úterý 1. listopadu 2016

Anglické bubliny a důrazné slovenské červené

ridgeview-grosvenor-2011V rámci své bublinové úchylky a zásadní obliby těch z Anglie jsem otevřel Ridgeview (web, psal jsem tu už o jejich základním cuvée) Grosvenor Blanc de Blanc 2011, čisté klasicky připravené Chardonnay ze Sussexu. Tohle víno, ve starším ročníku, na sebe upoutalo opravdu velkou pozornost, když získalo ve slušné konkurenci Champagne ocenění pro nejlepší bubliny na světě v Decanteru. Nadšeně se o něm pravidelně rozepisuje Jancis Robinson a další uznávaní kritici. Celkem chápu, proč jim to chutná. Pěkná citronová žlutá barva, efektní pěna na úvod, taková opravdu vytrvalá pevná čepice i když se snažíte nalévat pomalu a opatrně, a velmi pěkné perlení malých bublinek. Čerstvé, svěží, trochu toastové, minerální, pečeně jablíčkové, máslové sušenky, chladně šampaňské, výtečné. Suché, čerstvé, citrusové kyseliny, říznost, ovocnost do bílých plodů, dobrá délka jedoucí na kyselině a mineralitě. Hodně šampaňský styl, velmi řízné ale zároveň vybalancované, moc fajn pití. Ale nic pro milovníky zakulacených vín :-)

Marvla-Tindo-Cuvée-Murum-2013Ale nejen bublinami živ je člověk a už dorazil podzim a čas plnějších červený. Z nich mne v poslední době mne moc potěšilo malé slovenské vinařství Marvla Tindo (web), člen uskupení Terroir Tekov, a jejich Cuvée Murum 2013 zpod vulkánu Sitno, z poloviny Alibernet a pak rovným dílem André a Pinot Noir. Netradiční směs, ale funguje to. Láhev zelená pistole je trochu matoucí, podvědomě v ní čekám spíš lehčí vína. Tenhle kousek je temný, fialový, neprůhledný. Aromaticky hodně intenzivní, tmavě až lesně ovocný, dřevo, uzené maso, efektní a moc fajn. Suché, středně plné až plnější v chuti, bezva kyseliny, tmavá ovocnost, vzhledem k projevu až překvapivá mineralita, energie, výrazné ale moc pěkně strukturované třísloviny, bezva postavené, delší, seriózní červené. Vřele doporučuji zkusit.

Komentáře používají Disqus