pátek 11. listopadu 2016

WSET v ČR, Svatomartinské, pokuta za pančování…

wine-wordsWine and Spirit Education Trust (WSET), jeden z nejoblíbenějších a nejznámějších poskytovatelů vinných kurzů a certifikací, oficiálně expanduje do ČR. Brněnské Vzdělávací Centrum MKM se stalo certifikovaným poskytovatelem kurzů WSET a bude vyučovat úroveň 1 a 3 u vína a úroveň 2 u vína a destilátů. Tyhle kurzy jsou fajn, pro nadšence obzvláště trojka, ideální pro rozšíření obecného přehledu o víně nad rámec věcí, která vás baví, dá to širší kontext. Jen ten jejich systém nepoužívejte k popisu vína, jak se píše v článku Crime Against Wine - How WSET Fails As A Tool To Describe Wine ;-) WSET Level 1 i 2 už tu byl dříve, v Praze, ale více méně v rámci „detašovaného pracoviště“ rakouského Rustu a ne coby samostatné školící středisko. Takže kdo má zájem, už nemusí jezdit do Rakouska nebo, jako v mém případě, létat do Londýna. I když… každá záminka pro návštěvu mého nejoblíbenějšího města se hodí :-) Oba kurzy jsou a budou v angličtině. Mimochodem právě tohle školící středisko a lidé okolo něj stojí za knihou WineWords – English for Wine Professionals & Wine Lovers (web), která už posbírala pár ocenění ve světě a jde o hodně zajímavou záležitost. Mám ji už skoro rok doma a chystal jsem se sepsat detailní report, ale stále se k tomu nedostal. Tak snad časem. Ale rozhodně pro domácí vinaře a další vinařské profesionály, obzvláště ty co se občas objevují na výstavách a různých akcích v zahraničí, lze doporučit bez váhání.

I v Praze včera nasněžilo. Svatý Martin si pospíšil. Dnes na trh oficiálně vstupuje Svatomartinské víno. Měl jsem jít na velkou degustaci, ale někam založil pozvánku, možná lepší :-) Krom vín s touhle známkou na trhu už je nebo záhy bude spoustu dalších mlaďochů různých stylů, včetně mnoha „stočeno rovnou ze sudu“ (nebo tanku) kousků, živých a energických, často pod korunkou, určených k okamžitému vypití. Prostě takových, jaká opravdu teď ochutnáte ve sklepích vinařů, kteří se nesnaží víno příliš uspěchat. Najdete je, alespoň tady v Praze, celkem snadno. Mému naturelu vyhovují více, ale rozumím, že pro masový prodej v supermarketech se naprosto nehodí. A je fajn, že si každý může vybrat. Jinak jak si užít naturální vína v klidu domova krásně popisuje Ron Washam, jako vždy přesný a vtipný :-)

Rozdíl mezi konvenčním a bio vínem je ten, že bio se stříká v noci… určitě tenhle vtip znáte, u nás je dost oblíbený a rozšířený, slyšel jsem ho i z úst vinaře na degustaci. Ve Francii mají zase „měsíční vína“, levnou produkci dováženou do sklepů v prestižnější oblasti pod rouškou tmy. V jednom takovém případě teď padla rekordní pokuta, majitel čtyř bordeauxských château dostal pokutu 7.8 milionů euro a dva roky vězení. Za to, že především do velkých řetězců (Auchan, Intermarché) dodal obrovské množství vína známých apelací smíchané s výrazně levnější produkcí. Konkrétně má v portofoliu Châteaux des Tours v Montagne Saint-Émilion, Le Couvent v Saint-Émilionu, Moulin à Vent v Pomerolu a Fourcas Loubaney v Listrac-Médoc.

Nový vinařský zákon a s ním související potíže, které způsobí prodejcům sudovky, již přinášejí i zajímavou lidovou tvořivost :-) Je to celé jen trochu složitější. V mezičase, než dojde k narovnání trhu, můžete zaskočit do supermarketu Albert pro láhev polosladkého Fantasy Chardonnay z Moldávie. A že jde o skutečně fantastický nápoj dokazuje přídavek syntetického glycerolu, 45 % vody a jako bonus oxidáza.

w704

Nezapomínejte se správě hydratovat a přeji příjemný víkend :-)

Komentáře používají Disqus