čtvrtek 16. července 2015

Šardonky od Domaine des Malandes

malandes-les-clos-2007Včera pořádal v sýrárně na Jiřího z Poděbrad dovozce Jiří Hron další ze svých ochutnávek, tématem bylo tentokrát opět Chablis. Z řady vzorků mi jasně vyčníval jeden producent, od kterého už vína popíjím nějaký ten pátek a nepřestává mne bavit. Vína jsou bezva čerstvá i výborně zrají, krásně udělaná, zábavná a vůbec. Domaine des Malandes. V minulosti jsem tu psal o jejich Chablis 1er Cru Côte de Léchet 2008, Chablis 1er Cru Vau de Vey 2008 a Chablis Vieilles Vignes „Cuvée Tour du Roy“ 2008. Tedy vše poměrně vyzrálá vína ze slušného „tvrdšího“ ročníku, který obecně velmi dobře drží v lahvi a baví mne i od jiných producentů. V posledních týdnech jsem ochutnal dalších pět vín, tak se podělím o poznámky.

Domaine des Malandes (web) je rodinné vinařství a klasický Vigneron indépendant vedené ženskou rukou Lyne Marchive (její manžel byl jednu dobu prezidentem sdružení vinařů v Chablis). Postupně se rozrostlo na současných necelých třicet hektarů s výsadbami v různých vinicích, od poloh v Petit Chablis, přes Chablis (v běžné variantě a coby staré keře, Tour do Roy) a pět různých 1er Cru (Mont de Milieu, Fourchaume, Montmains, Côte de Léchet a Vau de Vey) a dvě Grand Cru (Vaudésir, Le Clos). Většina vín jde na export, zhruba 9/10, takže jsou vlastně známější v zahraničí než ve Francii.

Chablis 1er Cru Montmains Vieilles Vignes 2007 má ještě klasický celokorek, od dalšího ročníku přešli na DIAM. Asi pětina vína ve starších (1-5 let) dubových sudech, stabilizace vymražením. Netají se mechanickou sklizní, zrovna v Chablis je to rozšířenější než by se mohlo zdát. Tmavší citronová žlutá barva. Nazrálejší vůně, spíše jemnějšího stylu, zelené jablko, mineralita. Suché, čisté, pěkná kyselina, již nazrálejší a uhlazenější, velmi solidní jemnější víno.

Chablis 1er Cru Montmains Vieilles Vignes 2008 čerstvější, energičtější vůně, citrusy, zelené jablko, mineralita, vyvážená, jemnější a poměrně elegantní. Suché a šťavnaté v chuti, krásně vyvážené a čisté, jemně krémověji ovocné, středně plné, slušně dlouhé. Nic nabušeného, síla tohohle vína je jinde. Což platí pro většinu Montmains, sice jsou tam „hutnější“ části vinice, ale obecně bývají vína štíhlejšího stylu.

malandes-set

Chablis 1er Cru Vau de Vey 2013 (technické info viz starší článek) světlá citronová barva a ovocně vyzrálejší a pocitově jakoby „ryzlinková“ vůně. Medovost, žluté jablko, něco citrusu, dotyk medu, mineralita, pikantnější, trochu reduktivní, poměrně bohaté. Suché, šťavnaté s parádní kyselinou, pěkná ovocnost, dotyk medu, stále takové ten „ryzlinkový“ dojem, plnější v chuti, delší, výborné. Tohle mne bude zajímat v průběhu času, rád zkusím další láhev za rok, dva, tři…

Chablis 1er Cru Côte de Léchet 2013, tentokrát z ruční sklizně, je připraveno čistě v nerezu, stabilizace vymražením. Citronová barva. Mladá, čerstvá, trochu reduktivní svěží energická vůně, limetka, mineralita, kouřový tón, zelené jablko. Suché, šťavnaté, středně plné, ovocnost se opakuje z vůně, výtečná kyselina, vyvážené, dobrá délka, výborně připravené „gastronomické“ víno. I tohle by mne zajímalo v čase a opravdu parádní klasika.

Chablis Grand Cru Les Clos 2007 je z ruční sklizně, kvasí a malolaktikou si projde kompletně v dubových sudech rok až pět let starých, zde nějakou dobu na kalech a následně pak leží ještě přes rok v nerezu. Tmavší žlutá barva až do zlaté. Výraznější, nazrálejší teplejší vůně, znatelné ale dobře zakomponované dřevo, lehce medovost, zapečené ovoce a karamel (takový tarte tatin pocit), pikantnost, mineralita, složitější, zajímavé. Suché, šťavnaté, plnější vyzrálejší v projevu, bezvadné kyseliny a délka, ovoce do malvic, toastované dřevo, delší teplejší nazrálejší dochuť. Velmi slušné, ale po pravdě tak nějak preferuji u Chablis o chlup větší živost.

Komentáře používají Disqus