pondělí 15. září 2014

Průzkum prosecca na českém trhu – sada #2

Le-Colture-Pianer-extra-dry-Valdobbiadene-Prosecco-Superiore-DOCGOd první části zkoumání prosecca na našem trhu už uběhlo skoro půl roku, čas podělit se o nové šumivé zážitky. Nejedná se o žádné systematické zkupování všeho, co v našich obchodech jde najít, na to nemám čas, chuť ani peníze (ale pokud chcete coby dovozce něco na zhodnocení něco dodat, klidně se ozvěte), spíše si trochu vybírám a chutnám slušnější věci. „Koupil bych znovu“ u jednotlivých vín je ve zkratce zda odpovídá očekávání na kvalitní prosecco/víno, nejčastěji je vzhledem k výše uvedenému odpověď ano. U většiny bych neměl problém láhev koupit a pít znovu, ale opravdu to udělám spíše u minima z nich. A ty samozřejmě v textu dále vypíchnu a navíc u nich dávám hvězdičku před název :-)

Sorelle-Bronca-Difetto-Perfetto-Prosecco-DOCG-Valdobbiadene-sur-lieSpousta známých jmen tu opět chybí, určitě se k nim časem dostanu, bublin není nikdy dost a pár lahví se mi doma chladí. Ale nechtělo se mi s reportem čekat, už takhle mi docela trvalo to z poznámek poskládat. U leckterých zde uvedených vín existují brut/extra dry/dry varianty a chutnal jsem třeba jen jednu, obecně se snažím projíždět hlavně nejtypičtější extra dry, ale čím dál více prosecca je připraveno velmi pěkně i jako brut, což mne těší. Pojďme tedy na jednotlivé vzorky.

Prosecco DOC, Treviso, frizzante

Le Colture Sylvoz Brut Prosecco Treviso DOC (web, prodejce)
Bledá barva, fajn perlení středně velkých bublin. Typická svěží vůně, mladistvá, květinovost, lehká mandlovina, přímočaře fajn. Spíše suché, živé, kyseliny, překvapivě slušné tělo a délka, lehká hořčina v závěru, výborná pitelnost, přímočaré dobře udělané prosecco.
Koupil bych znovu: ano

Perlage PerlApp Spumante Extra Dry (web, prodejce)
Viz článek z dubna 2014
Koupil bych znovu: ano

Perlage Bàcaro Prosecco Treviso Frizzante (web, prodejce)
Viz článek z dubna 2014.
Koupil bych znovu: spíše ne

Perlage Sgàjo Prosecco Treviso Extra Dry (web, prodejce)
Viz článek z dubna 2014
Koupil bych znovu: možná

Le-Colture-Cruner-Dry-Valdobbiadene-Prosecco-Superiore-DOCGLe-Colture-Fagher-Brut-Valdobbiadene-Prosecco-Superiore-DOCGLe-Colture-Sylvoz-Brut-Prosecco-Treviso-DOC

Klasické Conegliano/Valdobbiadene

* Le Colture Pianer extra dry Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG (web, prodejce)
Bledší zelenkavá barva, spousta pěny, pěkné jemnější perlení menší bublin. Čerstvá, florální a bílé ovocná vůně, jemnější, mandlovina, příjemná. Spíše suché, lehké a živé, čerstvé, pěkně postavené, dobrá délka, takový trochu „německy precizní“ dojem. Pilo se hodně dobře, povedené.
Koupil bych znovu: ano

Le Colture Fagher Brut Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG (web, prodejce)
Pěkné perlení. Čerstvé, květinové, dotyk citrusů a mandlovinky, typické, velmi příjemné. Suché, živé, krémové perlení, čistota, dobrá délka a pitelnost, hodně fajn. Z lahve magnum.
Koupil bych znovu: ano

Le Colture Cruner Dry Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG (web, prodejce)
Světlá barva, fajn perlení. Jemnější, květinová vůně, lehce mandlovina. Nasládlá chuť, čistá, typická hořčina v závěru, slušně pitelné, solidní ale trochu nudné a ne úplně vyvážené.
Koupil bych znovu: spíše ne

Perlage Canah Prosecco Superiore di Conegliano Valdobbiadene Brut (web, prodejce)
Viz článek z dubna 2014
Koupil bych znovu: ano

Perlage Quorum Prosecco Superiore di Conegliano Valdobbiadene Extra Dry (web, prodejce)
Viz článek z dubna 2014
Koupil bych znovu: ano

Le-Manzane-Dry-Prosecco-Superiore-DOCG-Conegliano-Valdobbiadene-1Perlage-Col-di-Manza-Prosecco-Superiore-DOCG-Valdobbiadene-Extra-Dry-2012Terre-di-San-Venanzio-Fortunato-Prosecco-Superiore-DOCG-Valdobbiadene-extra-dry

* Le Manzane Dry Prosecco Superiore DOCG Conegliano Valdobbiadene Extra dry (web, prodejce)
Světlá zelenkavá barva, výrazné perlení menších bublinek. Čerstvá, klasická, květinovo-ovocná jemnější vůně, zelené jablko, navinulý žlutý meloun, dotyk minerality, poměrně elegantní a zajímavé. Spíše sušší a pocitově plnější, pěkné perlení, ovocnost, délka a dobrá stavba, na prosecco poměrně strukturované, dotyk typické hořčiny v závěru, výborně udělané, bohatší, velmi povedené! Top za hodně dlouhou dobu a skvělý poměr ceny (pod 250 v kamenné prodejně) a kvality, jako bonus efektní láhev a viněta. Mimochodem nové šarže (já chutnal L4140, znovu koupené domů už je L4202) mají na vinětě Braillovo písmo, další plus. Koupil jsem znovu a vyzkouším i brut a už chladím jejich top bubliny. Těším se!
Koupil bych znovu: ano

