úterý 12. srpna 2014

Nemocniční bar, šampaňské v tabletách, Periklův vinný pohár a odsouzený padělatel

nemocnice_vinoDnes něco málo co mne v předchozích dnech ve světě vína zaujalo. Kupříkladu jedna informace z Francie, která se v poslední době snaží všemi možnými způsoby, a naprosto nelogicky vzhledem ke své pověsti, omezit reklamu na víno a celkově tak nějak blbne, pokud jde o propagaci tohoto nápoje. Ještě tam existuje naděje. Centrum paliativní péče univerzitní nemocnice v Clermont-Ferrand otevře pro své pacienty a jejich příbuzné a přátele přímo v prostorách nemocnice vinný bar. Do sklepa se již zaváží, díky různým partnerům a sponzorům, krom tichých vín i něco bublin, piva či whisky. Cílem je „zlidštit“ přístup ke smrtelně nemocným pacientům, pokusit se jim přinést přeci jen trochu veselí ve sdílení vína s přáteli a celkově co nejvíce zlepšit tu část života, která jim ještě zbývá. Nepřipravit je v posledních chvílích o něco, co bylo pro mnohé Francouze zásadní částí spokojeného života. Za mne palec nahoru.

klikotka_tabletaPo internetu, ale i televizními zprávami ve Francii, se přehnala falešná ruská kampaň na bubliny od Veuve Clicquot, pokud jde o Champagne tak jedničku na tamním trhu. Společnost LVMH ani samotný šampaňským dům velké pochopení pro podobný styl humoru a prezentace tamní reklamní agentury neměli. Většina článků na webu už je doplněna o poznámku „vtip“ a samotný projekt ze stránek agentury zmizel. Ale v zapomnění by upadnout neměl, vizuál je to opravdu vydařený! Základní klikotka je náhodou, vzhledem k objemu produkce až překvapivě, fajn pití. Což se o jejím konkurentovi ze stejného luxusního koncernu říct nedá, tam bych se pomalu tabletám nedivil…

klikotka_tablety

V hrobě na severu Atén byl nalezen vinný pohár, který dle archeologů téměř jistě použil starověký státník Periklés. A dost možná z něj vypil opravdu hodně, jméno na poháru bylo nejprve vyryto špatně a muselo být opraveno. Jaké přesně víno Periklés z poháru konzumoval jisté není, tvar ovšem neodpovídá žádné ze současných standartních odrůdově / apelačně specifických sklenic :-)

Rudy Kurniawan aka „Mr. Conti“ (a ve skutečnosti nejspíše Zhen Wang Huang), o jehož padělatelské kariéře jsem se zmiňoval dříve, byl odsouzen na deset let. Kolik jeho různých směsí se slavnou vinětou je ještě na trhu, respektive v soukromých sbírkách, se jde ovšem stále jen dohadovat. Pro zajímavost několik Rudyho receptů:

1945 Ch. Mouton-Rothschild
50% 1988 Ch. Cos d'Estournel
25% 1990 Ch. Palmer
25% 2000 California Cabernet

Domaine de la Romanée-Conti ze 40. let
2006 Marcassin Blue Slide Ridge California Pinot Noir

Pomerol (hlavně Pétrus, ale též Lafleur či Latour à Pomerol) od 40. do 60. let
Duckhorn California Merlot 2007

Komentáře používají Disqus