pondělí 2. března 2015

Kutnohorský pinot, Sancerre a Rioja

kutna_hora_rulandske_modre_jakostni_2013Tak trochu všehochuť z několika předchozích dní. Otevřel jsem kupříkladu Rulandské modré 2013 jakostní z Vinných sklepů Kutná Hora (web). Tohle vinařství je dnes oficiálně certifikováno Demeter coby biodynamické, jako jediné v ČR, ale já si od jejich vín dával trochu pauzu, prostě k nim neměl úplně důvěru (důvodem bylo podezření na trochu toho dovozu v některých červených a prokázaný dovoz v Tramínu). Nějaká doba uplynula, zkusil jsem znovu. Nejprve měl na jedné ochutnávce naslepo jejich zemského vavřince ročníku 2012 a to byla skvělá seriózní záležitost, vlastně mne to víno nadchlo. A tak teď zkusil i rulandu, tahle konkrétní pochází z vinice Na příčce v obci Vinaře, je certifikována coby bio, viněta se chlubí spontánní fermentací. Světlejší čistá rudá barva. Peckovinově ovocné ve vůni, trochu až kompotované višně, čisté, přímé, lehce dotyk kořenitosti. Suché a čisté v chuti, opět červené peckoviny, poměrně výrazná kyselina, střední délka. Přímočaré a spíše jednoduše postavené, ale osvěžující, příjemné a velmi dobře pitelné. Takže proč ne, chutnalo. Zakoupeno v pražském obchodě kutnohorské Středovy pekárny v Libické, kde mají i něco stáčeného z bag-in-boxu. Vlastně bych měl být rád, že se víno dostává zase mezi úplně základní potraviny, ne? Bochník dobrého žitného chleba a třeba láhev českého vavřince k tomu…

Paul-Prier-Sancerre-Monts-Damnés-2012O víkendu padla láhev z Domaine Paul Prieur et Fils (web), jejich top Sancerre Monts Damnés 2012. Špičková poloha v rámci oblasti, víno vyzráváno čtrnáct měsíců v tanku před lahvováním. Burgundská láhev s kvalitním korkem zalitým místo záklopky pečetním voskem, akorát bordel je z toho :-) Citronová barva. Krásná čerstvá živá energická vůně, angrešt, bez, mineralita, trochu citrusové, svěží. V chuti středně plné, čerstvé s parádní páteří kyseliny, decentně citrusové, šťavnaté, spíše užší ale elegantní, dobrá délka. Precizní, seriózní, moc pěkný Sauvignon! Součást balíčku „Čas zralosti“ u Dvě deci.

Marqués-de-Murrieta-Rioja-Reserva-2009Marqués de Murrieta (Finca Ygay, web) je jedním ze slavných větších producentů ve španělské oblasti Rioja, u mne doma teď přišla na řadu jejich Reserva 2009. Odrůdově 90 % Tempranillo, 3 % Garnacha, 4 % Mazuelo a 3 % Graciano, školeno 17+ měsíců v barrique sudech z amerického dubu a dva roky v lahvi než jde na trh. Temná rubínová barva. Vůně na úvod dost „dřevěná obluda“ a až vulgárně otravná, skoro jsem chtěl víno odepsat, ale se vzduchem se výrazně lepšila. Tmavě vyzrálé ovocná, dost sladšího dřeva do vanilky a kokosu, zároveň kořenitost a kamenitá mineralita. V chuti suché a plné, s výraznou tříslovinou a svíravější, tmavě ovocné, delší, s velmi dobrou šťavnatou kyselinou. Potřebuje ještě zrát, ale solidní hutnější kousek. Koupeno u 1er Wines.

Komentáře používají Disqus