čtvrtek 28. dubna 2016

M&S Manzanilla, Del Duque, East India Solera

Dneska zase trocha sherry, už dlouho jsem o mém milovaném vínu nepsal a musím napravit. Sice to zajímá asi jen dvacet čtenářů Jižního svahu, ale i to je dost :o) Stav na našem trhu se, pokud jde o dostupnost sherry, výrazně lepší. Ale přesto začneme vínem, které bylo dlouhodobě jedním z mála snadno dostupných představitelů kategorie Manzanilla, a které jsem teď neodolal po letech znovu vykoušet. Marks & Spencer Manzanilla, s podtitulkem Extra Dry & Light, má jako vždy původ ve vinařství Williams & Humbert. Světlá žlutá barva. Čerstvá, klasická, až překvapivě pěkná vůně (pamatuji si o něco jednodušší). Mořská slanost, solené mandle, heřmánek a trocha bylinek, lehce starý vlakový vagon. Naprosto suché, poměrně důrazné a s dobrou délkou, čerstvé a po každém doušku slinosbíhavé a v dochuti vyvolávající chuť se znovu napít, čistě udělané, vyvážené, typické. Zlatá medaile z International Wine Challenge je tu právem, v kontextu „supermarketového“ základního pití je to hodně nadprůměrné. Bordó láhev, šroubový uzávěr, povedená základka vždy po ruce nachlazená z ledničky. Bez slevy za 219 Kč, ale dá se sem tam koupit i levněji. Pokud vůbec netušíte, o čem že manzanilla / fino sherry je, tak bych se tohoto jako prvního pokusu nebál. Pokud vás první dojem vyděsí (nebo dopadnete jako kolegové z práce), tak se snažte vytrvat. Vyzkoušejte znovu v kombinaci s jídlem – olivy, solené mandle nebo třeba Jamón Serrano, mořské plody ale třeba i suši. Možná to kouzlo objevíte. A možná ne, ale mé naléhání vás bude stát jen dvě stovky. Určitě jste nechali už víc třeba za blbý film v kině nebo tak ;-)

Gonzalez Byass Del Duque Amontillado Sherry VORS 30 Year Old začíná svůj život jako slavné fino Tío Pepe, kterému se po čtyřech letech nechá přirozeně odumřít flór a jde na pět let oxidativního zrání do solery, ze které vzniká Amontillado Viña AB. A právě tím je osvěžována historická solera, založena byla už v roce 1836, ze které vzniká Del Duque. Jak je to se značením věku a značkami typu VORS jsem se rozepisoval nedávno. Bratříčka tohoto vína, VORS Oloroso Apostoles, jsem poprvé chutnal na večeři The Dinner, moc mi chutnalo a později neodolal vyzkoušet domů i láhev amontillada. Barva je tmavší lískooříšková. Bohaté, efektní aroma, klasické, oříškové, se stále významně patrnou slaností a pikantností biologického zrání, slaný karamel, marcipán, trochu výrazněji alkohol (21.5 %), voskové leštidlo na nábytek. Plné, intenzivní, velmi suché, stále s mořskou slaností, koncentrované, s dlouhým teplejším závěrem. Seriózní, moc pěkné amontillado. Po pravdě tomu za mne chybí, na kategorie VORS, trochu elegance, hlavně v chuti na to jde docela zhurta. Ale parádní víno i tak. Cena dle zdroje, já dal něco málo přes 20€ za poloviční (0.375l) láhev, což je za více než třicetileté VORS spíše méně.

Lustau East India Solera je představitelem sladšího stylu cream, v tomto případě jde o spojení zhruba 80 % suché Oloroso a 20 % sladké Pedro Ximénex, vín vyzrávaných zvlášť deset let a následně spojených po dalších tři až pět let v malé soleře (jen 33 sudů). Toto finální zrání probíhá ve speciální části bodegy, která je mnohem vlhčí a také teplejší než zbytek budovy. Proces má tak trochu replikovat jeden starý styl vína, ke kterému odkazuje i název, k době slávy východoindických společností, kdy se sudy se sherry (ale i dalšími fortifikáty) používaly jako balast pro vyrovnání lodí na cestě do Indie (a samozřejmě zdroj potěšení posádky). Víno navíc nemá klasickou vinětu, text je nastříkán na láhev podobně jako je tomu stále běžné u Madeiry. Mahagonová barva. Výrazná, efektní vůně, kde je významný podíl PX dost patrný a hodně válcuje celý projev – sladkost, sušené fíky, jitrocelový sirup, trochu patrnější alkohol, rozinky, něco oříšků, dotyk kávy. V chuti jasný cukr, ale po pravdě bych asi tipoval méně než uváděných 130 g/l, chuť je velmi výrazná, intenzivní, koncentrovaná, ale zároveň s jistou osvěžující kyselinou a strukturou olorosa a určitou lehkostí, s velmi dlouhým teplým dozníváním. Za půllitrovou láhev jsem dal necelých 17€, v kategorii sladších cream sherry jde tedy o trošku „luxusnější“ produkt, ale taky o něco zajímavější. A Lustau je špičkový producent, který si vyšší ceny může dovolit.

Komentáře používají Disqus