pátek 9. ledna 2015

Novinky ze světa vína a čtení na víkend

olezly_korekDneska pár novinek ze světa vína a čtení na víkend, tedy hlavně pokud vládnete angličtinou :-) Je „dobrá huba“, schopnost rozeznávat různé nuance ve vínu a díky tomu ho umět zařadit, něčím od boha, čistě otázka tréninku a něco, co se prostě naučíte? Na tohle téma se zamýšlí článek ve Wall Street Journal. Logicky zařadit víno při slepé degustaci správně do odrůdy, oblasti původu a určit jeho stáří vyžaduje znalosti, zkušenosti a tisíce nachutnaných vín, o tom není pochyb. Stejně tak jako schopnost víno popsat vyžaduje určitý trénink. Platí můj oblíbený citát „Nemusíte být geniální, abyste něco dokázali. Stačí pracovat 24 hodin denně a pít hodně kafe.“ a naučit se to může skoro každý, nebo je třeba mít obzvláště citlivý jazyk a nos?

Jancis Robinson uveřejnila vzpomínku na Serge Hochara, vinaře z Chateau Musar a zásadní postavu celého vinařství v Libanonu, který před pár dny zemřel při nehodě v Mexiku. Z nedávného setkání s libanonskými vinaři a jejich víny jsem nezvládl ještě sepsat článek, snad se k tomu dostanu.

Liv-ex se pravidelně ptá na začátku roku odborníků, co očekávají od vývoje cen velkých vín v příštích dvanácti měsících. Pro uplynulý rok panoval v průměru mírný optimismus, výsledkem byl ale propad o 7.3 %. Loňský rok sice v druhé polovině zaznamenal mírný vzestup, ten ale nedokázal pokrýt pokles z poloviny první. Ceny padají už od poloviny roku 2011, kdo dosáhly maxima.

Ve Skotsku se propadl prodej vína, s největší pravděpodobností v přímém důsledku (očividně tedy funkční) kampaně za nižší spotřebu alkoholu a nových regulací, které mají zajistit, že lidé nekoupí více alkoholu, než by koupili bez slev a více než by normálně vypili. Především jde o zákaz multi-buy nabídek, tj. záležitosti typu 2+1 zdarma či tři lahve za deset liber. Jednoduše řečeno zákazník koupí tři lahve vína za deset liber, zatímco vína zlevněného na £3.33 (přímé slevy jsou stále povoleny) si vezmou jen jednu či dvě láhve, protože tři nepotřebují. Což mi připomíná jedno zajímavé čtení, článek na téma, zda jsou ceny vína příliš nízké nebo naopak moc vysoké.

Nedávno jsem tu měl článek Předzvěst věcí příštích s akvizicemi v Juře o nejen burgundských akvizicích v Juře a co to může pro region a jeho vína znamenat. Nyní došlo k dalšímu velkému prodeji. Značka a skupina vinařství Henri Maire, jedno z naprosto zásadních vinařství oblasti v poválečných letech a i dnes třetí největší producent jurských vín a majitel největšího množství vinic, nově z většiny patří Boisset Group, velkému burgundskému négociantovi.

Přichází zlé časy, víno do PETky jen na příděl... ;-) #fb

Fotka zveřejněná uživatelem Jan Čeřovský (@belcarnen),

 

Časopis Forbes uveřejnil seznam „The 9 Best Wines and Spirits to Start Drinking in 2015“, na jeho vrcholu se objevuje sherry, jak píše Snooth. Říkám to furt, pijte více sherry! Třeba letos dorazí trend i do našich barů a sherry začne více objevovat v koktejlech a upoutá pozornost :-)

Ze slavné americké restaurace The French Laundry Thomase Kellera někdo o vánocích ukradl vína v hodnotě zhruba 300 tisíc dolarů, šlo především o lahve Domaine de la Romanée-Conti, legendárního cabernetu Screaming Eagle a Champagne Dom Perignon. Nejsem si jist, zda jste se v nejbližší době chystali nějaká vína od DRC kupovat, ale kdyby ano a cena byla podezřele nízká… raději si zkontrolujte seznam ukradených lahví a jejich čísel.

Použití F-word na webu 12x75 vzbudilo i naštvané reakce, ale článek Don’t Be Such A Fucking Snob stejně stojí za přečtení. Nic zásadního, prostě jen o pití vína z hnusných skleniček na návštěvách. A snaze dávat všem okolo jako dárky normální vinné sklo, sem tam dekantér, z čistě sobeckých důvodů :-) Jsem vinen! V letošním novoročním článku Matt Kramer doporučuje „dělat věci jinak“, tématem je opět vinné sklo, příležitosti pro pití bublin a tak.

P.S. Přidal jsem po dlouhé době anketu, respektive bublinkový průzkum :-)

Komentáře používají Disqus