středa 7. ledna 2015

Vinařské Monopoly a další hrátky

monopoly_vinarskePokud z titulku očekáváte zásadní téma vinařských obchodů a nenávratných investic, tak nic takového. Máte rádi deskové hry? Já docela jo, byť v poslední době na ně nějak nebyl čas. Každopádně mne potěšilo, když jsem narazil na další edici legendární hry „v průběhu se všichni pohádají a pak spolu zbytek večera nemluví“ Monopoly zvané La France Viticole. Základ hry je naprosto stejný, jak je u těchto edic běžné, jen místo železnic máte velké vinařské výstavy a místo hotelů do ulic pořizujete vinice ve slavných vinařských oblastech. Vínomilec jako já samozřejmě hned začne zkoumat, kterým vinařským oblastem se dostalo cti být mezi dvěma tmavě modrými, nejdražšími. Celkem dle očekávání je to Champagne a pak, mírně překvapivě, burgundské Grand Cru Corton Charlemagne. Burgundsko bych čekal, ale spíše Romanée-Conti, Montrachet nebo tak. Ale je fakt, že Corton Charlemagne zní dobře. I některá další jména na hrací ploše a jejich cenové pořadí jsou trochu překvapivá. „Nejtrapnější“ hnědá pole obsahují Côtes de Gascogne a Muscadet, skoro je mi Muscadetu líto. Co mne naopak potěšilo je vyšší cena vinic v Juře než v Bordeaux :o)

Vinných her ovšem existuje vícero. Berte dnešní zápisek jako takový malý tip, co dát nějakému vínomilci k narozeninám nebo jiné vhodné příležitosti :-) Pokud máte rádi hry ze série Otázky a odpovědi, třeba Česko (hraju je rád, ale vždycky se cítím jako děsný hlupák, hlavně u otázek z historie), tak vězte, že v sérii klasických podobných her Trivial Pursuit existují i ty s vinnou tematikou – konkrétně Trivial Pursuit Editions Des Vins 2014 a ostatně také Trivial Pursuit Bourgogne, kde ale zdaleka nejde jen o víno a prověří veškeré vaše znalosti o regionu. Ve Francii si můžete koupit „párty box“ Carpe Vinum se dvěma víny se skrytou vinětou, hrací plochou, sadou otázek a tak. Vypadá to zábavně, prostě taková sada pro slepou degustaci. Na trhu jsou znalostní hry World of Wine či Wine Quiz a hromada dalších.

carpe_vinum

Ale to zdaleka není vše. Díky Kickstarteru spatřila světlo světa strategická hra Viticulture, ve které je vaším úkolem pěstovat révu a připravovat víno v Toskánsku. Na BoardGameGeek má docela slušné hodnocení, obzvláště při dodání expanzí, docela o zařazení do domácího sortimentu uvažuji :-) O něco hůře je hodnocená hra Grand Cru, taktéž strategická ekonomická záležitost, výsadby provádíte v Burgundsku.

Vaše oblíbená vinná hra? Flaška? :-)

Komentáře používají Disqus