středa 10. června 2015

Hipster Chablis, asociace degustátorů, Tokaj pouze sladká…

fevre_hipsterDnes zase pár novinek ze světa vína. Na úvod odskok do mého oblíbeného Chablis. Mám dost rád produkci William Fèvre, některá jejich vína jsou fantastická a v rámci oblasti patří mezi úplnou špičku. Již nějakou dobu ale u základního vína přicházejí se „speciálními edicemi“, které se tedy liší jen, pro poměrně staromilskou oblast poněkud avantgardním, „sběratelským“ obalem. Pulse limited edition proč ne a docela mne zaujala, I love Chablis beru, ale… teda… Hipster edition už mi přijde trochu moc :-) Na druhou stranu letos ji jedou už podruhé, takže asi slavila úspěch. Skupina těch, kteří si své hipsterství nebojí přiznat, je tedy asi dostatečně velká :-)

A v Chablis ještě zůstaneme. V oblasti zuří krádeže vín (a taky odhalené průšvihy s původem hroznů, ale to je jiný příběh), dokonce v tom hraje roli „opancéřované“ vozidlo, se kterým teď skupina zločinců prorazila vchod do Domaine Jean Marc Brocard a zacílila také Domaine Roland Lavantureux. První jmenované přišlo o zhruba 2500 lahví a šlo už o čtvrtou krádež jejich vín v průběhu devíti měsíců. Zloději se navíc zaměřili na top věci z let 2011-2013. Lahve jsou číslované a žádná z kradených se zatím neobjevila v nějaké větší prodejní akci, nejspíš šlo o krádež na objednávku.

V ČR vzniklo nové uskupení, říká si Česká asociace degustátorů (ČAD, web) a hodlá sdružovat odborníky na hodnocení vína, zvyšovat jejich prestiž a úroveň a tím i úroveň soutěží, ale chce též zlepšit informovanost veřejnosti o hodnocení vína, pořádat akce pro hodnotitele i veřejnost a tak podobně. Mezi zakládající členy patří například vinař Stanislav Rudolfský, coby dovozce italských vín známá Ing. Iveta Steinerová či ředitel Hradeckého poháru vína Doc. JUDr. Petr Hůrka, Ph.D. Tak hlavně doufám, že se jim podaří veřejnosti jasně a zřetelně sdělit, že s medailemi u vinných soutěží to není jako ve sportu a zlatých, stříbrných i bronzových se rozdají stovky i tisíce na jedné akci ;-)

Před nějakou dobou jsem psal o tom, jak v Tokaji ruší tří a čtyřputnové varianty svých slavných vín, a teď se snaží jít ještě dál. Součástí snah o zachování prestiže jména by mělo být i to, že jméno nebudou dominantně nést tichá vína z regionu (bude na nich někde uvedeno, že pocházejí z hroznů pěstovaných na tomto území, ale tím to hasne) ani základní sladká vína. Myslím, že s tematikou terroir x apelace x obchodní značka nás čeká ještě spousta zábavy.

Své o tom vědí třeba François Chidaine a Jacky Blot, dva vinaři připravující už docela známe a dobré Vouvray (včetně slavného Clos Baudoin), klasický Chenin Blanc z Loiry. Donedávna vinifikovali své hrozny nedaleko v Montlouis, vlastně „na dohled“ přes řeku. Podle nových apelačních předpisů to už ale možné není a vína skončí označena coby Vin de France. Výjimku nedostanou, mohou si leda zařídit kompletní zpracování o pár kilometrů dál. V pořádku? Ne? A co třeba kdyby nešlo jen o řeku a dvě apelace na relativně malém území, ale hranici dvou zemí? Takový Franz Weninger, který má vinice od sebe pár kilometrů jednou na území Rakouska a podruhé v Maďarsku, by určitě mohl vyprávět :-)

Komentáře používají Disqus