pondělí 18. srpna 2014

Velmi zábavný Podfu(c)k

nestarec_antika_podfuck_2013Docela často tu píšu o podvodech v domácím vinařství. Dnes hodnocené víno se jmenuje Podfuck, ale je to kus poctivé vinařiny. Jméno, pokud si historku pamatuji dobře, mu vlastně dal jiný vinař než jeho autor, když ho dostal naslepo. Prostě prohlásil, že to bude zase nějak podfuk. Autorem vína je Milan Nestarec (viz starší článek o novinkách) a je to vlastně speciální výběr hroznů odrůdy Rulandské šedé (dost tmavého klonu a z keřů ve věku okolo 30 let) ročníku 2013 v řadě Antika připravený kvašením a macerací na slupkách v otevřených kádích s pravidelným ponořováním matolinového klobouku několikrát denně a následným zráním samotoku v 225l sudech. Je to víno mladé, až překvapivě brzy lahvované a v lahvích se poměrně rychle vyvíjí, jde ovšem o jedno z nejzábavnějších vín, které jsem v poslední době pil a rozhodně chci pít znovu.

nestarec_podfuckUž barva je poněkud netradiční a první vodítko, že vás čeká drobet zvláštnost. Světle červená spíš než růžová, s mírně oranžovým nádechem, a trochu připomíná některé hroznové mošty. Vůně se se vzduchem hodně mění, posunuje od čerstvě efektně ovocné do pikantnějších tónů, bylinek, třapin, aby se pak zase vracelo ovoce v podobě jahodového kompotu a hlavně později třešní, chvilkový dojem byl až jakoby víno bylo fortifikováno kapkou třešňovice. V chuti na úvod mírně perlička, je hodně suchá s pěknou kyselinou a poměrně plná, s hodně výraznými tříslovinami a svíravá, dobře postavená s fajn ovocnou dochutí opět evokující třešně až macerát s třešněmi. Je to zvláštní, růžové hodně jinak, působí seriózně a přitom zábavně, a pije se skvěle. Častý tip naslepo je zweigelt či vavřinec, ale když se nad tím člověk zamyslí, tak na podobně světlou barvu a po krátké maceraci by žádná z těchto odrůd neměla v chuti podobné třísloviny, takže by muselo jít třeba o směs bílého s červeným a prostě nějaký podfuk :-) V rámci „růžových z bílého“, a odrůda Rulandské šedé resp. Pinot Grigio/Gris je pro ně ve světě asi nejčastější a podobná vína se třeba v Itálii i v sortimentu jinak celkem konvenčních vinařů, jde za mne o hodně úspěšných počin, který je dost svůj ale nemá se za co stydět.

P.S. Díky za všechny tipy na mladé vinaře, od Bílkových po Zborovského, už to nějak zpracovávám :-) V novinách jich bohužel bude jen malá část, ale třeba se z celého seznamu vznikne zajímavé téma alespoň zde na blogu…

Komentáře používají Disqus