středa 9. listopadu 2016

Týden sherry se sladkým potěšením

el-maestro-sierra-creamMinulý rok touhle dobou jsem zde měl text se souhrnem článků a tipů ohledně mého milovaného vína, sepsaný k příležitosti celého týdne, který je sherry ve světě věnován. Od té doby spáchal pár dalších snad zajímavých zápisků, za pozornost si myslím určitě stojí Evoluce jednoho vína, VOS, VORS, Añada a další sherry s určením věku či Velká vína z Bodegas Tradición, ale také Parádní vermut z Jerezu, M&S Manzanilla, Del Duque, East India Solera, Zahajuji sváteční konzumaci s výjimečnou manzanillou či Valdespino Manzanilla Deliciosa. Prostě můj zájem neustává a jestli mám nějaké víno vždy otevřené a po ruce, tak je to oloroso, amontillado a jeden sladký kousek, obvykle je v ledničce ale i nějaká manzanilla či fino. Včera jsem sáhl jak po pár sklenkách z otevřených zásob tak si i udělal radost jednou novou lahví, osladil si život s El Maestro Sierra (web) Cream. O vinařství jako takovém jsem se tu rozepisoval v rámci experimentu na spolupracovnících, ideální začít číst tam a pak teprve pokračovat, dnes poznámky k samotnému vínu a jedna malá výzva :-)

Cream (nebo také Medium, Rich Sweet a podobně) je nejčastěji klasické oxidativní Oloroso doplněné určitým množstvím sladkého Pedro Ximénez. Může to být jak úplně základní „líbivé“ a relativně přímočaré víno, tak i naprosto seriózní záležitost, stará desítky let a úžasně komplexní. V případě El Maestro Sierra je to někde mezi, ale blíže druhé možnosti. Vzniká spojením 70 % jejich klasického olorosa ve věku 15 let se 30 % pětiletého PX (ještě mají variantu Amoroso, kde je PX jen deset procent) a celek dále vyzrává v soleře í zhruba čtyři roky aby se dobře spojil. A furt to stojí jen někde v zóně 10-13€, šílený. Tmavá lískooříšková hnědá barva, ve sklenici docela viskózní projev. Ve vůni jasný vyšší věk aromatického olorosa i nemalý podíl PX, tohle si prostě nespletete. Jitrocelový sirup, oříšková směs, ovocnost sušených plodů, pečené jablko, pražená sladká rýže a dotyk kávy. V chuti sladké, krémově olejově uhlazené, s teplem alkoholu a poměrně silné, delší, efektní, vyvážené a moc fajn. PX krásně uhlazuje oloroso a pocitově to v některé momenty připomíná jiné měkčí fortifikáty jako je třeba sladší Marsala. Moc fajn pití.

Když je ten týden sherry, prosím kupte a vyzkoušejte nějakou! Tipy kde najdete ve starších článcích. Ať už suchou nebo sladkou, prostě nějakou. Sherry si pozornost zaslouží. Možná vás zaujme, možná vůbec ne, ale vždycky je dobré rozšířit si trochu obzory. Nebojte se toho!

Komentáře používají Disqus