pondělí 29. června 2015

Bílé, červené, černé…

rybizKteré víno máte nejraději? Dokážete vybrat odrůdu? Nebo alespoň zda spíše bílé nebo červené? Nedá se na to odpovědět jednoduše, po pravdě, alespoň já to nedokážu a vlastně čím déle víno piju a víc o něm vím, tím je odpověď složitější. O víkendu jsem na sociálních sítích položil o něco jednodušší dotaz u fotografie rybízu. Ne, nebyla to hádanka s odpovědí Sauvignon, ale prostě jsem se zeptal na preference. Černý? Červený? Bílý? Zde skoro každý odpovědět umí, byť mnozí také zabřednou do složitějších vysvětlení a prostý výběr jen jednoho nezvládnou. Začnou se objevovat rozdělení na „když čerstvý tak“, „džem jedině z“ a „bublanina je nejlepší s“, každý to máme jinak. V nestřeženém okamžiku se do všeho navíc připletou angrešty a jako bonus i josta, báječný kříženec černého rybízu a angreštu.

Rybíz miluju, je to moje dětství a víkendy a prázdniny u prarodičů, jedna z nejvýraznějších chutí a vůní, které s tímhle obdobím mám spojenou. Pravda, rybízovou šťávu jsem po pár týdnech začal nenávidět a záviděl všem těm dětem, kterým rodiče kupovali limonádu. Cola / kofola mi byla vzácná, dneska je vzácná domácí rybízovka (a ty kolové nápoje piju zhruba stejně výjimečně jako v dětství, nakonec). Jsem schopen, když je rybíz ideální zralý, pojídat ho snad celý den a neomrzí se mi. Ale jen když ho mohu trhat rovnou z keříku. Opakovaně jsem si ověřil, že jakmile ho dovezu domů už natrhaný, případně mi někdo krabičku rybízu věnuje, tak si dám pár kuliček a po několika dnech řeším, co udělat s tím zbytkem. Mám ho tak silně spojen s pobytem venku a uzobáváním ve chvílích, kdy je zrovna chuť, že zavřeného doma v bytě mne nebaví. Zvláštní, možná podobný syndrom jako některá vína dovezená z dovolené, které bez „západu slunce nad mořem“ taky nefungují.

Jinak samozřejmě, o tom není nejmenších pochyb, naprostým králem rybízu je ten černý. A to jak v čerstvé podobě, tak coby džem a také šťáva. Ta chuť je nenapodobitelná a dokonalá. Samozřejmě červený je taky fajn, čerstvý i džem z něj a taky naložený „á la brusinky“ (a servírovaný ke krémové zeleninové omáčce „svíčková“ s králíkem místo hovězího). A určitě lepší než černý je ten červený do bublaniny. Bílý… proč ne, to je v podstatě červený s blbou barvou a zbytečně trochu sladší ;-) Ať už máte nejraději bílé víno (bílý rybíz), růžové (červený) nebo červené (černý), vždycky se najde někdo, kdo s vámi nebude souhlasit, preference se radikálně liší :-) A to je prosím jen „blbej“ rybíz, pak se divte, že se lidi neshodnou u vína a navzájem si ve vkusu a názorech nerozumíme.

jeseter

To jen abyste věděli, až příště nebudete chápat nějaké mé vinné doporučení, že jsem na černej a vy třeba na červenej. Že já mám libeček v polívce rád a vy tu intenzivní vůni nesnášíte. Mezi rybou a krávou dám přednost rybě, ale hovězího bych se fakt nerad vzdával. Když dostanou na výběr mezi kusem čokolády a plátkem uzené slaniny, prakticky vždycky sáhnu po slanině. Ale nepřijde mi divné dát si rakvičku se šlehačkou po porci česnekových topinek s tatarákem. Taky mne povětšinou moc nebaví ty zbytečně sladké kulaté pravé rumy, ať je obdivuje kolik chce pijáků, ale můžu se utlouct po kouřových whisky obludách z ostrova Islay. Nejméně dvakrát denně piju kafe a čaj rozhodně méně pravidelně, kdybych si ovšem mohl vybrat jen jeden z těchto nápojů, tak bez nejmenšího váhání čaj. A taky…

P.S. Začínají prázdniny a čas dovolených, ale zpravodajství je plné zásadních informací. Teroristické útoky, všude migranti (i tam, kde žádní nejsou a ani tam nechtějí), v okolí sleduju náckovské názory i u lidí doposud se projevujících úplně normálně, k tomu krachující Řecko… nějak jsem cítil potřebu to odlehčit a rybíz… že jo… kvůli tomu si krky nepodřežeme, ne? :-)

Komentáře používají Disqus