úterý 5. srpna 2014

Nebezpečné bubliny

keep_calm_bubblesOddychové letní téma. Dnes to nebude o zdravotních rizicích konzumace alkoholu, i přes nové studie se hodlám řídit spíš těmi původními a pravidelně si nějakou tu sklenku dopřávat, bublin obzvláště. Každopádně jde o to, že oproti běžnému tichému vínu v sobě láhev bublin skrývá mnoha nebezpeční! Už je to nějaký pátek, co mi Movia Puro při degoržování ohodila obývák vínem a kaly. Nejeden vinař zažil, při experimentech s vínem dokvášeným v lahvi, že podcenil uzávěr či pevnost skla a… měl oči pro pláč. Ostatně tohle je známá věc, vyrobit dostatečně pevnou láhev bylo základním předpokladem rozvoje pořádných bublin, v Champagne i jinde, a zadařilo se hlavně díky britským sklářům.

puro_na_zdiAle vezměte si Moscato d’Asti, extrémně oblíbené sladké jemně perlivé víno. Co by na něm mohlo být nebezpečného? Inu totéž již zmíněného výše. Dnes je to zhusta průmyslově vyráběná bezpečná záležitost, lahve jsou pevné a víno v nich má díky moderním metodám filtrace uniformní tlak. Ale nebylo tomu tak vždy. Moscato se dříve podomácku, ale ostatně i v běžných vinařstvích, vyrábělo prostě tak, že se stále ještě výrazně kvasící mošt uzavřel do lahve. Takto by ale vznikl příliš vysoký tlak, takže se víno v podstatě tolikrát přecedilo přes „ponožku“, dostatečně jemné plátno, dokud nevypadalo dostatečně očištěno od mrtvých i podstatné části ještě aktivních kvasinek. Dovede si představit, že taková filtrace nebyla zrovna efektivní a často… inu… kvasinek zůstalo příliš mnoho :-) A tak, když se na jaře či v létě trochu oteplilo, začalo to ve sklepě bouchat. Zaměstnanci vinařství nosili do prostor s moscatem speciální kožené zástěry a „šermířské“ masky na obličej. V lahvi dokvášený mošt dnes zkouší i na Moravě pár zajímavých vinařství, tak jen doporučuji, aby si vzali příklad z italských kolegů a dávali pozor… :-)

Když jsme u Itálie… Pennsylvania Liquor Control Board v červnu nařídil stáhnout z trhu Indigenous Selections Prosecco Brut 2013, speciální cuvée připravené pro tamní státem kontrolované obchody, po informaci, že několik lahví spontánně explodovalo. Nikdo naštěstí nebyl zraněn. Původně se spekulovalo, že víno s nějakým tím zbytkovým cukrem se ještě dále rozkvasilo a láhev už to nevydržela, případně že část lahví byla nějak poškozena (naštípnuta při převozu, problematická šarže). Ukázalo se, že řešení je ještě prozaičtější… prosecco bylo uloženo v lahvích z tenčího skla než je obvyklé. Importní dokumentace v tomto navíc lhala a uváděla běžnou váhu lahve. Je to divočina, ten vinný byznys…

A u bublin se objevují další nebezpečné situace. Klasika je sabrážování, odsekávání hrdla lahve původně šavlí a dnes kde čím co je zrovna po ruce, které obecně považuji za děsnou kravinu (u běžných bublin rozhodně, u těch nedegoržovaných za určitých okolností dává smysl), byť existují i dementnější způsoby otevírání lahve. Ale ať se v sabrážování klidně i pořádají soutěže, v kontrolovaných podmínkách (když vám vinař sabrážuje svůj sekt v plné malé kavárně, viz záběr exploze výše po které v lahvi nezbylo skoro nic, považuji to za více než hloupé… skoro stejně hloupé, jako si to fotit, ehm…) bezpečných pro okolí. Nejhorší na sabráži je, že se z ní často stává opilecká zábava, provádí v naprosto nevhodných prostorách za halasného očumování obecenstva. A odtud je k zásahu kusem skla či pořezání fakt jen drobný kousek.

sabrazOno upřímně i takové to nadšené střílení špuntů, když pomineme že to vůbec nesvědčí vínu, není dvakrát bezpečné. Kdo někdy viděl, jak korek promáčkl díru do sádrokartonového podhledu nebo i po odrazu rozstřelil vázu na stole, ten si dá při otevírání mnohem větší pozor. Web World News Daily Report uveřejnil informaci, že čínský miliardář Dingxiang Loeng zahynul po zásahu korkem do čela. K situaci prý došlo na oslavě jeho padesátin. Noviny navíc spekulují, že za vše možná může nezvykle vysoký tlak v lahvi, která mohla být čínským padělkem slavné značky. Zpráva, která teď začala rychle kolovat po internetu, je vtípek ve stylu webů The Onion News Network nebo našeho Infobaden, byť to není na první pohled úplně patrné. Přesto… na korky pozor. Nepřidržovány při otevírání vyrazí z lahve kvalitních bublin rychlostí okolo 40 km/h, v závislosti na teplotě vína (čím vyšší tím rychlejší let čekejte) a tlaku v lahvi to může být i více než dvojnásobek!

Komentáře používají Disqus