úterý 15. listopadu 2016

Zralá Itálie, Francie z Dobšic, fajn crémant

boeri-noto-2007Dnes začneme v Itálii, kousek od vinic jež se mohou pyšnit víny s názvem Barolo, v apelaci Monferrato Rosso s Noto 2007 vinařství Boeri Alfonso. O víně v jiných ročnících a vývoji jména jsem tu psal už v minulosti. I tentokrát je to Nebbiolo 90 % a Barbera 10 % (jeho top, samostatně prodávaná jako Pörlapà), to celé školené rok v barrique sudech. A i když by měl člověk tendenci, vzhledem k odrůdám, nalít víno do burgundské sklenice, tak tomu svědčí víc ta bordeauxská. Tmavší rubínová barva, již trochu nazrálá, něco depotu v lahvi. Výrazně nazrálé ve vůni, poměrně bohaté a vrstevnaté, teplejší sladší ovocnost, džem z peckovin, něco kořenitosti a bylinkových tónů, badyán, výraznější toastované dřevo. Suché, plnější v chuti, s bezva výraznější kyselinou, až překvapivě hodně a ještě neotesaných tříslovin, tmavší ovocnost, moc pěkně postavené, lehce živočišné, káva, dřevo, dobrá délka. Seriózní a efektní kousek, který ještě bude dále dobře zrát. Ročník 2007 je aktuální v nabídce V.P.V. za 395 Kč po lahvi, tedy nic z mého archivu a víno stále dostupné :-)

Hort-France-Selection-2012S druhým zahraničním vzorkem se podíváme do… ehm… Dobšic. „VINO HORT — Odrůda a poloha“ Protože červené na Moravě přeci nedává smysl, tak se s nimi vinař (resp. zde v roli négocianta) přesunul na jih Francie, v tomto konkrétním případě Languedocu a IGP Aude Coteaux de Miramont. Hort France Selection 2012 je směs odrůd Merlot a Syrah, viněta původ ve Francii dává hrdě na odiv a rozhodně tedy nejde o nějakou snahu mást zákazníka. Bordó láhev, plastová záklopka, korek lepený z drti. Výraznější granátová barva. Sladce jižní, přímočaře ovocná dost výrazná vůně, borůvky a tmavé lesní ovoce, taková trochu „supermarketová“ ale čistá a líbivě přístupná. Suché v chuti, středně plné až plnější, s pěknou kyselinou, teplejší díky alkoholu, tmavě ovocné, slušně dlouhé, čistě udělané, s měkčími uhlazenějšími tříslovinami. Cena na vinařově e-shopu 218 Kč, tedy nějakých 8€. A v téhle cenové kategorii už i u nás koupíte z Languedocu myslím i zajímavější vína, něco dokonce v bio(dynamice), i od docela prestižních producentů a z jejich vlastních vinic. Jejich nákupem navíc nepodporujete byznys někoho, kdo považuje červená z Moravy za zbytečnou práci ;-)

omaine-J.-Laurens-Crémant-La-Matte-Tête-de-Cuvée-2012-Blanc-de-Blancs-Brut-Nature

Na jihu Francie v Languedocu ještě zůstaneme, tentokrát lahví která na našem trhu asi není, přivezla ji manželka z výletu s kamarádkami. Na kterém, pokud jsem to správě z fotek pochopil, udržovaly hladinu šumivých vín v krvi hodně vysoko :-) Domaine J. Laurens Crémant La Matte Tête de Cuvée 2012 Blanc de Blancs Brut Nature je Crémant de Limoux, směs 60 % Chardonnay, 30 % Chenin Blanc a 10 % Mauzac, klasická metoda a na kalech v lahvi dva roky. Mimochodem je to právě v těchto místech, odkud prý pocházela vůbec první šumivá vína. Tenhle kousek má pěknou citronovou barvu a vytrvalé výraznější perlení menších až středních bublinek. Zralejší aromatika, žluté ovoce, hruška, zralé jablko, trochu navinulé, sušená meruňka, krémovost, lehce toastové tóny, dost fajn. Suché, čisté, osvěžující kyseliny ale nijak ostré, vyvážené, velmi pěkně postavené a poměrně dlouhé s mírnou mandlovou nahořklostí v závěru a toastovým tónem. Čistě udělaná, sympatická šumivka. Koupeno prý za asi 12€, což už je relativně dost, ale víno opravdu fajn. Tak když na něj cestou do Carcassonne nebo tam někam narazíte… :-)

Komentáře používají Disqus