úterý 8. listopadu 2016

Nádherná sestřička z Washingtonu

sorella-2007Minulý týden dorazil na návštěvu kamarád, jako obvykle sebou přinesl i něco zajímavého k pití. Obvykle nosí takové kousky, ke kterým se sám spíš nedostanu a je pravděpodobné, že je nebudu znát (+ Burgundsko, které milujeme oba), za což jsem mu vděčný. Tentokrát se s lahví Sorella 2007 rozplýval nad vinařstvím Andrew Will (web) ze státu Washington a vyprávěl příběh jejich enigmatického vinaře jménem Chris Camarda, tak trochu problematické osobnosti ale očividně se skvělými výsledky. Dobrovolně přiznávám, že trh s top víny z USA zas tolik nesleduji a moc často se k nim nedostanu, jméno Andrew Will Cellars jsem ale už v nějakých těch žebříčcích nejvlivnějších vinařů, top vín roků a lahví v bodových hodnoceních 95+ zaznamenal. Sorella, tedy italsky sestra, vzniká primárně ze starých keřů vinice Champoux (s přídavkem vinice Ciel du Cheval a drobátka dalších) v apelaci Horse Heaven Hills, jde o klasickou bordeaux směsku postavenou na odrůdě Cabernet Sauvignon. V tomto ročníku ho je 72 %, k tomu 15 % Cabernet Franc, 10 % Merlot a 3% Petit Verdot. Školeno 21 měsíců ve francouzských barrique sudech z bednářství Taransaud a amerických od bednářství Demptos z Napa Valley, 35 % nových. Na vinětě je manželka vinaře, která tragicky zemřela v roce 2005.

Obvykle se snažím, když mám doma otevřeno nějaké velké víno, nevypít ho hned první večer, zjistit jak se vyvíjí další den a tak. Tohle bylo dekantováno, pomalu upíjeno a v průběhu večera zmizelo komplet, k mé velké lítosti. Bylo totiž skvělé. Aromaticky parádní kombinace tmavého ovoce, černý rybíz a borůvky a něco tmavých peckovin, s exotičtější až asijskou kořenitostí, trocha kávy a čokolády, minerální linka, trocha rozpáleného kamení v létě se zbytky asfaltu. Nazrávající, ale stále hodně energické a svěží. V chuti středně plné až plnější, s parádní kyselinou a svěžestí, alkohol přes čtrnáct bych určitě netipoval, trochu hranatější přísnější stavba, dobrá koncentrace a délka, tmavé ovoce, lékořice, výraznější třísloviny, minerální linka. Strukturované, seriózní červené poměrně starosvětského střihu, víno které se teprve teď a po několikahodinové dekantaci dostává do stavu vhodného k pití a které se úplně v klidu udrží a bude zajímavě zrát dalších 10+ let. Wow. Ročně Sorelly vzniká okolo 12 tisíc lahví (+/- třetina), cena někde okolo 80 dolarů (= 2000 Kč dle současného kurzu) je na úrovni už docela slavných Bordeaux. Jejich kvalitu to má a bez větších obtíží i překračuje. Více návštěv s podobným vkusem a zásobami vína bych prosil…

Mimochodem dnes je pro USA zásadní den, jak jistě víte volí nového prezidenta a rozhodně to nemají jednoduché. Každopádně během volebního dne je zdarma přístup do jinak placených sekcí Wine Spectatoru, kdyby někoho zajímalo :-)


Komentáře používají Disqus