středa 3. června 2015

Praha bude pít víno

melanie_tarlantJak jistě víte, tak festival Praha pije víno se nezadržitelně blíží, vypukne už tento víkend . Moc často sem pozvánky na akce nedávám, ale právě tuhle považuji za v ČR naprosto zásadní, alespoň pokud jde o vína která vyhledávám s největší chutí. Letos nás čeká 75+ vinařství a po pravdě prakticky vše stojí za pozornost. Loni jsem tu psal jakéhosi průvodce co určitě nevynechat (a pak mne docela potěšilo, když jsem viděl několik účastníků festivalu s vytištěným článkem), letos se mi do toho po pravdě moc nechce. S největší pravděpodobností proto, že jsem tři verze napsal někam jinam :-) Nepoužitou verzi číslo jedna najdete na i bez registrace přístupné FB stránce Jižního svahu, aby úplně nezapadla. Dvojka šla do stoupy, zkrácená varianta verze třetí snad vyjde nějak dnes. Zábavný život „novináře“ :-)

Po pravdě bych seznam doporučení psal úplně jinak různým skupinám. Odlišný seznam bych vytvářel pro „foodies“ a návštěvníků z řad těch, co nejsou úplně vinnými fanatiky (k tomu má relativně blízko odkazovaný text, byť by si vyžádal změny). Jinak bych koncipoval seznam pro milovníky běžných vín, co chtějí proniknout do tajů těch naturálních/autentických (to je ale debilní rozdělení…). Odlišně doporučoval už přesvědčeným nadšencům do vín s minimálními zásahy, milovníkům různých oranžád, nesířených kousků a podobě, co se už docela orientují na domácím trhu s těmito víny. Ti samozřejmě už na první pohled poznají co nevynechat (= že minout Elisabettu Foradori a nechat si uniknout pravda příplatkovou řízenou degustaci vín od Gravnera by byla škoda je asi jasné i bez mé pomoci), ale třeba taková Costadilà by je nemusela trknout a mohli by mít tendenci vynechat některé vinaře „protože je znají“ a ochudit se o některé novinky (třeba Strekov 1075 má teď silnou trojici vín Heion, Porta a Nigori co dost možná neznáte a pokud už všechno neskončilo v Japonsku a zahraničních restauracích tak snad k ochutnání bude).

tezke_to_budeA ještě úplný jiný seznam budu mít sám. Rád bych se alespoň „na skleničku“ a prohodit pár slov zastavil u všech, ale mnohem více času hodlám strávit u třech skupin vinařů v tomto pořadí: těch co zatím znám jen teoreticky, u zásadních hvězd a pak u svých oblíbenců, u kterých jsem ale v poslední době sortiment neměl možnost přechutnat a nutně potřebuji vědět, jak to právě vypadá a co případně nakoupit. Zvládnout všechno bude heroický výkon, ale těším se velmi :-)

Mimochodem asi abych se na festivalu nenudil, tak budu mít v neděli v poledne malou přednášku na téma „Budoucnost naturálních vín nebo jen výstřelek?“, v zásadě to bude o současných trendech, problémech s definicí pojmů a hranic, co dává smysl a co ne. Dost subjektivní, čekám nějakou debatu. Jsem poněkud nervózní a cítím se i trapně, protože tak trochu na podobné téma promluví i Master of Wine Isabelle Legeron a další přednášky a řízené degustace vedou lidé jako Elisabetta Foradori, Sébastien Riffault či Miloš Michlovský (ten by měl dovézt nějaké své speciální šarže a z toho, co jsem měl v minulosti možnost chutnat, jsem si leckdy sedl na zadek a považuji za jedny z top kousků na Moravě), mezi které tedy úplně nezapadám. Ale co už…

ppv_degustujiTakhle mne tam celé dva dny najdete…

A na trochu odlišné téma… Minulý týden jsem přidával dotazník týkající se korkové vady, odpovědí se už sešlo přes 150 a to je fajn! Každopádně každá další se do celkového obrázku počítá, takže vesele vyplňujte a klidně přepošlete i dalším. Pro zajímavost současné výsledky na dvě doplňující otázky.

grafy

Komentáře používají Disqus