pátek 12. června 2015

Dva výtečné ryzlinky z Alsaska a od Mosely

Marc-Kreydenweiss-Riesling-Andlau-2012Mám rozepsaných několik článků, ale všechny jsou buď vážné, negativní nebo tak něco, při pátku jsem neměl na dokončení podobných záležitostí náladu :-) Takže pozitiva! Riesling Andlau „Au dessus de la Loi“ 2012 vinařství Marc Kreydenweiss, v podstatě jeho základní vesnické víno. Není to směs více poloh, ale z jediné vinice navazující na Grand Cru Wiebelsberg. A je to úplně skvělé pití! O vinaři jsem se zmiňoval v souvislosti s jinými lahvemi. Tenhle kousek má nazlátlou barvu. Velmi čerstvou krásnou vůni, spojení ovocnosti zeleného jablka a decentně oxidativního tónu a jakoby až jurské balsamikové štiplavosti, minerality a kouřovosti a trochy květinových tónů. Chuť naznačuje pořádné kyseliny a vínu rozhodně nechybí, ale je vyvážené, středně plné, šťavnatě citrusově ovocné, vlastě docela rafinovaně elegantní (jak po pravdě bývají ryzlinky právě z Wiebelsbergu dost často). Fakt skvělé! Choucroute garnie k tomu a jsem v nebi :o) Stylově je to někde mezi klasikou a geeky kouskem Clos Rebberg „Aux Vignes“. A bez problémů bych doma zvládl pár dalších lahví. Cena 11.5€ ve vinařství mi ke kvalitě přijde naprosto adekvátní.

Martin-Schömann-2012-Zeltinger-Sonnenuhr-Riesling-Spätlese-trockenStejný ročník, ale odskok o pár kilometrů jinam, k řece Mosele. Weingut Martin Schömann (web) je taky biovinař ve vinici a ani ve sklepě neprasí, vína kvasí spontánně, připravuje je ve starých dřevěných sudech hezky v chladném vlhkém sklepě, jsou v delším kontaktu s kaly a tak podobně. Ochutnal jsem zatím dvě vína, o tom složitějším a divočejším někdy příště, dneska „klasika“. 2012 Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese trocken pochází z jednoho z vůbec nejznámější svahů na Mosele, nádherné vinice se slunečními hodinami. Pravda, slavnější (a asi o chlup lepší, ovšem asi i díky těm nejlepším vinařům, kteří na ní pracují) je určitě část spadající pod obec Wehlen, ale tím si radost kazit nenecháme, stále jsme v naprosté špičce. A navíc vinař, i přesto že má též zásadní Graacher Himmelreich, považuje právě Zeltinger Sonnenuhr za svou vlajkovou loď. Víno má pěknou výraznější žlutou barvu. Trochu nazrálejší důrazná vůně, zralé jablko a žluté ovoce, kouřovost, mineralita. Spíše suché v chuti, šťavnaté, s výtečnou kyselinou, krásně ovocné, delší, seriózní, minerální, má to „váhu“ a důraz i při relativně nízkém alkoholu. Velmi pěkné pití, které bude navíc hodně slušně zrát do krásy. Cena 12.5€ ve vinařství a dokonce 295 Kč u dovozce, což je teda hodně fér!

Cestou z oběda... :-) #blueskye #ladder

Fotka zveřejněná uživatelem Jan Čeřovský (@belcarnen),

nove-brambory

Ryzlink je sice základní potravina, ale stejně… Trhy se plní zeleninou, všechno bují, ta čerstvost je až ohromující. Ale stejně jsem se nejvíc těšil na nové brambory! Jak je máte nejraději?

Komentáře používají Disqus