* Terre di San Venanzio Fortunato Prosecco Superiore DOCG Valdobbiadene extra dry (web, prodejce)
Světlounká barva, vytrvalé pěkné perlení menších bublinek. Čerstvé, svěží, poměrně výrazné ve vůni. Květinové tóny, bílé ovoce, mandlovina. Spíše suchý projev a cukr krásně zapracován, na Prosecco relativně plně, šťavnaté s povedenou kyselinou, dobrá délka, nadprůměrně postavené. Velmi dobré!
Koupil bych znovu: ano

Marsuret San Boldo Prosecco Superiore DOCG Valdobbiadene brut (web, prodejce)
Krásně čerstvé, mladě broskvově ovocné, suché v chuti, bohatší, pěkně postavené, výrazněji ovocné, příjemné, dobře udělané. Na jedné degustaci jsem chutnal i jejich DOC Treviso extra dry, poměrně navoněné, jablko, lehce bonbónové, spíše suché, výrazná pěna, ovocnost, dobrá délka, lehce hořkost v závěru, taky ušlo.
Koupil bych znovu: ano

Perlage Col di Manza Prosecco Superiore DOCG Valdobbiadene Extra Dry 2012 (web, prodejce)
Biodynamická produkce. Ovocné, trochu divočejší ve vůni, květinovost. Nasládlé v chuti, živé, pěkná kyselina, příjemná ovocitost a dobrá délka, k ovocnému dezertu sympatické ale čekal jsem více. Sortiment vinařství Perlage jsem popisoval v samostatném článku, následně se ale zúčastnil degustace, kde všechna vína projel znovu a ochutnal i některá další. Poznámky se příliš neliší, u Bàcaro potvrzuji poněkud zvláštní, oříškovo-zemitý tón v chuti.
Koupil bych znovu: možná

La-Vigna-di-Sarah-Brut-2013-Conegliano-Valdobbiadene-Prosecco-Superiore-DOCG-Rive-di-CozzuoloMarsuret-San-Boldo-Prosecco-Superiore-DOCG-Valdobbiadene-brutVedova-Bianco-Frizzante-Sur-Lie-Fondo

Rive di… konkrétní vinice

* Perlage Riva Moretta Prosecco DOCG Valdobbiadene frizzante extra dry 2012 (web, prodejce)
Bio, staré (60+ let) vinice. Bohatší pěkně ovocná čerstvá vůně, broskvové, krémovost, květinový a minerální tón. Suché, čisté, pěkná kyselina, vyvážené, výborně pitelné, poměrně seriózní, typické, s lehkou hořčinou ke konci, sympatické pití.
Koupil bych znovu: ano

La Vigna di Sarah Brut 2013 Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Rive di Cozzuolo (web, prodejce)
Světlá zelenkavá barva, výrazné pěkné vytrvalé perlení spíše menších bublinek. Velmi čerstvá vůně, květinové tóny, bílé ovoce, broskve, čisté, fajn. Suché, čisté, lehčí v projevu, velmi suché, typická hořčinka v závěru, dobrá pitelnost a solidní stavba, povedený kousek.
Koupil bych znovu: ano (již trošku vyšší cena, vzhledem k menší produkci a „single vineyard“ typu)

Sur Lie / speciality

Sorelle Bronca Difetto Perfetto Prosecco DOCG Valdobbiadene sur lie (web, prodejce)
Bio, zrání v lahvi. Jen mírně kalné, trochu usazenin v láhvi. Tmavší žlutá. Květiny, krémové tóny, mineralita. Naprosto suché, výrazné kyseliny, čisté, přirozené, ale poměrně jednoduše postavené, klasická nahořklost v závěru, v pohodě. Docela mne zajímají jejích běžná prosecca a už se na ně chystám (PARTICLE 68® má tři sklenky v Gambero Rosso).
Koupil bych znovu: možná

* Fratelli Cosmo Metodo Rurale 2013 (web, prodejce)
Litrovka dokvášená v lahvi, fajn nejen zajímavost. Viz článek z dubna 2014.
Koupil bych znovu: ano

Vedova Bianco Frizzante Sur Lie Fondo (web, prodejce)
Fermentace v lahvi a ponechané kaly. Bledá barva, pěkné perlení. Svěží, květinová vůně. Velmi suché, hodně kyselin, lehký projev, krémovost, čerstvost, nic složitého ale sympatické přirozené bublinky.
Koupil bych znovu: možná

Le-Manzane-Dry-Prosecco-Superiore-DOCG-Conegliano-ValdobbiadenePokud jde o nákup prosecca, tak nejširší sortiment a největší rozptyl stylů a projevů rozhodně nabízí obchod Prosekárna, kde koupíte vše od levných základních kousků, přes výtečné a dobře naceněné klasiky až po designové záležitosti a různé speciality, vína kvašená v lahvi s kaly a podobně. Mají tam i růžovky, ty jsem zatím vynechával, dobrou nabídku magnum lahví a vůbec je to tam fajn :-) I v dalších kole bude poměrně dost vzorků právě od nich.

Odkazy: Průzkum prosecca na českém trhu – sada #1 | Prosecco – vše důležité na úvod

Komentáře používají Disqus