce neumožnila žádnou časovou čáru a vyžaduje průvodní doklady i zpětně. Velkoobchody držící skladem 2000 položek při svých rozvozech musí mít na dokladech taky všechny náležitosti a nikoho nezajímá, že to můžou být stovky tisíc znaků „nacvakaných“ v účetních programech. Důsledkem je, že drtivá část obchodníků doklady v pořádku nemá a tím ani jejich odběratelé.“

V Itálii je v plném proudu sklizeň ročníku 2014, který se především v severní části země zapíše jako jeden z opravdu komplikovaných. Poslední odhady mluví o tom, že letošní sklizeň přinese přibližně 41 milionů hektolitrů vína, což je patnáctiprocentní propad oproti loňsku a vůbec nejméně od roku 1950. V tradiční „přetahované“ se zásadním vinařským rivalem, Francií, tak minimálně v objemu produkce Itálie tentokrát prohraje (Francie čeká přibližně 47 milionů hektolitrů). Na vině jsou nízké teploty a vytrvalé deště a bouřky v průběhu jara a léta. V některých italských oblastech pršelo téměř neustále, počasí zpomalilo zrání hroznů a přineslo mnoho dalších problémů, především plísní. S podobnými problémy ostatně momentálně bojují vinaři i na Moravě. V Piemontu i pamětníci mluví o nejchladnějším a nejvlhčím létě jejich života, ale na konečný verdikt je ještě brzy. Slavné Toskánsko neočekává ročník kvalitou ani výnosy velký, ale počasí zde bylo přeci jen stabilnější. Jih Itálie čeká nižší výnosy, ale dobrou kvalitu, na Sicílii může chladnější počasí přispět ke svěžesti vín. Uvidíme :-)

kufrik_suckling

Možná jste si všimli, že James Suckling, jeden z nejvýznamnějších (a také trochu kontroverzních) vinných kritiků, přišel s vlastní řadou sklenek. Nejdříve to byla James Suckling 100 Points Universal (nemůžu si pomoct, ale je to trochu k smíchu koncept), nyní již celá řada obsahuje sedm různých 100 Points sklenek a dva dekantéry. Vše poměrně pěkné ručně dělané kousky, které vyrábí firma Lalique, určitě by mi z nich pít nevadilo, byť mám jiné favority. No a když už máte špičkové sklenky na stobodová vína, tak je chcete mít sebou všude po světě, kde tato vína pijete. Takže si na ně můžete pořídit speciální kufřík, na něm zase najdete logo Salvatore Ferragamo. Stojí necelých pět tisíc euro, to je v podstatě zadarmo, když si vezmete ceny současných stobodových flašek Latouru, Lafitu či Margaux :o) Ale ne, nebudu si z toho dělat srandu. Tohle je sice už na hraně, ovšem existuje kupa věcí, které jsou spíše mimo mé finanční limity, ale jejich vlastnictví bych nepovažoval za snobismus. A jiní ano :-) Ať tak či onak reklamní video ke sklenkám a kufříku je bezva oslavou ruční práce, kdyby nic jiného.

Komentáře používají Disqus