pátek 20. března 2015

Nesířená beruška, protišmejdská novela vinařského zákona a další novinky

Contini-Mamaioa-Bianco-Isola-dei-Nuraghi-2013-sans-sulphiteStrašně mne baví, jak se i u nás rozšiřuje trh s vínem. Pár let zpátky a o specialitách typu vína bez síry se jen šeptalo mezi pár devianty. Před pár dny jsem zapadl nakupovat pro manželku k narozeninám do showroomu Sardinie (v rámci kampaně „podprahové ovlivňování, kam vyrazit na dovolenou“), okolo kterého chodím už několik let a zatím nikdy se nezastavil, a k mému velkému překvapení narazil právě i na nesířené Vermentino se zábavnou beruškovou vinětou i záklopkou, konkrétně vinařství Contini (web) a jejich Mamaioa Bianco Isola dei Nuraghi 2013. Prý se dobře prodává. Na úvod sice jemná perlička a trošku divočejší vůně, ale jakmile se nadechlo, tak myslím bez problémů přístupný čerstvý kousek s pěkným mixem citrusů, bylinek, lehké krémovosti a zároveň výrazné slanosti, suché, čisté, dobře pitelné. Nic zásadního, ale potěšilo. Po pravdě hlavně jako ukázka, že to prostě jde i mimo specializované svérázné podniky. Ostatně nesířená vína mají v nabídce třeba i britské řetězce Sainsburys.

Ministerstvo zemědělství přišlo s hodně odvážným titulkem tiskové zprávy: „Ministr zemědělství Marian Jurečka se s vinaři shodl na novele zákona, která ochrání český trh před pančovaným vínem“. Ve zkratce dovozové víno jako sudovka končí a přesouvá se do bag-in-boxů, velkých PETek a dalších obalů určených pro koncové spotřebitele. Domácí sudovka jede dál jen v provozovnách vinařství nebo u vinoték, se kterými má vinař přímo smlouvu. K tomu posílení týmu inspektorů a další kroky. Uvidíme rok poté, co novela zákona o vinohradnictví a vinařství vejde v platnost. Fakt by mne zajímalo, jaký dopad to na oficiální čísla tankového dovozu bude mít a jak zareagují ti největší hráči s levnými základními víny. Situaci bedlivě sleduji, je to docela drama :-)

Zatímco část kalifornských vinařství předvádí svá vína po světě, jeden z tamních vinařů se zbavil přímo ve vinici na jih od Yountville svého obchodního partnera a investora kulkou z pistole přímo do hlavy. Při následné honičce s policií (filmová klasika se SWAT týmem, helikoptérami, černým SUV řítícím se v provozu) se mu uniknout nepodařilo a raději zastřelil i sebe. Řeknu vám, zlaté vinice okolo Pálavy či Bílovic, tam teče krev maximálně z přiopilých cyklistů…

V Bordeaux se rozjíždí en primeur degustace, James Sucklingnasává jak divý a zatím nejlepší byl prý Latour. Ducru-Beaucaillou ze sudu dostal 96+ a Cos d'Estournel taky. Teda pokud podobná hodnocení a tohle téma ještě někoho zajímají… ;-)

Komentáře používají Disqus