čtvrtek 8. ledna 2015

Šumíme levně a kvalitně

kaly_roseMáme doma velkou spotřebu bublin. Poměr, v jakém o nich píšu zde na blogu, úplně neodpovídá zkonzumovanému množství. A jestli bych si fakt něco přál do nového roku, tak je to více domácích producentů, kteří se bublinám budou věnovat. Kde věnovat ≠ dodat nějaké víno firmě do Rakouska (jasně, jde to i u nás) a nechat si z něj udělat bubliny, abych jimi doplnil sortiment. Na trhu se v poslední době objevilo vícero domácích bublin, ale po pravdě málo z nich má nějaký zajímavější charakter a stojí za pozornost, obzvláště pokud do toho ještě započítáte poměr ceny a kvality. Jinak řečeno tyhle lahve, za nemalé peníze z vinoték, nenabízí o moc více než leckteré supermarketovky, snad jen podporu menšího producenta. Na „velká“ šumivá vína si budeme muset počkat. Na bubliny za rozumnou cenu na běžné pití, s trochu vyššími nároky, snad o něco kratší dobu. Co vybrat z relativně levných kousků?

radyneBohému demíčko nebo základní brut, ani jejich Motýl sekt a další, doporučovat nebudu, byť v rámci základních levných bublin je u nich oproti ostatním domácím supermarketovkám zřetelný technologický náskok a v posledních letech jsou tahle vína chuťově celkem korektní (téma „Bohemia“ a vstupní suroviny z Itálie, Španělska a kdo ví odkud si ovšem musí přebrat každý sám). Jiný případ jsou jejich vína kvašená v lahvi, hlavně Prestige Brut umí být v některých šaržích / ročnících opravdu výborný (a někdy výrazně nudnější, fantastický ročník 2004 se holt hned tak neopakuje). Ale taky typicky stojí už 230+. „Tajný tip“ je samozřejmě jejich Château Radyně extra brut, velmi suché v lahvi kvašené bubliny, obvykle dost příjemné pití s něčím navíc (na fotce původní láhev z roku 1945 s výrazně uměřenější vinětou oproti té současné). Cena okolo 180 kaček, v akcích se ale dá dostat i někam ke sto třiceti. A to se, přese všechny výhrady, které lze k vínům skupiny Bohemia sekt snadno mít, vyplatí :-)

cremant_tissot_indigeneChampagne pomineme úplně, stejně jako je v článku „dobrá chuť za nízkou cenu“ nutno spíše vynechat různé crémanty z Burgundska, Alsaska a Jury. Kvalita tam je nesporná (hlavně Jura je potenciálně zdroj naprosto špičkových kousků), ale nízkou cenu nehledejte, hlavně tedy na našem trhu. Jen výjimečně se dostanete pod třeba 250 Kč, častěji je to přes 300… a to u úplných základů. Ideální nákup v zahraničí u vinařů, lahve za 5-7€ už udělají radost. Je tu samozřejmě Prosecco, tomu jsem se tu v poslední době věnoval hodně (sada #1, sada #2). U něj se dostanete i na nižší ceny, ale po pravdě… většinou je to takové jednoduché veselé lehké pití „k snídani“, jen výjimečně nabízí zajímavější strukturu a komplexitu projevu. A pokud ano, tak už obvykle stojí o něco více. Takže nám zbývá… Cava!

cristalino_brutŠpanělské v lahvi kvašené bubliny také začínají od úplně jednoduchých obyčejných kousků, jenže ve své domovině stojí jen pár euro. A i v levných lahvích (pod 5€) se dá najít dost solidní pití. Jasně, důvodem nízkých cen je mimo jiné i průmyslový rozsah výroby. V posledních letech se objevuje čím dál více bio variant, hodně brut nature úplně suchých kousků a dalších zajímavostí. A také vína s velkými ambicemi a kvalitou atakující Champagne, za všechny třeba bubliny od Recaredo, Gramona či Juvé y Camps (ovšem ti mají hodně daleko levnému pití). Na našem trhu prakticky nemá konkurenci, pokud jde o poměr ceny a kvality, Cava Jaume Serra aka Cristalino, psal jsem tu o ní už v minulosti (a později o roséčku tu). Včera jsem narazil, a to mne vlastně nakoplo sesmolit tento článek, na další zajímavý kousek do sbírky.

okhre_naturByla to Cava Okhre Natur Brut Nature, klasickou metodou připravené bio bubliny, což vždycky potěší. Hrozny pocházejí ze Sant Sadurní d'Anoia (tam sídlí dva giganti produkce šumivých vín, Freixenet a Codorníu), z bioprodukce v nadmořských výškách 500+ metrů. Odrůdově Macabeo 30 %, Xarel·lo 50 % a Parellada 20 %, v lahvi na kalech nejméně rok, alkohol u této šarže 11.5 %. Jméno odkazuje k „přírodnímu původu“, okrové barvě půdy, a viněta má takový celkem naturální ráz a líbí se mi. Citronová žlutá barva, jemné perlení menších bublin. Čerstvá, živá, slinosbíhavá vůně, jasné vyzrávání na kalech nějaký ten pátek, zralé jablko, navinule ovocné, trochu výraznější žlutá ovocná linka a dotyk květinových tónů, dost slušné. Velmi velmi suché a tvrdší v projevu, kyseliny tomu rozhodně nechybí, šťavnaté ovoce, zralé jablko, solidní stavba a struktura, lehoučká hořčina ke konci. Nic složitého, ale zároveň žádné jen letní aperitivní pití, má něco do sebe. V UK tohle víno prodává/prodával Marks & Spencer za cenu okolo 10 liber (znatelně méně v akcích a po celém kartonu), ve Španělsku je za 6-8€. Takže by člověk čekal, že u nás půjde o třístovkovou záležitost, ale ono ne! V kamenném obchodě Toro Blanco jsem víno kupoval, po jedné lahvi, za 178 Kč! Což je sice více než Cristalino, ale taky je to víno lepší a bio. A vlastně je to méně, než obvykle stojí (taktéž slabší) základní Freixenet Cordon Negro Brut. Což je o to zábavnější, že právě skupina Freixenet, ač to z lahve není na první pohled patrné a jde o oddělenou značku, stojí i za Okhre.

Komentáře používají Disqus