pondělí 13. července 2015

Minervois na táboře a velmi slušné Gavi

Gavi-di-Gavi-2011-Rovereto-VignaVecchia-Castellari-Bergaglio-Těsně před odjezdem na tábor jsem doma otevíral, během těch nejparnějších dní a mám dojem že k rybě, Gavi di Gavi 2011 Rovereto VignaVecchia od Castellari Bergaglio z nabídky dovozce V.P.V. V rámci produkce vinařství je to jejich nejlepší „typické“ Gavi, nad ním mají ještě výběr top hroznů různých vinic připravený v barrique sudech. Rovereto je odrůdově samozřejmě stoprocentní Cortese a pochází ze starých keřů, klidně i přes osmdesát let, zpracováno čistě v nerezu. Burgundská láhev, kovová záklopka a dlouhý DIAM 10 korek. Citronová barva. Intenzivní zralá bohatší vůně, hutnější, krémovost, něco meruněk, zralé jablko a až sušené, kouř, intenzita a do toho jemnější květinové a kořenité tóny. Suché, středně plné až plnější, krémovost, ovocnost do zralých hrušek, jablka, meruňky, velmi solidní kyselina, zakulacené, extraktivním. Velmi dobrá délka s jemnou jemnou mandlovinou v závěru. Seriózní, komplexní bílé. Tohle prosím ano! Běžná cena po lahvi bez pětikačky čtyři stovky.

Château-Cabezac-Minervois-Tradition-Rouge-2013Už v lese, ze kterého jsem ovšem zpět a najíždím na běžný pracovní režim, padlo červené od Château Cabezac, další z lahví v letní slevě u vino.cz. Cabezac je středně velký (75 ha, hotel a další turistické atrakce a tak) producent sídlící v oblasti Languedoc-Roussillon, největší část výsadeb mají konkrétně v apelaci Minervois. V minulosti mne od nich třeba dost zaujal čistý Carignan ze starých keřů Cariñu, dnes je to ale spíše základ jejich produkce. Minervois „Tradition“ Rouge 2013 je odrůdově Carignan, Grenache a Syrah, mix tří různých vinic (zpracovávaných samostatně) připravený čistě v nerezu. Cena něco málo přes dvě stovky. Zralejší, výraznější aromatika, tmavě ovocná, peckoviny, fajn kořenitost a sušené bylinky, lékořice, velmi slušné. Suché, s fajn tmavší ovocností a solidním tříslem, vyvážené, kořenité, mladistvé, delší, nic složitého ale moc dobře pitelné jen tak i k jídlu. Potěšilo.

Komentáře používají Disqus