čtvrtek 18. června 2015

Syka, Kočařík, Kutná hora, Porta Bohemica

syka_pinot_noirNa Praha pije víno jsem si projel i docela dost domácích vinařství, dnes ve velké zkratce co mne nejvíce zaujalo u tří z nich. Letos jsem bohužel nezvládal účast na tradičním koštu vín z Modřanské vinice, ale ochutnal alespoň něco od Davida Syky. Jeho Ryzlink rýnský 2014 je nádherné živé, čisté, příjemné energické šťavnaté bílé, středně plné, zatím ještě s trochou oxidu uhličitého dodávajícího další čerstvost, výtečně pitelné. Čerstvě lahvovaný Pinot Noir 2013, víno školené částečně v sudech a něco ve skle, je výbornou ukázkou lehčího čerstvého ale charakterního červeného, peckovinově ovocného, šípky, šťavnatého, vyváženého, s jemnějším hezkým tříslem. Zvládl bych ho vypít lahev na posezení, ale zároveň je v tom něco navíc, příslib věcí budoucích. Vlastně nevím, zda to nějak prodává/bude prodávat, ale hlásím se!

Bavil mne aktuální sortiment Petra Kočaříka a s potěšením mohu říct, že se stále drží mezi špičkou domácí produkce. Obzvláště mne oslovila dvě vína, u kterých je to ale skoro už pravidlem. Pinot Noir 2013 je čerstvě lahvovaný a potřebuje ještě dost času, ale je to nádherná klasická „burgunda“ se vším všudy. Seriózní, trochu tvrdší styl, krásně peckovinově ovocná, s poctivým tříslem, skvěle použitým dřevem a velkým potenciálem. Sedí mi o třídu víc než předchozí ročník. A moc mne bavil Hibernal 2013. Intenzivně aromatické víno, expresivní, čerstvé, šťavnaté, s parádní kyselinou, strukturované, delší, výtečně pitelné. Celý ten projev nejvíc připomíná, rozhodně aromaticky, směs Sauvignon Blanc a Sémillon školenou v dubových sudech, klasické suché bílé Bordeaux. A oslovuje mne velmi! Pravda, používat u jednoho vína moravského autentisty příměr k Burgundsku a u druhého od téhož zase k Bordeaux možná vypadá divně, ale jsou to jen takové zkratkové pomocné berličky, ta vína jsou svá a stojí za pozornost.

petr_kocarik_2013

Z Vinných sklepů Kutná Hora jsem tu nedávno popisoval Pinot Noir, na ochutnávce mne ale o něco víc bavilo Svatovavřinecké 2013 jakostní (U Všech svatých), se světlejší barvou a pikantnější peckovinovou a lehce kořenitou vůni a čistou, svěží, lehčí až středně plnou chutí, opět peckovinově ovocnou, vyváženou. Přístupné, výborně pitelné „každodenní“ červené. A s chutí bych popil i Müller Thurgau 2014 jakostní (Nad Kapličkou), ten už má certifikační biodynamický štempl od Demeter. Čerstvá, jemnější spíše neutrálnější vůně s dotykem muškátových tónů a květin. Suché, čisté, jemné a spíše lehčího střihu, s dobrou kyselinou, vyvážené přímočaré ale přirozeně a sympaticky působící víno. Kutná hora mi teď, biodynamika či ne, přijde možná až trochu útlocitně „čisťounká“, ale proč ne, pokud to pomůže vína prodat. A že výsadeb už mají docela hodně.

A jeden tip na závěr. O žernoseckém vinařství Porta Bohemica se tu hodlám rozepsat trochu více časem, ale teď jeden zásadní tip… Svatovavřinecké 2014! To víno ještě není hotové (byť tak může, skoro už několik měsíců, vypadat) a teprve se na trh chystá, ale až k tomu dojde, kupujte co můžete :-) Naprosto parádní skvěle pitelné červené, trošku divočejší, šťavnaté, energické a zábavné, ale zároveň s u podobných vín ne úplně často viděnou elegancí. Chutnal jsem na Praha pije víno kvanta vzorků, ale tohle je jeden z mála, kde mám dva vykřičníky jako značkou „nepřehlédnout, tohle tě dostalo“. Tak snad, až dorazí do lahví ve finální podobě, nebudu zklamán :-)

Komentáře používají Disqus