středa 15. července 2015

Povedená šampaňská s postarším odstřelem

Champagne-Paul-Déthune-Brut-Cuvée-Prestige-Grand-Cru-Princesse-des-ThunesOpakovaně jsem tu probíral téma degoržování šampaňského a důležitost uvádění alespoň přibližného data, kdy k odstřelení kalů a tím pádem začátku další výrazně odlišné vývojové fázi lahve došlo. Minulou neděli jsme se, s pár bublinovými nadšenci a díky organizaci Luboše Osičky a archivu Domaine R&W, sešli nad sedmi velmi slušnými víny a právě tématem odstřelení kalů. Povětšinou se totiž jednalo o bubliny, které už mají tento úkon nějaký rok za sebou. Chutnali jsme naslepo (odhalovali po každém ochutnaném víně) a snažili se odhadnout, co asi zrovna pijeme. Po pravdě ani při dostatku vodítek – ročníky, rok degoržování, odrůdové složení, množství dozáže a podobně – to nebylo úplně snadné. Vždy vás něco překvapí, víno od kterého nečekáte tolik naprosto nadchne a naopak jasný favorit, či alespoň víno od kterého si z minulých zkušeností slibujete opravdu hodně, zklame. Ale to je život. Psát se mi obšírnější chce o čtyřech z těch sedmi vín, tak jdeme na ně.

Rozhodně nezklamala láhev Champagne Paul Déthune, od kterého tu pravidelně doporučuji parádní základní brut a rozhodně se vyplatí vyzkoušet jejich Blanc de Noirs, konkrétně Brut Cuvée Prestige Grand Cru „Princesse des Thunes“. Odrůdově 50:50 Chardonnay a Pinot Noir z Ambonnay, základ ročník 2004 a ve směsi je asi 30 % rezervních vín ze „solery“ s 30+ ročníky, školeno ve dřevě. Na kalech šest let, degoržování v lednu 2011. Poměrně vysoká dozáž, devět gramů. Připravují toho asi 2500 lahví ročně. Aromaticky nabušené, koncentrované, opravdu výrazně voňavé, hutnější sladce žlutě ovocné, do toho dřevo, toast, marcipán. V chuti suché s krásnou kyselinou, ale dozáž je znát. Čerstvost a energie v kombinaci se zralostí, delší, ovocné, s dotyky dřeva, hodně efektní. Bohaté, vrstevnaté a přitom dobře přístupné. Tohle mi přijde jako Champagne, které dokáže nadchnout fajnšmekry a zároveň jistou líbivostí oslovit i začátečníky. Přitom cenově to není žádná tragédie, pokud se nepletu tak někdo kolem třinácti stovek. Tak až si někdy budete chtít udělat radost…

Champagne-Tarlant-La-Vigne-d’Antan-Non-greffée-ChardonnayTrochu překvapila láhev Champagne Tarlant La Vigne d’Antan Non greffée Chardonnay, tohle je malošaržová specialitka z předfyloxerových keřů a v minulosti mne svým trochu svérázným projevem dost oslovila (akorát to víno postupně zdražilo až na dnešní 4+ tisíce či kolik). Je to celé ročník 2000 a čistě Chardonnay, školeno v dubových sudech, na kalech 9 let, degorzáž duben 2010 a komplet bez dozáže. Což muže být jeden z rozdílů v poznámkách, očividně existují nejméně tři varianty odstřelu. Tmavší nazlátlá barva a výrazně nazrálejší vůně, toast, pečené jablko, něco citrusů, mineralita, lehce starý vagon. Suché, živé, energické, výrazná kyselina a celkově dost tvrdý projev, dobrá délka, mineralita. Má to takovou, a teď si vypůjčím jedno staré přirovnání od Tomáše Domince, poetiku poněkud dřevorubeckého rázu. Hranatost, tvrdost, spíše než nějaká elegance. Zajímavé.

Úplně jiný svět při stejném odrůdovém složení bylo Champagne Larmandier-Bernier Vieille Vigne de Cramant Grand Cru (ročník 2004, čistě ze starých keřů okolo padesáti a až více než 75 let z jediné vinice v Grand Cru obci Cramant, školení v sudech na kalech a lahvování pro druhotnou fermentaci až v létě následujícího roku bez filtrace, na kalech v lahvi 5 let, degoržování 2010 a dozáž jen 2 g/l). Již lehce nazlátlá barva, čerstvá energická vůně s již jasnými známkami nazrávání, bohatší elegantní ovocnost a květinové tóny, jemnější složitější projev. Suché, šťavnaté, citrusové, řízné ale dobře přístupné, ovocnost smíšená s bylinkami, mineralita, dobrá délka. Vůně mne nadchla, chuť velmi dobrá.

champagne-set-starsi-degorzaze

Champagne Jacquesson Cuvée n°736 (základ 2008 + 34 % ročníku 2007 a 2006, školeno na kalech ve velkých sudech, odrůdově 53 % Chardonnay + 29 % Pinot Noir + 18 % Pinot Meunier, na kalech čtyři roky a odstřel březen 2013 s dozáží jen 1.5 g/l) krásně předvedlo očekávanou čerstvost, citrusovou a jablíčkovou aromatiku, toastové tóny, slinosbíhavost, energii. V chuti chuti intenzivní, suché, šťavnaté a řízné až trochu ostřejší ale sympaticky, vyvážené zábavné pití, velmi dobrá délka. Tohle bych vyzunknul coby „aperitiv“ jako nic.

Champagne-Egly-Ouriet-VP-Vieillissement-Prolongé-Extra-Brut-Grand-CruU Champagne Drappier Cuvée Grande Sendrée 2000 nebyla konkrétní láhev úplně v ideální kondici ale stále to ještě má z čeho žít a jde o velmi slušné víno, Champagne Phillipponnat Reserve Millésimée 2003 zaujalo poměrně efektním, expresivně ovocným plnějším projevem. A Champagne Egly Ouriet V. P. (Vieillissement Prolongé) Extra Brut Grand Cru se základem ročníku 2004 bylo fajn pití, ovocné, nazrálé, toastové, jablkové, minerální, s dobrou kyselinou ale trochu tenčí. Čekal jsem od něj ovšem o tolik víc, že mne vlastně hodně zklamalo, a dost rád bych si ochutnal znovu. Takže tak. Pokud jde o zásadní závěr z degustace a objevnou myšlenku ohledně doby na kalech, doby od degoržování a tak podobně, tak… inu… raději ještě zvážím pár hektolitrů důkazů a srovnám stejná vína ve všemožných variantách, než se ji odvážím vynést ;-)

Komentáře používají Disqus