čtvrtek 14. srpna 2014

Pár vzorků z Enomaticu aneb radosti Americké

enoteca_aromaKolik vinoték snese jedna ulice? Mám kancelář na Vinohradech a pravidelně chodím Americkou. Hned na jejím začátku je Bottega del Vino, tam mají mimo jiné nejméně jedno výborné prosecco, nově ale nabízí krom bublin i sortiment tichých vín z Itálie. Vždy tam jde i něco ochutnat. O kousek dál je Tesori D'Italia, obchod italskými delikatesami s celkem slušnou nabídkou tamních vín (sortimentem a cenovou politikou se s nimi ale trochu míjím). No a pak už přichází kulaté náměstíčko s fontánou, kde jsou vinotéky hned tři! Najdete tam Flavours vždy s alespoň osmi víny, která můžete ochutnat z Enomaticu, občas tam na vzorek (a koupit uzený špek z mangalice) zajdu. Hned naproti se nachází La Cave d’Adrien, nově se měnící z obchodu s francouzskými víny a pochoutkami i na vinný bar. No a úplně nejnověji otevírá Enoteca Aroma, s trošku divočejším sortimentem (pár slavných značek jako Gaja nebo Veuve Clicquot, k tomu vína ze Srbska hlavně z vinařství Zvonko Bogdan, ale k tomu i báječný Peter Wetzer z Maďarska nebo oranžády z Radikonu či vína od Autentistů), ale potenciálem stát se fajn slezištěm vinných nadšenců. A teď si tudy jděte, odpoledne domů z práce… :-)

carmen_winemakers_reserve_2007V poslední době jsem ve Flavours ze stroje ochutnal třeba Winemaker’s Reserver Red 2007 Valle del Maipo od velkého zásadního producenta Carmen (web). Jde o téměř vrchol jejich produkce, těsně pod cabernetem připravovaným jen ve výjimečných ročnících. Z poloviny je to jejich „prémiový“ Cabernet Sauvignon, druhou půlku tvoří rovným dílem Carmènere a Petite Sirah, školeno rok ve francouzských barrique sudech. Hodně výrazná a již znatelně naleželá vůně, vyzrále ovocná do tmavých peckovin, černý rybíz, pikantnější, výrazná kořenitost, dřevo a dost překvapivá silná linka sladké mleté papriky. Suché, plné, vyzrálé s již ohlazeným ale stále docela výrazným tříslem, hutnější, ovocné, dobře postavené. Nazrálá obludka :-)

Zkusil jsem Chardonnay 2011 ze sicilských vinic Ulmo a Maroccoli, poměrně slavné tamní víno dalšího známého producenta, Planeta. Fermentováno i dále školeno ve francouzských (Allier) barrique sudech, z půlky úplně nových. Výraznější, sladce ovocné ve vůni, hodně dřeva, toastové, vanilkový krém. Suché, opravdu pěkná kyselina, solidní stavba a délka, dobře udělané, delší karamelková dochuť. Regionálně jen těžko zařaditelné „cháčko na béčku“, v kontextu stylu nadprůměrné, ale za více než sedm stovek bych si to teda nekoupil. Pokud nebude nějak zázračně zrát do komplexity, o čemž trochu pochybuji.

baricci_brunelloVe sklence mi skončilo i Brunello di Montalcino 2009 z vinic kopce Montosoli vinařství Baricci. Spíše trochu světlejší pěkná rubínová barva. Mladé, sympaticky ovocné jemnější ve vůni, peckoviny, dotyk kůže a živočišnosti, vrstevnaté. Suché, pěkná kyselina, velmi dobrá stavba, i přes vyšší alkohol vyvážené a jen teplejší v delší dochuti, výrazné, pěkně udělané, postupně se objevovalo více tónů dřeva, až do kávy. Už teď v pohodě k pití, ale nějaký pátek bude zrát do krásy. Takhle Sangiovese celkem můžu.

Komentáře používají Disqus