středa 14. ledna 2015

Von Winning podruhé a zase skvěle

Von-Winning-Forster-Ungeheuer-RieslingLoni v dubnu jsem tu poměrně dost nadšeně psal o degustaci falckého vinařství Von Winning. Po odkladech, způsobených nemocí v rodině, dorazil minulý týden Andreas Hütwohl do Prahy znovu a na degustaci, kterou pořádal dovozce Winegeek v salonku pražského domu pánů z Kunštátu a Poděbrad, představil produkci znovu, tentokrát již i s aktuálním ročníkem 2013 a pár staršími kousky. Opět to bylo bezva setkání s výbornou atmosférou, neformální a pohodové. O vinařství jsem psal minule, není nutno vysvětlovat věci jako že řada Dr. Deinhard je „klasika“ (nerez a selektované sic neutrální kvasinky) a Von Winning „tradice“ (dřevo, spontánně) a podobně, oboje bez kravin na vinicI. Sudy, typicky pětistovky, jen jemně toastované, nejdříve použité na Sauvignon, Pinot Noir a Chardonnay a teprve potom na Riesling, bez čiření, žádné přídavky jen síra (a díky ní i bez malolaktiky). Cílem suchá vína s 12 až 12.5 % alkoholu při fyziologické zralosti hroznů, vína vybalancovaná a s finesou. Takže tentokrát jen odhrnu své poznámky k vínům.

Dr.-Deinhard-Riesling-2013Dr. Deinhard Riesling Sekt (báze 2012, na kalech rok a půl) čerstvé, trochu zaprděné, květiny a šťavnaté ovoce, suché, řízné, opět spíše květinové, tvrdší, relativně přímočaré. Na zadek jsem si z toho nesedl, pil bych ovšem s chutí. Dr. Deinhard Spätburgunder rosé 2013 světlounká barva (odtah moštu při výrobě červeného), čerstvé, sladší ovocnost do jahod se smetanou, lehká navinulost. V chuti dotyk cukru, ovocnost, kulatější, kyseliny to má ale působí trochu uťáple, za mne dost obyčejná líbivka. Na Dr. Deinhard Riesling 2013 jsem se dost těšil, dvanáctky jsem vypil dost a ještě mám. Celkem bledá barva, na úvod poměrně dost květinové, kvasnice, muškátový tón, chyběl tomu ten zábavný aspekt dvanáctky. Naštěstí se vzduchem se otevřelo, ožilo, bílá broskev a grep. V chuti krásně suché, živé, docela řízné, dobrá délka a pitelnost. To půjde :-)

Von-Winning-Win-Win-RieslingVon Winning Win Win Riesling 2013 je ale přeci jen znatelně dál (i láhev vypadá o dost lépe a víno stojí o necelou stovku víc). Opět světlounká barva, ale bohatší a o trochu hutnější vůně, peckové ovoce, jemná mineralita, čerstvé ale trochu uhlazenější, suché, plnější v chuti, důraznější, delší, pěkná kyselina a svěžest, poměrně dlouhé, sympatické a dobře postavené. Velmi solidní kousek a bude ještě pěkně zrát, ale přístupný již nyní.

Von Winning Königsbacher Ölberg Riesling 2013 trochu tmavší barva, vůně trochu vosková, žluté ovoce, šťavnaté, citrusové tóny, celkem důrazné, minerální, bohatší a poměrně efektní, krásný kousek. Suché, ovocné, vyvážené, velmi pěkné kyseliny ale relativně zakulacené v projevu, hebčí styl, zvláštně přitažlivé, dobrá délka. Déle otevřená a chladnější láhev dříve mi přišla trochu jinak, to je život, bavilo v obou případech :-)

Von-Winning-Deidesheimer-Grainhübel-RieslingA následovala malá vertikála. Von Winning Deidesheimer Grainhübel Riesling 2011 žlutá barva, lehce zaprděná na úvod ale již poměrně vyzrálejší vůně, složitější, lehce barvy & laky, květiny, mineralita, poměrně znatelné dřevo, už z vůně strukturovanější víno. Suché, pěkné kyseliny, jemnější, elegantní, zajímavé s opravdovou finesou. Dlouhé, zralé, s lehce peckovým dozvukem. Deidesheimer Grainhübel Riesling 2012 citronová barva, čerstvá vůně, sladší peckovinová ovocnost, bohatší, strukturovaná vůně, mineralita. Sladší ovocnost i v chuti, suché, plné, ovocné, strukturované a delší, vyvážené, bohatší, opět trochu peckový konec. Deidesheimer Grainhübel Riesling 2013 čerstvá vůně, na úvod zase trochu muškátový štych a poměrně aromatické, mladičké, potřebuje hodně rozdýchat a čas. Pěkná stavba a délka, výborná ovocnost a kyseliny, vyvážené, živé, šťavnaté, lehce toastový konech, mineralita, pitelnost. Chce to čas, ale bude bezva.

Von Winning Deidesheimer Kalkofen Riesling 2013 citronová barva, mladistvá čerstvá vůně, peckovinově ovocná, minerální. Suché, živé, plné, delší, koncentrované, sladší ovoce a bohatost, délka, krásná struktura, mladičké ale komplexní, energické, živé. Wow! Geniální teď, ještě lepší za pár let.

Von Winning Forster Ungeheuer Riesling 2013 bohatší, hutnější aroma, komplexní, kouřová mineralita, citrusová svěžest, zatím různé drobné zábavné odbočky a nutnost zrát. Mladičké, suché, plné, strukturované, šťavnaté v chuti, bezvadné kyseliny, délka, komplexita, citrusová svěžest. Výtečná věc, ale Kalkofen mne tentokrát dostal snad i víc. U tohoto vína mimo jiné padlo „když není sexy mladé, nebude zajímavé vyzrálé.“ Tohle je fajn už teď, ale zatím jde jen o zárodek plného potenciálu.

Von-Winning-ChardonnayVon Winning Chardonnay 2012 je „encyklopedické“ Chardonnay dřevěného typu, hodně toastované, sladké ovoce, máslo na vařené kukuřici. Suché, hutnější v chuti, strukturované a poměrně dlouhé, opět toastované dřevo a lehce připálený konec, suché a přesto „sladké“ projevem ovoce a dřeva. Já tenhle styl moc nemusím, ale pokud pár lidí potěší, vypláchnou díky tomu nové sudy a zajistí tak lepší ryzlink, tak budiž :-)

Von Winning Sauvignon „500“ 2011 se od loňska zajímavě posunul, působí poměrně čerstvým a trochu divočejším dojmem, lehce zaprděná minerální voda co odvětrá, mineralita, křísnutí křemenem a zároveň decentně zelenější sauvignonové tóny a bezový květ. Suché, strukturované, bezva kyselina a dobrá energie, delší, zajímavé bohaté víno a dost efektní Sauvignon.

Německo bylo určitě jednu dobu na špici přístupu snahy o maximální efektivitu spíše než absolutní kvalitu, ale vinařství typu Von Winning ukazují, že dneska už to je i trochu jinak. Jejich vína mne baví. Pravda, dvakrát levná nejsou. Ale co opravdu dobrého je, že jo? :-) Pfalz mi dříve přišla taková… trochu moc, chyběla mi tam energie a živost jiných německých, rýňáku zaslíbených, oblastí. A vlastně jsem se jí trochu vyhýbal. Ale existuje pár vinařství, které podobné předsudky snadno smáznou.

Komentáře používají Disqus