pátek 13. března 2015

Nadšení z ryzlinku od Kreydenweisse

Marc-Kreydenweiss-Riesling-Clos-Rebberg-Aux-Vignes-2010Včera jsem měl chuť si otevřít něco pořádného a volba padla na vinaře jménem Marc Kreydenweiss (web) z Alsaska, konkrétně jeho Riesling z velmi strmého břidlicového svahu Clos Rebberg „Aux Vignes“ ročníku 2010. Marc pochází z rodu vinohradníků a vinařů, jejich statek má kořeny už někdy v roce 1650. V roce 1990 převedl vinice komplet na biodynamiku a byl v tomto stylu vinaření mentorem i dalším slavným vinařským jménům. Zastává podobný názor jako Marcel Deiss v tom, že „velký terroir je závazek“, spousta dnešních vín podle něj dosahuje „velikosti“ (někdy spíše „objemu“ a expresivnosti projevu) spíše sklepními technikami, což rozhodně není jeho cílem. Je to dost svéhlavý a svérázný vinař, určitě se mu budu více věnovat v nedaleké budoucnosti u dalších vín, zaujal mne opakovaně už dříve. A tohle víno včera mne naprosto odstřelilo.

Rozhodně to není typický alsaský ryzlink, to tedy ne, ale tím si radost kazit nenechám. Víno mne baví už vinětou, každá od Kreydenweisse ukazuje nějaké umělecké dílo. Zpracování předpokládám klasické ve velmi starých velkých dřevěných sudech, kvašení i zrání. Víno by nemělo být filtrováno a připraveno bez přidání síry. Výrazná tmavší barva směrem zlatá, krásná. Intenzivně minerální, pikantní vůně, kde se potkává zralé jablko, něco broskve a postupně květinové tóny, k tomu balzamiko a až jakoby „jurská“ štiplavost a trochu oxidativní štych, velmi bohatá a efektní, čerstvá ale důrazná. V chuti suché, plné, čerstvé, intenzívní, špičková kyselina a délka, živost až jemná perlička, komplexní, dlouhé, neuvěřitelně energické. Plnost a koncentrace v kombinaci s osvěžující čerstvosti, komplexita velkého vína ve spojení s trochu „geeky“ a pro mnohé asi nečekaným projevem. Měl jsem hodně velký problém, abych to víno nevypil celé a nechal si trochu na zkoumání dnes. Strašně se těším na večer!!!

K vinaři jsem se vždy dostal z přímých dovozů různých nadšenců z Alsaska, což je i tento případ, oficiálně ho u nás snad nikdo neprodává (něco má v sortimentu Vinom Wine, ale vypadá to jako zbytky spíše základních vín starších ročníků). Ta vína nejsou z nejjednodušších, leckdy vyloženě svérázná, a ne úplně levná (konkrétně tohle přímo u vinaře 18 €). Určitě je složitější je prodat. Ale třeba se toho někdo chytne, rozhodně stojí za pozornost!

Komentáře používají Disqus