čtvrtek 29. ledna 2015

Pecorino samostatně i ve směsi

Ciù-Ciù-Merlettaie-Offida-DOCG-Pecorino-2013Posledních několik dní mne bavilo Pecorino. Toto jméno nese, krom oblíbeného tvrdého ovčího sýra, také stará odrůda původem a stále nejvýrazněji zastoupená v regionu Marche, kde byla nejspíše domestikována z místní divoké révy. Ovšem jejím snoubením se sýrem stejného jména chybu neuděláte, funguje velmi dobře. Každopádně jde o jeden z italských úspěchů posledního desetiletí, kdy odrůda téměř na vymření najednou, díky aktivitám několika málo vinařů, vylétla na výsluní. K úspěchu přispěla, či se mu spíše přizpůsobila, i legislativa a italské apelační předpisy. Jedna z nejlepších odrůdových vín Pecorino (s možností příměsi až 15 procent další odrůdy, v oblasti jde často o Passerinu) nyní najdete v DOC Offida (provincie Ascoli Piceno, region Marche), které vzniklo v roce 2001 a v roce 2011 dokonce povýšilo na DOCG.

Několika různými víny, nejen Pecorinem, mne zaujala Azienda Agricola Biologica Centanni Giacomo (web) z Montefiore dell'Aso. Hrozny na svých 32 ha pěstují bio, ale zpracované jsou spíše moderně, žádná divočina. Aromaticky i chuťově velmi čistá, příjemná vína, obvykle uzavřená skleněným uzávěrem, která v otevřených lahvích ale překvapivě drží charakter i několik dní. Působí přirozeně a poctivě. Il Borgo Falerio DOC 2013 je odrůdově Trebbiano 50%, Passerina 25% a zbylých 25% Pecorino, víno velmi čerstvé vůně, živé, jablko a sladší žluté ovoce, mineralita. Suché, šťavnaté, středně plné, bezva kyselina a pitelnost, čistě udělané nerezové bílé, parádní „jen tak pití“. Pecorino Offida DOCG 2013 intenzivnější, vyzrálejší vůně, zajímavý mix šťavnaté ovocnosti do citrusů, zralé jablko, a těžších květinových tónů. V chuti plnější, suché, šťavnaté a docela dlouhé, živé a krásně pitelné, dobře postavené, žluté ovoce. Bavilo. Nejvíc mne ale stejně zaujala jejich Passerina Offida DOCG 2013, možná díky výraznému grepu ve vůni a až slané mineralitě v chuti, živosti, šťavnatosti a takovému „ryzlinkovému“ pocitu z ní. Vinařství, stejně jako to následující, dováží do svých bedýnek VinArte. A mám obavu, že samostatně je neprodávají, měl jsem doma vzorky na zpracování popisek.

Centanni-Il-Borgo-Falerio-DOC-2013centanni-Pecorino-Offida-DOCG-2013Centanni-Passerina-Offida-DOCG-2013

Další čisté Pecorino pocházelo od trochu větší (150 ha, zhruba) ale stále rodinné Azienda Vitivinicola Ciù Ciù, s hrozny opět z vinic v bio režimu, ovšem oproti předchozímu víno toto kvasí i následně půl roku zraje v dubových sudech na kalech. Merlettaie Offida DOCG Pecorino 2013 má tmavší barvu a ovocně zralejší hutnější vůni, žluté ovoce a těžší květinové tóny, dřevo, trochu oxidativní projev, chce čas a otevírá se do zajímavých jemnějších vrstev a odboček. Suché, plné, výrazně zrale ovocné s dotykem dřeva, ale zároveň s parádní živou kyselinou. Delší, pěkně postavené a zajímavé, s lehkou hořčinou v závěru. Potenciál zrát dále do krásy.

Poslední vzorek je odskok do Abruzza, k Trabocchetto Pecorino Colline Pescaresi IGT 2013 od Cantine Talamonti (web). Oproti vzorkům výše působí znatelně lehčím dojmem, aromatika je hodně čerstvá a krom decentní ovocitosti výrazně směrem muškátové tóny, což bych vůbec nečekal, až taková ta muškátová mýdlovost. Totéž se opakuje v suché, jemně ovocné, čisté kulatější chuti. Znovu docela muškátový projev, dobrá délka, slušné kyseliny. Není to špatné, ale určitý X faktor vín výše tomu chyběl. Ochutnáno na degustaci 1er Wines.

Komentáře používají Disqus