středa 1. července 2015

Rakouské bubliny Szigeti

szigetiV březnu jsem se tu zmiňoval o bublinách od Dufka a že mám k dispozici od dovozce Víno & Destiláty degustační sadu Sektkellerei Szigeti (web) z Golsu, kde si je Dufek nechává zpracovávat. Ještě stále mi asi tři nebo čtyři vzorky chybí projet, nějak nestíhám, ale i přesto jsem si udělal myslím docela dobrý obrázek. Vína, připravená klasickou šampaňskou metodou kvašením v lahvi, jsou čistá, technicky dobře zvládnutá, typicky suchá ale spíše trochu důraznějšího plnějšího stylu. Líbí se mi detail v podobě dozážování místními proslavenými slaďáky. Poměrně zřetelně je vidět rozdíl mezi základní přímočarou Tradition řadou (199 Kč, okolo roku na kalech) a o něco serióznější propracovanější Selection (249 Kč, ke dvěma letům na kalech), u Terroir Exclusif (349 Kč, ale i 599 Kč za Gols Prestige Brut) se projev dost liší a odráží jednotlivé trati i dobu zrání (18 – 36 měsíců).

szigeti_sauvignonSvým způsobem mne ale třeba více bavil základní Grüner Veltliner Brut 2013, lehký svěží květinový a výtečně pitelný (byť furt s vysokými třinácti alkoholu), než terroirový Sauvignon Blanc 2012 Langer Acker – Apetlon, který se svou relativní plností a mohutností a výraznější ovocností určitě nadchne mnohé, ale pro mne je to na bubliny tak nějak moc a chybí mi tam lehkost. Vlastně to platí trochu i pro Riesling 2012 Steinterrassen – Spitzer Graben či Pinot Noir Rosé Brut 2011, ten pěkně červeně ovocný, trochu kouře, výrazně ovocný v chuti, s velmi dobrou kyselinou ale celkem dost zakulacený a uhlazený. Prostě si tak říkám, jestli by z té suroviny nebyla pěkná normální vína spíš než bubliny :-)

szigeti-gols-prestige-brutNad všemi vzorky dost zřetelně vyčníval Gols Prestige Brut 2011. Je to značeno jako brut, ale připraveno bez dozážního likéru a naprosto suché, zbytkový cukr je tam přirozeně něco přes dva gramy. Odrůdově Pinot Noir, Chardonnay, Zweigelt a Blaufränkisch ze známých tratí v Golsu (Altenberg, Breitenäcker, Goldberg, Zwickelacker), degoržování v lednu 2015 a na kalech v lahvi tedy nějaké tři roky. Citronová žlutá, výrazné efektní perlení menších bublinek. Čerstvá, energická minerální vůně, toastové tóny, citrusy, žluté ovoce. Plnější ale čerstvé v chuti, výborná kyselina, krásně suché, strukturované, s minerální linkou, poměrně dlouhé, výborné seriózní bubliny. Jako skoro šest stovek už je dost, ale víno je to fakt pěkné.

szigeti1Každopádně se mi moc líbí, že dovozce a prodejce s velkou sítí mainstreamových vinoték takhle začal bubliny tlačit (byť bych ubral na textech typu „revoluční je nejen způsob výroby metodou kvašením v láhvi“, přeci jen na tomhle nic revolučního není), a to nejen na webu ale včetně velkých plakátů u prodejen. Furt říkám, že bublin je potřeba pít víc, nejen třikrát do roka během oslav! Tak uvidíme, třeba se něco změní. Byť narušení hegemonie bohémky v nejbližší době jistě očekávat nelze :-)

Komentáře používají Disqus