středa 4. března 2015

Degustace sherry & aktuální nabídka v ČR

sherry_titulkaTak po delší době zase něco k sherry (úvod do tématu). Za dobu, co o sherry píšu, se situace na domácím trhu drobátko změnila. Jinak řečeno už nejde o úplnou tragédii a sherry coby drobný doplněk sortimentu jde zakoupit u vícero dovozců/prodejců, byť sortiment je stále dost omezený a mnohých se opakují dvě či tři značky. Do karet nám, milovníkům unikátních charakterních andaluských fortifikátů, hrají bary. Sherry totiž začíná být populární jako součást koktejlů (fino mimochodem najdete i v koktejlu Orgullo, se kterým teď postoupil na mezinárodní mistrovství Bacardí Legacy Global Cocktail Competition český barman Miloš Danihelka). Každá cesta, jak ho k lidem dostat, se počítá. No a objevují se i odvážlivci, pro které se sherry stalo jediným sortimentem. Trnitou cestu přímého dovozce a distributora si zvolil Sherry Club, podstatnou část nabídky jsem s nimi nedávno projel v pražské vinotéce Fajnšmekr, která část jejich sortimentu také prodává.

Sherry Club momentálně pracuje se dvěma tradičními producenty. Gutiérrez Colosía je jednou z mála stále rodinných firem, kořeny vinařství jsou již v roce 1838, kdy byla postavena jejich první bodega v El Puerto. Po většinu dvacátého století fungovala firma jako almacenista a jejich vína končila pod značkou jiných velkých producentů, od roku 1997 lahvují pod vlastní značkou. Bodegu mají vlastně hned u řeky Guadalete kousek od místa, kde se vlévá do cádizské zátoky, což mimo jiné znamená výrazný „slaný“ vliv a hodně aktivní flór v sudech. Gutiérrez Colosía určitě patří mezi jedno z top vinařství oblasti. Druhou zastupovanou značkou je taktéž rodinná La Cigarrera ze Sanlúcaru, tato založena již v roce 1758 a s velmi podobnou minulostí jako Colosía, dlouhodobě fungovala coby almacenista a taktéž od roku 1997 lahvuje pod vlastním jménem. Většinu jejich produkce tvoří manzanilla, ostatní vína jsou poměrně „butiková“ malá produkce.

colosia_cigarrera_fino_manzanillaColosia Fino je čerstvá klasika s výraznějším projevem flóru a mořské slanosti, hodně acetaldehydové, delší, charakterní, krásně pitelné, elegantní (mám doma pravidelně láhev). Colosia Fino „Campo de Guía“ je o něco lehčí přímější varianta téhož, suchá, slaná, mandlová, chlastací. La Cigarrera Manzanilla krásně mořská, suché, čistá, lehká a skvěle pitelná, minerální s mandlově nahořklým koncem.

colosia_cigarrera_amontilladoColosia Amontillado má světlou lískooříškovou barvu a je to víno velmi aromatické, sladce ořechové, výrazné, s efektní linkou mořské slanosti a flóru na pozadí. V chuti velmi suché s linkou slanosti, výrazné, intenzivní, dlouhé, strukturované, velmi suché, dlouhé minerální doznívání. Hodně pěkné a u aromatiky bych se byl ochoten vsadit, že je tam kapka PX. Ale prý ne. La Cigarrera Amontillado trochu zemitější vůně, hodně znát manzanilla základ, oříškovost, dobrá délka, ale znatelně jednodušší než Colosia. Navíc mi tam vadila taková linka až „zoxidované spíše než oxidativní“, jako hodně dlouho otevřená manzanilla v kombinaci s amontilladem. Nevím, asi bych potřeboval ochutnat ještě jednou, teď úplně neoslovilo.

