úterý 13. ledna 2015

Velké Chile a božská Austrálie

vina_senaLidská dobrota ještě nevymizela. Tímto děkuji Zdeňkovi, který si utrhl od úst, otevřenou láhev nevypil a druhý den mi zanesl na ochutnání víno Seña 2006, protože měl dojem, že ji ocením. Čím je Seña? Jde o jedno z prvních „ikonických“ vín Chile a vín zaměřených na demonstrování plného vinného potenciálu země, společný projekt Roberta Mondaviho a Eduardo Chadwicka (z Viña Errázuriz, o jejich „Icons“ jsem tu už psal, zmiňoval se tam o tématice podobných vín obecně), po zásadních změnách v Mondaviho impériu dnes již plně v rukou právě Errázuriz / Eduardo Chadwicka. Dlouhodobě jedno z nejlépe hodnocených vín Chile. Pečlivě vybraná poloha ve Valle de Aconcagua, chladnější než je pro červená vína v Chile zvykem a s hrozny dozrávajícími typicky o dva týdny později než ve zbytku údolí, dobře odvodněný svah s různým podílem štěrku, jílu a tak. Na 42 ha obhospodařovaných biodynamicky pěstovány odrůdy Cabernet Sauvignon, Carménère, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec a Syrah. Ruční sběr do malých bedýnek v ranních hodinách, pečlivé třídění hroznů, fermentace v nerezu a malá část v nových sudech. Macerace 20-33 dní pro Cabernet Sauvignon, Merlot a Carmenére, jen okolo týdne pro Cabernet Franc a Petit Verdot. Zrání v nových francouzských dubových sudech 22 měsíců.

Ročník 2006 má přesné složení 55 % Cabernet Sauvignon, 16 % Merlot, 13 % Petit Verdot, 10 % Carménère a 6 % Cabernet Franc. Poměrně temná rudá, jen decentně nazrálá barva. Výrazná již zralejší vůně, teplejší expresivně tmavě sladce ovocná ale nic vyloženě přestřeleného, černý rybíz, ostružiny, borůvka, minerální linka. Drahé ušlechtilé dřevo, tabák, dotyky kořenitosti. Bez míchání ve sklence „masitější“ a divočejší, více bylinkových a složitějších jemnějších tónů, evokuje staré Bordeaux. Jakmile tím zatočíte, přižene se mnohem více sladkého ovoce a tak. Suché, plné, výrazné v chuti, sladce ovocné, dlouhé s bezva minerální linkou, efektní, měkčí ale výrazné tříslo, hořká čokoláda, komplexní, skvěle udělané. I přes tu plnost a ovocnost žádná vyložená obluda, to některá Bordeaux jsou v ročnících typu 2010 obludnější :o) Víno momentálně na vrcholu, kde ještě nějakou dobu setrvá. Jo, tohle bych mohl, krásné pití. Bohužel… cena… že jo.

Glaetzer-amon-raNavnaděn zážitkem jsem zašel do chladničky a vylovil další velké novosvětské víno, které si původně chystal na Štědrý den a vzhledem k čichové indispozici manželky nakonec neotevřel. Amon Ra 2010 je vlajkovou lodí Glaetzer Wines (zmiňoval jsem se o jejich základu Wallace) a považováno za jednu ze špiček Austrálie, víno bodově typicky okolo 95ti a od Parkera dokonce potenciálně stobodové. Což neznamená, že mi bude chutnat, že jo. Ale ostatní informace jsou také poměrně impozantní. Stoprocentní Shiraz původem v oblasti Ebenezer v severní části údolí Barossa, keře ve věku 50 až 130 let bez zavlažování, nízké výnosy (půl kila na keř), fermentováno v menších otevřených kádích částečně ze dřeva, ponecháváno na kalech a s minimální sírou v nových dubových sudech 16 měsíců (95 % francouzské 225l, 5 % americké 300l), lahvováno bez filtrace.

Temné, hutné v barvě, prakticky neprůhledné. Vyzrálá teplá hutná expresivní vůně ale se svěžejší pikantnější linkou, koření do černého pepře, kůže, decentní mineralita, černé olivy. Suché, koncentrované, plné a dlouhé, nabušené a sladce ovocné ale s velmi dobrou kyselinou a neutahané, jemnozrnné krásné třísloviny. Dlouhé doznívání s teplem vyššího alkoholu. Tohle už poněkud obluda je, byť jistá elegance tomu nechybí, není to obluda prvoplánová ale má charakter, byť svou velikost a sílu dává na odiv možná až moc okázale… :-) Určitě to bude velmi dobře zrát a možná ještě získá na komplexitě, ale již nyní je velmi přístupné. A leze do hlavy, je to víno na malé doušky. Opět tedy pekelně drahé, i poloviční cena při výprodeji v Julius Meinl znamenala víc než tisícovku.

Komentáře používají Disqus