čtvrtek 7. srpna 2014

Mladí vinaři a vinařky – hromadný sběr dat

Hans-Josef-BeckerDnešní zápisek bude vlastně prosba o výpomoc. Připravuji pro Hospodářské noviny téma, ve kterém chci najednou představit přibližně desítku mladých vinařů a vinařek (těch je nějak méně…) z Čech a Morav. Krom základního „takhle to děláme“ profilu a obecných informací o jednotlivých vinařstvích by každý z vinařů měl navíc odpovědět na sérii totožných otázek. Definovat hranici pro mladý není snadné, možná by bylo lepší skupinu popsat třeba jako „nastupující generace“, ale nějaká jasná hranice musí být, takže jsem stanovil věkový limit 35 let včetně a hotovo. Pár vinařů v seznamu je tak opravdu těsně na limitu, další budou v září už za ním, ale takový je život :-) Sadu otázek mám již téměř hotovou, seznam potenciálních adeptů na uveřejnění čítá momentálně více než dvacítku jmen a fotograf se těší na výlet za jednotlivými producenty. Ale ještě je prostor a čas na úpravy a proto se ptám…

Jaký mladý vinař by rozhodně neměl chybět? Preferuji ty, kteří konkrétní vinařství již vedou a vyloženě směřují, činí zásadní rozhodnutí, případně právě v této době přebírají zodpovědnost od svých rodičů / předchůdců. Podělíte se o případné tipy v komentářích? A samozřejmě pokud jste sami mladým vinařem/vinařkou, tak klidně dejte rovnou vědět i na mail (viz kontakty), třeba vás už v seznamu mám a brzy oslovím, ale třeba ještě ne :-) Do časopisu zpracuji zhruba desítku podniků, jistých (pokud účast neodmítnout) je zatím pět a u dalších ještě váhám, ale rád získám další tipy. Některé nasbírané materiály dost možná použiju alespoň zde na blogu.

No a pak je tu druhá záležitost. Co za společný dotaz by podle vás určitě mělo padnout? Vinaři obecně, ale mladému/začínajícímu/nové generaci obzvláště? Komentáře jsou otevřeny i tomuto tématu, třeba přijdete s něčím zásadním, co mi úplně vypadlo. Předem díky za reakce, odměnou vám budiž to, že přispějete k vyšší kvalitě výsledného článku :-)

P.S. Nechtěl jsem v titulce použít fotku žádného z předběžně vybraných vinařů a preventivně zvolil vinaře zahraničního a navíc jistojistě nesplňujícího limit pětatřiceti let :-) Ovšem většina mladíků se bude muset ještě hodně učit, než připraví ryzlinky jako on!

Komentáře používají Disqus