colosia_cigarrera_olorosoColosia Oloroso spíše světlejší lískooříšková barva, opět dost aromatické, sladší vůně, ořechy a sušené ovoce, bohatá, efektní. Suché, výrazné, trochu drsnější a znatelnější alkohol, ořechové, velmi dlouhé, strukturované, seriózní, velmi povedené. Hodně dobré. Colosia Oloroso „Sangre y Trabajadero“ alias „krev výrobce sudů“ (tradiční jerezská značka, která se používá ke křtu lodí) výraznější hlubší aromatika, tmavší, ořechové, velmi suché v chuti, důrazné, sušené ovoce ořechy, trochu drsnější, bohaté, plnější než základní jejich normální oloroso ale také o něco jednodušší. Ovšem dost dobré. La Cigarerra Oloroso ve vůni sezamová tyčinka s ořechy a medem, pražená kukuřice, suché, uhlazenější než vzorky výše, výrazné, dobrá kyselina a délka, seriózní, svíravější, dlouhé, zajímavé a stálo by za delší zkoumání.

colosia_creamColosia Cream je klasické dolihované oloroso s přídavkem Pedro Ximénez a cukrem někde na dolní hranici stylu (tj. okolo 115 g/l), tmavší lískooříšková barva, výraznější aromatika, divočejší trochu, jitrocelový sirup, sladší, kulatější ale s pěknou kouřovostí a suše oříškovým základem, pěkně dlouhé, intenzivní, sympatické. Colosia Cream „Mari Pepa“ znatelně výraznější PX jitrocelový projev, dost dominuje nad oloroso základem. V chuti efektní, sladké, výrazné, kulatější, kořenité, delší, líbivě efektní, hutné.

colosia_cigarrera_moscatelLa Cigarrera Moscatel temnější barva a hutnější, velmi intenzivní efektní vůně, bohatá, likérová, sirup proti kašli, pomerančový konfit a sušená kůra. Sladké, hutné, bohaté, alkoholické, silné, sušená pomerančová a mandarinková kůra, délka, koncentrace, velmi efektní, dlouhé. Colosia Moscatel intenzivní aromatika, velmi efektní, působí čerstvější než Cigarrera ale přitom zrání delší (hrozny sušeny sluncem na písku), zralé fíky. Sladké, sirupové, hutné, fíky a jitrocelový sirup, hutné husté v chuti, pomerančová kůra a karamel. Jerezské moscately jsou pro příznivce fakt sladkých vín (na úrovni slámovek až ledovek) paráda.

colosia_cigarrera_pxColosia Pedro Ximénez intenzivní klasika, rozinková, jitrocelový sirup, efektní. Extrémně sladké, hutné, kulaté, sirupové, dlouhé, efektní, krásně obludné. Pro mne je to fakt na vanilkovou zmrzlinu nebo trocha do omáčky z kořenové zeleniny k divočině, spíš než na pití :-) Některé opravdu staré PX, mluvím o desítkách let v sudech, ovšem dozrají do nevídané komplexity. La Cigarrera Pedro Ximénez tmavší barva, výrazné, efektní, jitrocelový sirup. Extrémně sladké v chuti, hutné, sirupová konzistence a až jako by v tom byla kupa mrňavých zrníček, dlouhé, výrazné, efektní, bohaté.

Sherry Club provozují nadšenci, které samozřejmě velmi těší seznamovat další lidi s krásami sherry, ale na rozdíl ode mne je to pro ně i normální obchod :-) Nejdou cestou masových značek a snahy upíchnout něco v supermarketech a nastavená cenová politika je tudíž… snesitelná. Chápu, že jednotlivých vín prostě netočí palety, takže to holt jako ve Španělsku nestojí. Osobně některá vína z jejich nabídky nakupuji levněji v zahraničí, ale pro nákup jedné či dvou lahví bych to asi neřešil a vzal tady. A pevně věřím, že se s jejich víny budu setkávat čím dál častěji v různých podnicích a s vyšším obratem koncové ceny trochu poklesnou. Jo a pokud by měl někdo zájem o sherry seminář / edukační degustaci, tak jsem k dispozici!

Aktuální stav nabídky sherry v ČR
* - obzvláště kvalitní producent
! - srdeční záležitost
$ - špičkový poměr ceny a kvality

Komentáře používají Disqus