pondělí 19. ledna 2015

Degustační všehochuť – Morava, Čechy, Itálie, Nový Zéland a Austrálie

Vinice-Hnanice-KerkaDegustační poznámky se hromadí, dnes zase zkusím zrychleně pár odhrnout. Do spárů se mi dostalo i pár vín, které se v mé vinotéce normálně nevyskytují. Třeba něco od Vinice Hnanice, už v minulosti jsem je přechutnával a nějak neviděl větší důvod proč zrovna o nich psát. Což po pravdě platí i teď, krom jednoho vzorku. U mne trochu nečekaně jde o polosladkou záležitost. Kerka 2013 pozdní sběr pochází ze znojemské podoblasti, obce Hnanice a viniční trati Knížecí, a je to směs odrůd Ryzlink rýnský a Kerner. Docela výrazná a efektní vůně, hutnější, pěkná směs květinových tónů a ovocnosti, zeleného jablka, jasmínový čaj. Nasládlé v chuti ale s velmi dobrou kyselinou a vyvážené, šťavnatě ovocné, dobře postavené a poměrně dlouhé, dobře pitelné sympatické víno.

Chutnal jsem Veltlínské zelené 2013 pozdní sběr vinařství Mikulica. Světlá citronová barva, poměrně solidní ovocná vůně, čerstvá, bílá broskev, angrešt a lehce travnatost a herbální tóny. Spíše suché v chuti jen s lehkým zbytkáčem, živé, mladistvé, čisté, čistě udělané, poměrně fresh aromatické moderní dobře pitelné víno. Jako veltlín mne to dvakrát nebaví, ale kdyby to měla být směska se Sauvignonem či přímo Sauvignon, tak nemám problém :-)

kraus_sekt_brutOtevřel jsem ryzlinkový Kraus sekt brut kvašený v lahvi, dle šarže postaven asi na ročníku 2012. Po pravdě jsem byl fakt nadšen desítkou, o něco méně jedenáctou a dvanáctka mi zatím přišla nejslabší. Světlá barva, slušné perlení spíše menších bublinek. Čistá, přímočará jednodušší vůně, decentně ovocná a květinové tóny. Suché, slušné kyseliny, čisté, něco ovocnosti, trochu pecková jablečná hořčina ke konci. Hodně jednoduché, základní bubliny, po pravdě. Za 250 Kč nevidím důvod proč kupovat zrovna tyhle.

Yealands-Way-Premium-Selection-Pinot-Gris-2010Yealands Way Premium Selection Pinot Gris 2010 z novozélandské oblasti měl citronovou žlutou barvu. Čistá, ovocná moderní a vzhledem k ročníku u vína určeného spíše na okamžité vypití stále svěží vůně, citrusy, hruška a sladší tropické ovoce. Suché, kulatější ale s dobrou kyselinou v chuti, ovocné, krémová linka, vlastně docela dlouhá dochuť, ideální mírně podchlazené. Technicky úplně v pořádku šeďák, co bude bavit kupu lidí. Náhodou jsem teď taky měl sklenku supermarketovky Australian Bush Chardonnay – Colombard a po pravdě… to máte prašť jako uhoď. Efektní výraznější ovocnost, chladně nerezově tropické, suché to je ale zároveň krémově zakulacené a nic co by kyselinou děsilo (NZ výše byl v tomhle lepší), měkčí a snadno přístupné. Úplně čisté a technicky v pohodě. Naprosto chápu, proč se tyhle věci tolik prodávají, při ceně okolo stovky. Když to srovnám s polosladkou šardonkou od Vinice Hnanice, třeba, tak ta stojí víc a je to neharmonická hrůza.

montalbera_grignolinoZe sklepa záhadně vyplaval vzorek Montalbera Grigné Grignolino d'Asti 2011 (od vinaře už jsem tu dříve něco měl, o odrůdě psal snad jen jednou zde), víno je typicky určené k rychlejšímu vypití a trochu jsem se ho bál. Ale zbytečně. Typická světlejší barva. Již dost nazrálá vůně, ale stále příjemná, jemnější, směrem červené peckoviny a jahody. V chuti spíše lehčího střihu i přes 13 % alkoholu, opět peckoviny a jahody, jemně bylinky a lehká herbálnost. Snadno pitelné, sympatické, stylově takový jednodušší lehký pinot. Proč ne.

Komentáře používají Disqus