pátek 26. června 2015

Fondillón

Primitivo-Quiles-Fondillon-Gran-Reserva-Solera-1848_setDnes to bude něco pro milovníky sherry či poctivé marsaly, prostě „tak trochu“ zoxidovaných vín. Bude to ze solery, jako sherry. Ale, na rozdíl od něj, nefortifikované, třeba jako klasická marsala (de facto, bohužel ne de iure) Vecchio Samperi Ventennale od Bartoliho. Ovšem ze Španělska, konkrétně oblasti Alicante. Fondillón, „Vino Noble de Alicante“, je víno připravené z červené odrůdy Monastrell (aka Mourvèdre), výrazně oxidativně v sudech objemu 1700l, kde tráví nejméně deset let a mnohdy násobně déle. Často vzniká způsobem solera, postupným míšením ročníků, ale může být i čistě ročníkové. Připravuje se z přezrálých hroznů (sběr říjen či listopad), alkohol běžně dosahuje úrovní fortifikovaných vín a ve víně stále zbývá nějaký ten zbytkový cukr. Bývalo to významné víno, a v době své největší slávy ve špičkové podobě také jedno z nejdražších s cenou někde na trojnásobku (až pětinásobku elitních portských a sherry, ale s příchodem fyloxery tak trochu upadlo v zapomnění. Mšička révokaz je totiž flákla hned dvakrát. Nejdříve, když zničila vinice za Pyrenejemi, oblast výrazně nakopla produkci, navýšila export a dala valem dlouhému zrání. A pak révokaz zničil jejich vlastní vinice a kupa místních producentů už se z toho nevzpamatovala.

fondillon_sklenkaPrimitivo Quiles je asi nejstarších vinařství v Alicante a jedním z nejstarších v provincii Valencie. Jejich Fondillón Gran Reserva pochází ze solery založené v roce 1948 (mají ještě další ze solery z roku 1892, nejstarší funkční v oblasti, ovšem tam zbývá jediný sud a v dalším byl obsah nahrazen muškátem připravovaným stejným způsobem). Vína stáčí jednou za deset let 3000 klasických sedmičkových lahví a sudy doplní vínem osmiletým z běžných sudů. V září loňského roku jsem chutnal z posledního stáčení láhev č. 1913 a letos na konci dubna č. 1408. Poznámky se sice trochu liší, ale pokud jde o celkový skvělý dojem tak nijak zásadně. Starosvětská viněta, alkohol 16 %. Efektní hnědá barva. Poznámka u vůně „nic ze známých a něco ze všech“ odkazuje k logické snaze přirovnávat víno k oxidativním fortifikátům co už dobře znám, ale je prostě jiná. Jemnější ale intenzivní oříšková, ovšem stále s ovocnými tóny, nejen sušené ale i čerstvé, třešně. Čajové výluhy, čokoláda, rozinky, komplexní a zajímavé. V chuti mírně nasládlé, plné, s dobrou kyselinou, poměrně intenzivní, uhlazené, teplejší, hebké ale s jistou svéráznou pikantností, vyvážené, komplexní, kultivované velké víno. Ano prosím!

Primitivo-Quiles-Fondillon-Gran-Reserva-Solera-1848Doporučená párování s oříšky, sušeným ovocem, sýry s modrou plísní nebo pečivem s čokoládou bych vůbec neřešil a víno si užil k večerní relaxaci s knížkou jen tak, zaslouží si veškerou pozornost. Výhoda je, že v uzavřené lahvi myslím vydrží v kondici desítky let a v otevřené nejméně mnoho měsíců, takže si ho lze v poklidu užívat, když na něj zrovna přijde chuť. Dováží BIO Sueño, cena se pohybuje někde okolo třinácti stovek. Což, přiznejme si, není málo. Ale všechny velké a unikátní zážitky něco stojí :-)

Komentáře používají Disqus