pátek 17. července 2015

Hrozny drahé i za desetikačku

rubyromanJe vedro, takže jen tak v poklidu pár zajímavostí na víkend. Nedávno jsem tu zveřejňoval nějaké ty vinné statistiky a mimo jiné se zmiňoval, že pokud jde o pěstování hroznů, tak prvenství v objemu drží Čína. Což ale vůbec neznamená, že vyrábí také nejvíce vína, podstatná část hroznů se nejen u nich zpracovává jinak. Hrozny se každopádně drží mezi vůbec nejpěstovanějším ovocem na planetě, společně s jablky, pomeranči a banány (ty statistiky obvykle vedou, ale čísla u různých zdrojů lítají vyloženě děsivě a rozdíly jsou v desítkách milionů tun). Trochu zmatek v tom dělá rekordman rajče, které se ovšem objevuje ve statistikách i jako zelenina :-) Ale zpět k produktům révy. Před několika dny se, v rámci tradičních japonských aukcí prvního ovoce a zeleniny roku (kupci má přinést štěstí), prodal jeden sedmisetgramový hrozen za milion jenů! V přepočtu je to něco přes 200 tisíc korun, hrozen měl 26 bobulí a každá tak vyjde na 7800 Kč. Slušný! Domácí vinohradníci zelenají závistí :-)

Jednalo se o stolní a v Japonsku obecně dost ceněnou odrůdu Ruby Roman, pěstovanou v podstatě jen v prefektuře Ishikawa, s velkými bobulemi (ideál až 30g) sladkých hroznů s nízkou kyselinou. Kupec, šéfkuchař Masayuki Hirai z hotelu Nikko Kanazawa, prý použije hrozny na dezert. A šlo zároveň o jakési gesto, které mělo ukázat, jak skvělé věci v Ishikawě mají, a oslavu nového spojení oblasti linkou Shinkansenu. Mimochodem Jamie Goode nedávno zkusil spočítat, kolik asi tak dáte za jednu bobuli v aktuálně dostupné lahvi od Domaine de la Romanée Conti u BBR. Vyšlo mu to, u La Tâche 2010, na zhruba dvě stovky, takže Japonci jsou zase napřed :-)

V ČR se ročně prodá (= pěstitel si nenechá pro sebe a nevyrobí víno sám) něco přes polovinu produkce hroznů, obvykle už na základě předchozích smluv spíše než způsobem „Máte pozdněsběrovou Frankovku? Bych si vzal…“ Svaz vinařů ČR tvrdí, že výkupní cena hroznů paradoxně v průměru koreluje mnohem méně s cukernatostí (výkupci často uvádí prostě do cukernatosti X dáme Y korun, nad ni pak Z korun, kde zlom je ještě pod úrovní kabinetních vín na 17-18° NM), výnosem konkrétních vinic a podobnými faktory, než prostě a jen s podmínkami aktuálního ročníku a vlivy jako prostá dostupnost hroznů, poptávka, zásoby vína a tak. Jasně, v objemu tyhle výpočty masivně zkreslí výkupy velkoproducentů a ochota nějakého malého vinaře zaplatit kupu peněz za perfektní hrozny z konkrétní vinice se ztratí :-) Počítat můžete s tím, že za nedostatkové a populární Chardonnay dostanete více než za Veltlínské zelené nebo Müller Thurgau, taky Tramín vám přinese víc. Obecně výkupní ceny létají někde okolo 15 Kč za kilogram, spíše méně u milerek a vavřinců. Z čehož si můžete snadno spočítat, jak velkou část ceny domácího supermarketového vína tak tvoří nakoupené hrozny :-) Domácí úkol!

Komentáře používají Disqus