úterý 26. srpna 2014

Polosladké Lambrusco a nestydím se za to

Le-Vigne-dell’Olmo-Lambrusco-dell’Emilia-Amabile-2012V poslední době jsem sice doma otevíral kupu fajn lahví, o kterých asi bude řeč později, ale největší chuť napsat mám o víně, u kterého by to asi málokdo čekal. Lambrusco. Ano, taková ta podivná chemicko-technologická sladká nezajímavá vinná limonáda, oblíbená záležitost na rozlévání po sklence ve všech těch volných variací na italské restaurace a ve všemožných pizzerií. Jenže Lambrusco někdy za pozornost stojí a je obrovská škoda, že kvůli obrovskému množství podřadného vína má takhle špatné jméno. V minulosti jsem pár parádních suchých pil, ale najít se dají spíše v Itálii nebo jinde v zahraničí, importu vévodí právě ty sladké supermarketové průmyslovky. Celá tahle odrůdová rodina, jemnější florálnější Lambrusco Sorbara, důraznější tříslovinnější ovocnější Lambrusco Grasparossa a mnohá další, umí fakt bezvadná vína v suchém i sladším stylu. Která navíc naprosto dokonale fungují k různým sušeným salámkům a tučným jídlům, i k té pizze s rajčaty a kupou dalších přísad se perfektně hodí, a celkově mohou být hodně zajímavá. A obvykle, i ty lepší, vlastně nestojí moc. Navíc jde o jednu z mála výjimek, kdy i sladší červené dává smysl, obvykle podobné pokusy končí… podivně.

O jednom úžasném představiteli odrůdy jsem tu psal nedávno, další o hodně běžnější pak pil o víkendu. Le Vigne dell’Olmo Lambrusco dell’Emilia Amabile 2012 pochází z produkce spíše většího vinařství, resp. skupiny vinařství, Giuseppe Campagnola. Dobrovolně přiznávám, že do objednávky jsem víno dal vlastně jen proto, abych překročil cenovou hranici poštovného zdarma a s tím, že u babičky nebo tak se jistě úspěšně udá. Odrůdu bych z projevu tipnul na Lambrusco Grasparossa. Alkohol jen 9 %, zbytkový cukr 38 g/l. Hodně tmavá rubínová barva do fialové, decentně perlí, narůžovělá pěna. Ovocná výrazná typická hroznová vůně, sladkost i kyseliny, evokuje trochu trpkost, švestky, bonbónově fialkový tón trochu připomínající některá Beaujolais. V chuti jasný cukr, ale zároveň hodně kyselin a tříslovin, svíravost a natrpklost, takže to celé dohromady moc dobře funguje. Slušná délka, poměrně důrazná chuť při málo alkoholu a bezvadné pitelnosti. Nic složitého, ale něco v tom je a zmizelo během chvilky. Za 135 korun nemám problém :-) Taková červená obdoba základního nasládlého německého kabinetního ryzlinku :o)

Komentáře používají Disqus