čtvrtek 28. srpna 2014

Sedmé narozeniny Jižního svahu

jizni_svah_frankovkujiciZase jsem to prošvihl! Ale tentokrát mám výmluvu, na sedmé výročí tohoto blogu se mi narodila dcera, tak jsem se druhý den raději pochlubil tím :o) Sedm let je docela dost, vlastně mne překvapuje, že jsem to vydržel tak dlouho. Za tu dobu se objevila kupa dalších vinných webů/blogů v češtině a vyrostla „konkurence“, což je skvělé. Čím více pohledů na víno, tím lépe. Každopádně aktuální statistika Jižního svahu mluví o téměř 1800 článcích, za poslední rok měl každý v průměru 582 slov (celkem s mezerami skoro milion znaků). V mezičase jsem si střihl docela dost textů do přílohy hospodářek, i pár hlavních delších témat čísla to bylo, a sem tam něco i jinam. George R. R. Martin, autor ságy Píseň ledu a ohně (Hra o trůny), prý denně dává tak 250 slov… kdyby psal stejně rychle jako já, tak už je šestý díl dávno venku! :o) Ale kvantita nikdy není důležitá, snad šlo zároveň o texty obsahově zajímavé. V uplynulém roce jsem také připravil první víno, které se nestyděl dát ochutnat, a konečně vyšla kniha, na které jsem spolupracoval. Taky jsem si pořídil jednu vinnou certifikaci a na další začínám pomalu pracovat. Začal jsem přemýšlet o pravidelných degustačních setech vín, která mi za nějaké období nejvíce chutnala (a dotazník naznačuje, že by o něco takového byl dost velký zájem). Ale to se mi zatím nepodařilo dotáhnout do podoby, se kterou bych byl spokojený, takže tomu nechávám volný průběh.

Loni v srpnu, poté co váha již nějaký ten pátek pravidelně ukazovala znatelně přes metrák, jsem začal hubnout. A očekával, že i tentokrát se to nepovede. Výjimečně se ovšem spletl, aktuálně se pohybuji někde okolo 75 kilo. Furt jím a piju, jak je zde jistě dobře vidět, ale vážím o něco méně a je to teda o hodně pohodlnější! Z naprosto nulové kondice jsem se dostal na 10km za 50:43 (padesát minut zatím odolává, ale nebýt v rekordu cesta nahoru na Vítkov, tak se možná zadařilo) a půlmaraton za 1:57:05, běhání mne baví čím dál víc a časy se pomaličku zlepšují. Pro sportovce možná nevypadají nijak zářně, ale pro někoho, kdo se zadýchal pár desítkami metrů běhu na tramvaj, a podobný pohyb vyloženě nenáviděl, je to skoro zázrak. Teď už váhu jen nějak udržet a budu spokojen. Akorát ty náklady na nové oblečení mne netěší. Nechcete někdo odkoupit celkem fajn smoking, co jsem si musel pořídit loni v dubnu, a teď je mi o několik čísel větší? Nebo moc pěkný italský oblek od Canali? O obří hromadě košil nemluvě. Ty košile jsem ochoten měnit za lahve! :o)

Dneska trocha sebestředného vychloubání a pozitivní blogísek, nemůžu si pomoct, snad vám to den příliš nepokazí :-) Tak teď ještě aby se zadařila nějaká další předsevzetí, tím zásadním je oživit si řízení a přestat se bát sednout za volant. Řízení by mi kupu věcí dost usnadnilo a už o tom mluvím roky…

Jižní svah jinde:
Facebook: http://www.facebook.com/jiznisvah
Twitter: http://twitter.com/jiznisvah
Instagram: http://instagram.com/belcarnen
Google+: https://profiles.google.com/jan.cerovsky.1

Na fotografii v titulce Jižní svah zachycen vážný, s nesířenou frankovkou vinařství Hareter, na festivalu Praha pije víno.

Komentáře používají Disqus