pondělí 14. listopadu 2016

Moravská Frankovka, Sauvignon a Chardonnay

krasna-hora-sauvignon-2015-barrel-selectionMěl jsem tu teď na ochutnávku sadu vín z Krásné hory (web), spíše jejich vyšší řadu. Ty „základní“ kousky považuji poměrem ceny/kvality za jednu z nejlepších nabídek současné Moravy a určitě se vyplatí vyzkoušet. Obecně o něco více mne baví jejich červená, nejen pinot, pokusím se sepsat čase, víc (nejen o explodujícím pét-natu). Každopádně jedno víno kvalitativně vyčnívalo nad ostatní. A jak to tak vypadá, tak bude asi i nejdražší, to už je osud :-) Sauvignon 2015 Barrel Selection. Starý Poddvorov a trať Krásná hora, vinice v bio(dynamickém) režimu, čistý Sauvignon blanc a výběr toho nejpovedenějšího z dubového sudu. Burgundská láhev s docela zajímavou vinětou, celokorek, cínová záklopka. Citronová žlutá barva. Čerstvá, výrazná aromatika, který odrůdu rozhodně nezapře. Jasný Sauvignon se dřevem, kterým v mnohém připomíná některá bílá z Bordeaux. Rozhodně je na to potřeba větší sklenice. Expresivní aromatika, mix zralé ovocnosti, přezrálý angrešt a lehce až tropiko, a do toho zelenější travnaté tóny. Kouřová linka, dotyk minerality. Suché, středně plné, výrazné, s  pěknou kyselinou, čerstvé, kopíruje vůni, oproti komplexnější aromatice o něco přímější v chuti, vyvážené, trochu toastové, slušně dlouhé. Dost efektní, moc pěkně udělané víno. Které by mohlo zaujmout i odpůrce odrůdy, ale problém s ním budou mít ti, kteří nedávají bílá s výraznějším sudem :-) Beru tohle víno na další párty Družstva, tentokrát možná lokalitou přístupnější pro obyvatele Moravy… 2. Prosince ve Vídni ;-)

korab-karmazin-2014V květnu jsem zde psal dost optimisticky z degustace vín Petra Korába (web), od té doby má ve sklepě nový ročník, změnil viněty (pokrok to asi je, ale osobně mi přijde dost matoucí ten nápis Živá hora, působí to jako název vinice) a tak. Brzy bude mít v Praze ve Fajnšmekru další ochutnávku, ale tu asi nestihnu, tak jsem si tam alespoň koupil Karmazín 2014. Což je frankovka, osmdesátileté výsadby starých klonů ve viniční trati Psinky v Boleradicích, školená v dubovém sudu, zavřena hezky v burgundské lahvi. Granátová barva, trochu nafialovělý tón, nic hutného. Čerstvá, energická, svěží vůně, trošku divočejší, kysele červeně peckovinová, lehce herbálně nazelenalá, jemně kořenitá. Baví mne to. V chuti suché, šťavnaté, s kyselinou která ročník 2014 rozhodně nezapře, středně plné, lehkonohé, ale dobře postavené, osvěžující, mírně svíravé, výtečně pitelné. Zábavné „chlastací“ víno s něčím navíc. Ale nic pro milovníky plnějších červených, tohle je sever se vším všudy :-)

nepras-maidenstein-chardonnay-2015Od Vinařství Nepraš & co. (web) jsem měl několik výborných vín (skvělé růžové, hodně sympatický vlašák) a pár trochu spornějších, ale celkově mám z podniku dobrý dojem a na vzorky nových vín z ročníku 2015 jsem se dost těšil. A začal s Maidenstein Chardonnay 2015 pozdní sběr z mikulovské trati Valtická, školené ve velkém dubovém sudu. I zde burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Vypadá to na stole docela efektně. Citrónová žlutá barva. Čistá, čerstvá výraznější trochu sladčeji ovocná vůně, žluté ovoce, zralé peckoviny, decentní citrusový tón a minerální linka. Středně plné až plnější v chuti, s pěknou osvěžující kyselinou ale zároveň se znatelným zbytkovým cukrem (pocitově bych to označil už jako polosuché nebo hodně na hranici), s ovocností kopírující vůni, líbivější a „přítulné“ ale ne vlezlé a dostatečně seriózní, velmi slušně postavené s jemnými projevy dřeva, slušná délka. Osobně preferuji o něco sušší věci, ale tohle je dost dobře udělané a bude se myslím hodně líbit.

Komentáře používají Disqus