čtvrtek 9. července 2015

Táborová červená

sklenkaLéto je tu a opět jsem vyjel do přírody na tábor do lesů v podhůří Šumavy. Hezky si tu vyvařujeme a byla by škoda obejít se bez vína, takže jsem pár slušných lahví nabalil. Bubliny, ryzlinky (tj. zásadní osvěžení do veder) i něco červeného ze slevy letních vín u Domince. Zásoby pomalu docházejí a mám vážnou obavu, že dneska vyrazím na běh po kopcích zakončený nákupem v nějaké sámošce. A nebo přejdu na čaj :-) O ryzlincích později, dneska odhrnu poznámky ke dvěma červeným. Snad se mi podaří článek publikovat, původně jsem se bál, že za dovolenou přijdu o celý datový limit, ale vzhledem k tragické rychlosti dat v téhle „pustině“ to asi nehrozí. Pravda, po komunikaci s O2 (přeci jen mám nějaké pracovní povinnosti a občas net potřebuji) jsem dostal mapu, kde je vyznačen trojúhelník nejjistější dostupnosti 4G LTE ani ne kilometr chůze a fakt to funguje, ale nějak pravidelně výlet dělat nehodlám :-)

stara_farmaLa Vieille Ferme Rouge 2014 je základní Vin de France z údolí Rhôny, víno z produkce jednoho z nejslavnějších jmen oblasti, rodiny Perrin (např. Château de Beucastel, nedávno jsem pil jejich velké Hommage à Jacques Perrin a asi bych o tom zážitku měl něco napsat, ale stojí třeba i za víny dnes extrémně populárního provensálského Château Miraval v majetku hvězdného páru Brad Pitt a Angelina Jolie). Tuhle řadu připravují už skoro půl století a je to takové jejich zábavné pití, levné víno na rozlévání po sklence v restauracích a nenáročné domácí popíjení. Bývalo to, poměrem cena/kvalita, hlavně v červené podobě velmi slušné víno. Už jsem ho docela dlouho neměl a tak investoval 140 Kč na vino.cz a mrknul se mu pod korek v aktuálním ročníku. Odrůdově Carignan, Cinsault, Grenache a Syrah, fermentace ve velkých betonových nádržích, zrání částečně ve velkých sudech. Burgundská láhev, kovová záklopka, celokorek. Čerstvá, celkem jemnější ovocná vůně, spíše červené plody, jahoda, malina, decentní kořenitost. Suché, středně plné, uhlazenější ovocné, šťavnaté, decentní třísloviny, vyvážené a skvěle pitelné, již hotové, dobrá dochuť. Nic složitého, ale vypil jsem s velkou chutí.

plezirZ podobného ranku, a odrůdově totožné, je Plaisirs rouge 2013 z Domaine Monplézy, původem Côteaux du Languedoc - Pézenas. Jméno jasně odkazuje k  potěšení, které z vína máte mít, vlastní rodinné vinařství je vlastně „hora potěšení“ a tohle konkrétní víno potěšení prosté :-) Pták na vinětě je Dudek madagaskarský, který se u jejich vinic objevuje, mají tam nějakou ptačí rezervaci a spadá pod Natura 2000 + jedou ve vinicích bio(dynamicky), víno je certifikováno bio. Ročně červeného Plaisirs připraví asi deset tisíc lahví a to kombinací klasické a v podstatě karbonické macerace, zrání čistě v tanku. Cena asi o pade vyšší než u předchozí staré farmy. Zde je aromatika výraznější a hutnější než u staré farmy, tmavší ovocnost, švestka, moruše, trochu borůvek a něco jižní kořenitosti. V chuti suché, středně plné, ovocné, výrazněji znát alkohol, drsnější tříslo a celkově projev, který by užil ještě trochu zrání, za rok to myslím bude zábavnější a potěšení, které poskytne, větší.

Komentáře používají Disqus