pondělí 15. června 2015

Mas Coris, fajn bio z Languedocu

mas_coris_blancJedním z vinařství, která jsem si loni na degustaci docela užil, bylo Mas Coris (web) z Cabrières, tedy Languedoc. Tohoto zajímavého bioproducenta představil dovozce na degustaci i letos, projel jsem si tedy aktuální sortiment. Dvě mladá bílá potřebuji obě ještě čas, jak Atout Pic blanc 2014 (stoprocentní Clairette v nerezu, decentě citrusové a květinové postupně sládnoucí aroma, zakulacené v chuti, slušně postavené ale nic zásadního) tak Pic de Vissou blanc 2014 (60 % Vermentino, 20 % Grenache blanc, 10 % Roussanne a 10 % Viognier, částečně fermentace ve dřevě). Druhé jmenované mne bavilo znatelně víc, aromaticky poměrně čerstvá svěží záležitost, kde se citrusová ovocnost mísí s herbálními a kořenitými tóny, garrigue, středně plné, jižní a zakulacené ale s bezva kyselinou, hezky dřevo, sympatické pití. Byla i růžovka, La Coulée Douce rosé 2013 odrůdově 70 % Cinsault a 30 % Grenache, světlounká starorůžová v barvě, spíše jemnější červeně ovocná vůně, středně plné, šťavnaté s dobrou kyselinou, zralé jablko a drobné červené ovoce, v chuti důraznější než vůně napovídá, moc dobře pitelné. Proč ne, všechna tři vína, ale po pravdě červená mi od nich sedí více.

Atout Pic 2014 (burgundská láhev, celokorek, 60 % Syrah a 40 % Cinsault komplet v nerezu) tmavší fialový tón v barvě, ale nijak hutné. Čerstvé, mladistvé, šťavnatě ovocné ve vůni s květinovou linkou, trochu připomíná některé jižní věci připravené částečně karbonickou macerací, ale není. Suché, šťavnaté v chuti, středně plné, fajn kyseliny, znatelné ale nijak výrazné třísloviny, vyvážené, velmi dobře pitelné. Tohle by pro mne bylo fajn „zapíjecí“ víno na zahradu ke grilování a tak, ideálně z bag-in-boxu :-)

Mas Coris Bouteilles à la Mer 2013 (burgundská láhev, celokorek, 40 % Cinsault + 35 % Syrah + 25 % Grenache, zde již nějaké dřevo) má podobnou barvu jako předchozí vzorek, ale sladší výraznější hutnější vůně, trochu marmeládově tmavší ovocnou, kořenité tóny, ale zároveň čerstvost a nic utahaného. Středně plné až plnější v chuti, dobrá kyselina, výraznější tříslo a svíravé, dobře postavené, strukturovanější stále mladistvé červené, tmavě ovocné, poměrně seriózní, i přes zralost stále čerstvé a dobře pitelné. Líbilo se.

mas_coris_rouge

Mas Coris Pic de Vissou 2012 (burgundská láhev, celokorek, je 70 % Syrah a 30 % Grenache ze starých výsadeb a školeno v jeden až dva roky starých barrique sudech, do směsí přidávají 15 % mladého vína následujícího ročníku) má o něco tmavší barvu a již trochu nazrálejší aromatiku. Hutnější, sladší tmavě ovocnou, s kořenitými tóny a opět ta vysušeně bylinková „garrigue“ linka a trochu výrazněji dřevo do kakaa. Suché, středně plné až plnější, zralejší tmavě ovocné, výraznější ale již uhlazující-se tříslo, poměrně znatelně dřevo a delší dochuť, lehce připáleně toastová. Hutnější, takové „modernější“ pití, ale vše drženo pod kontrolou dobrou kyselinou a nic utahaného.

Téthys 2012 (burgundská láhev, celokorek, 35 % Cinsault, 35 % Grenache a 30 % Syrah ze starých výsadeb, nové dřevo, víno vzniká ve velmi malé šarži a jen v případě opravdu špičkového projevu Cinsaultu a tedy ne každý rok) má tmavou barvu tónem do fialové. Výrazná a překvapivě svěží energická vůně, tmavě ovocná, mladistvá, postupně se otevírá do kořenitých tónů, lékořice, sušených bylinek. V chuti suché, šťavnaté, skvěle postavené, dlouhé. Hebčí ovocnost a sladké třísloviny, minerální linka, elegance, vrstevnatost, velký potenciál ke zrání. Výborné, velké červené, určitě nejlepší jejich víno. Cena už ale nebude zrovna sympatická :-)

Komentáře používají Disqus