čtvrtek 22. ledna 2015

Vincent Fleith a 14x biodynamika z Alsaska

fleith_riesling_titulkaTento týden ještě jednou Sýrárna Jiřák a degustace Jiřího Hrona ještě jednou, včera tam totiž otevřel čtrnáct lahví alsaského biodynamického vinařství Vincent Fleith (web) z Ingersheimu. Šlo o průřez základní řadou Tradition, vzorky z řady Terroir a pár Cuvées Spéciales. Vinař má ještě jeden Grand Cru ryzlink, bubliny a sladké výběry, ale výše uvedený set jeho kvality myslím demonstroval více než dostatečně. Vincent pochází z dlouhého rodu vinohradníků a vinařů, doložených už od roku 1661. Sám chvilku pracoval v Beaujolais, Kalifornii a Austrálii, ale jinak je pevně ukotven v Alsasku. Kde převzal otěže rodinného vinařství a něco přes devět hektarů vinic postupně převedl na bio a následně biodynamiku. Začal na přelomu tisíciletí, teď už je certifikován, včetně štemplu Demeter. Vína jsou v klasických protáhlých zelených lahvích, s kovovou záklopkou a pod celokorkem. Dost mne baví hravé viněty, na kterých ale vzadu uvádí zajímavé údaje, včetně stupnice sladkosti.

fleith_tradition

Alsace Sylvaner 2012 fajn čerstvá vůně, lehce citrus, jemně listnaté, slinosbíhavé. Suché, dobrá kyselina, čisté, čerstvé, lehčí až středně plné, dotyk medu, slušně dlouhá dochuť. Jemnější uměřený styl. Alsace Pinot Blanc 2010 (ale je v tom asi i Auxerrois) tmavší nazlátlá barva, výraznější, zralejší vůně, trochu toastová, minerální. Suché, středně plné, zralejší, plnější, bohatší víno, dotyk medu, dobrá délka a stavba, seriózní, úplně suché, dobře postavené. Slušný kousek. Alsace Muscat 2010 tmavší nazlátlá barva, efektní muškátová vůně, trochu sladší a poměrně bohatá, lehce mýdlo a med. Čisté, suché, výraznější v chuti, středně plné, mýdlovost, docela zakulacené a výrazněji znát alkohol, hutnější, trochu připečený a nahořklý konec. Alsace 2012 je směska sedmi alsaských odrůd, víno nazlátlé, divočejší ve vůni, med, sladkost, hutnější těžší květiny, trocha zemitosti, zajímavé. V chuti lehce nasládlé, kulatější, medové, hutnější, dost tramínové ale se slušnou kyselinou, fajn délka s kořenitější linkou, líbivější, zakulacené.

fleith_lahve

Alsace Riesling 2012 tmavší citronová barva, typická příjemná čerstvá vůně, zelené jablko, lehce citrus, mineralita, již decentně nazrávající. Krásně suché, živé, pěkná kyselina a výtečná pitelnost, dobrá délka, velmi čistě udělané a sympatické. Jemná ovocnost, lehce dotyk medu, přirozené a fajn. Alsace Riesling Steinweg 2012 výraznější barva, pikantně až jursky minerální styl, lehce oxidativní ale čerstvé, zelené jablko. Suché, čisté, jablíčkově ovocné, decentně těkavka, dobrá délka, důraznější, divočejší, delší. Zajímavé, ale poněkud zvláštní. Alsace Riesling Cuvée Ninon 2009 je sebraný těsně než hrozny začnou přezrávat. Zlatavá barva, výraznější, zralejší teplejší a sladší vůně, květový med, bylinky trochu, lehce připečené. V chuti jasně trochu cukru, zakulacené, intenzivní, připečenější, krémovost až máslovost, trochu připečené. Úplně neoslovilo.

fleith_lahve_2

Alsace Pinot Gris 2011 tmavší barva, lehce funky vůně co potřebuje odvětrat, minerální, něco peckovinové ovocnosti. Čisté, suché, dobré kyseliny a živost a šťavnatost, fajn délka, čistě udělané, příjemné víno. Na alsaský šeďák sušší a pitelnější než je zvykem. Alsace Pinot Gris Steinweg 2009 tmavá barva, hutná pečeně ovocná vůně, důrazné, nazrálé. Trocha cukru v chuti, připečené, nasládlé, delší ale lehce hořkost v závěru, trochu obluda, které za mne chybí harmonie. Vůbec devítka je v Alsasku složitý ročník…

fleith_traminerAlsace Gewurztraminer Letzenberg 2010 citronová vyšší barva, klasická vůně, těžší květiny, liči, sladší, hutnější ale ne utahaná. Plné, hutnější, medovost, trocha cukru ale ne sladké, velmi slušná kyselina, dlouhé s lehce připečeným a znatelně alkoholickým závěrem, mohutnější styl ale stále dobře pitelné. Proč ne! Alsace Gewurztraminer Steinweg 2011 výraznější nazlátlá barva, sladší ovocnější, bolehlavových těžších květinových tónů není tolik, med a trochu karamel. Středně plné ale poměrně dost kyselin, pěkná stavba, harmonické a delší v chuti, kulatější a vyvážené. Se vzduchem květinovost trochu narůstala. Výtečně udělané, bohatší víno.

fleith_pinot_noirAlsace Pinot Noir Steinweg 2012 světlá barva, čerstvé, mladistvě mile ovocné, sexy, třešně čerstvě utržené, šťáva na upatlaných rukou. Suché, šťavnaté, lehce svíravé, nijak složité ale velmi sympatické, dobrá délka, lehce dotyk dřevo, šťavnatost, cumlání třešňové pecky. Baví! Alsace Pinot Noir Letzenberg 2012 velmi světlá barva, čerstvější vůně, peckoviny, čerstvá milá ovocnost, trochu vrstevnatější než předchozí vzorek. Suché, živé, šťavnaté, čerstvé peckoviny a cumlání pecky, fajn délka a naprosto dokonalá pitelnost, mňam, skvěle udělané. Tohle mne baví velmi a myslím bude i dobře zrát. Jen mám obavu, že na styl pití na jaký bych to chtěl využít (= láhev zmizne bez mrknutí oka) to už bude trochu dražší víno. Jo a taky překvapí 13.5 % alkoholu, působí jako o dost lehčí víno. Alsace Pinot Noir Cuvée Marius 2012 je ze zralejších hroznů, z top poloh a pečlivý výběr, uloženo oproti všem ostatním v burgundské lahvi. Stále dost světlounká barva, trochu pikantnější a masitější vůně, znatelný vliv dřeva nad šťavnatými peckovinami. Suché, bezva kyseliny, více tříslovin, sladší dřevo, dobrá délka, mladičké a potřebuje čas, o něco serióznější než předchozí vína, ale po pravdě jejich styl mi na Alsasko sedl více.

fleith_zadni_vinetaTakže? Dost mne zaujala červená, bavila velmi. U bílých mne oslovila více základní Tradition řada, vína mi přišla taková typičtější, snáze pitelná a přitom rozhodně ne nějak jednoduchá. U řady terroirové a speciální mne hutnější, zralejší styl (nebojí se alkoholu k patnácti) trochu míjel, navíc mi tam ne vždy přišel bonus v podobě nějak zvlášť vyšší komplexity. Ale tramín se jim, i díky lokalitě, daří takto pěkně. Takže tak. Pinoty a základní ryzlink jsou moje volba :-)

Komentáře používají Disqus