pondělí 1. června 2015

Roséčko a dvakrát Hibernal z Moravy

Sešlo se mi doma zase pár vzorků vín z Moravy na hodnocení, jen máloco ovšem zaujalo a u něčeho jsem vyloženě trpěl. Ale i nějaký ten světlejší bod se objevil. Třeba Jan Stávek Rosé Trkmanska VOC 2014 suché z velkopavlovické vinařské podoblasti, viniční trati Trkmanska ve Velkých Pavlovicích, odrůdově Frankovka. Uzavřeno šroubovým uzávěrem v čiré lahvi tvaru bordó. Výraznější jahodová růžová barva. Čerstvá, zajímavá mírně navinulá vůně, květinové tóny, ovocnost do peckovin a trochu jahod, zralé špendlíky, o něco složitější projev a ne takový ten obvyklý čistě jahodovo-jogurtový styl. Suché, šťavnaté s bezvadnou výraznou říznou kyselinou, příjemně decentně ovocné, dobře postavené, vyvážené, skvěle pitelné serióznější růžové. A tohle je vlastně „základní“ (nebo alespoň nejlevnější) Stávkova růžovka, třeba Růžený bývá ještě dál a pravidelně mne hodně bavil. Ale i tohle bych na zahradě v létě pil s chutí.

Do rukou se mi dostalo několik lahví z vinařství Radocha z Čejkovic, není to úplně můj typ vín, ale v zásadě jsem s nimi větší problém neměl a kdyby nic jiného, tak kousky z ročníku 2014 mají parádní kyseliny :o) Co mne docela zaujalo byl Hibernal 2014 zemské suché. Uzavřeno v zelené lahvi burgundského tvaru se šroubovým uzávěrem. Barva je světlá citronová. Vůně velmi čerstvá, svěží, od prvního přivonění evokuje šťavnatost chuti, velmi expresivní, výrazná. Zelenější herbální tóny, rybízový list, zralý angrešt, citrusy. V chuti suché, lehčí ale decentní zbytkový cukr dodává zdání plnějšího projevu, výrazná kyselina a šťavnatost, citrusově ovocné, energické, skvěle pitelné, slušně dlouhé efektní bílé. Je tam taková fajn „ryzlinková“ harmonie řízné kyseliny a trochy cukru, ale aromaticky projev spíše hodně sauvignonový. Proč ne.

Před nedávnem se mi do rukou dostala také limitovaná edice, tři stovky lahví toho mají, polosuchého Hibernalu 2013 od Skoupila (v burgundské lahvi pod korkem, ale bez viněty coby vzorek), což je vinařství, jehož produkce mne nechává naprosto chladným a oblibě jejich vín příliš nerozumím. Ale budiž, každý máme jiný vkus, že jo. Tenhle kousek byl školen rok na kalech a vinařství přiznává přídavek dubových třísek. Citronová žlutá trochu tmavší barva. Výraznější docela efektní vůně, dotyk tropického ovoce, pomelo, grep, lehce med a vanilka, kořenitá linka, poměrně bohaté a zajímavé. V chuti působí spíše suše byť dotyk zbytkového cukru je jasně patrný, ovocně plné, zakulacené s velmi pěknou kyselinou, výraznější žlutá ovocnost, vyvážené. Víno má strukturu, minerální linku v delším závěru s lehkou nahořklostí grepové kůry. Teda chtějí za to skoro pětistovku, což je dost, ale nebylo to vůbec blbé. Na změnu názoru na jejich produkci jako celek to ale nestačí :-)

Komentáře používají Disqus