úterý 27. ledna 2015

Sauvignon, Pinot a Vavřinec

Errazuriz-Estate-Series-Sauvignon-2013-2Víkend jsem trávil s rodinou u rodičů a prarodičů a podíval se na zoubek několika lahvím, co si tam poslal už na svátky, které ale nakonec trávil s nemocným dítětem doma. Errazuriz Estate Series Sauvignon 2013 má světlou žlutou barvu. Aromatika pikantně čerstvá, živá, slinosbíhavá, travnatá, trochu štiplavější, zelený angrešt a rajčatový list. V chuti suché, středně plně, živé, hodně kyseliny a říznější, solidní délka, výborně pitelné, osvěžující a dost fajn. Fakt povedený Sauvignon. Už jsem o něm psal dříve, před skoro rokem, teď mi přijde ještě lepší. Nakupoval jsem ve velké slevové akci u Kupmeto ve výsledku snad za sto pade, i cena při větším množství odpovídá. Rozhodně strčí do kapsy kupu populárních novozélandských kousků za více peněz.

givry_clos_salomonZnovu jsem také sáhl po Domaine du Clos Salomon Givry 1er Cru Clos Salomon 2009, i o tom jsem se blíže už rozepisoval. Stále má poměrně hodně tmavou barvu, ale už nazrává. První dojem z vůně byl opět až trochu neburgundsky nabušený (ale je to devítka…) a některými „fialovými“ projevy mi připomínalo až Gamay z Moulin-á-Vent, ale postupem večera se srovnalo. Tmavší hutnější expresivní ovocnost, peckoviny, minerální linka. Plnější, teplejší, hutnější v chuti, dost kyseliny a šťavnaté, stále ještě docela dost tříslovin a s potenciálem se rozvíjet, delší, mladistvě působící. Fajn kousek. Mladý ročník teď u 1er Wines stojí osm stovek. V roce 2012, kdy jsem kupoval tuhle láhev, byla za 485 kaček. A popiska „možná nejhodnotnější červené 1er Cru v celém Burgundsku“ přeci jen znamenala něco jiného :-)

strekov_vavrinec_2008Dvakrát ne úplně dlouho po sobě jsem měl Svätovavrinecké 2008 Classic z vinařství Strekov 1075 (původ v trati Góré), poprvé to bylo na slepé degustaci loni v září a tam jsme víno svorně označili jako Pinot Noir, odtajnění lahve bylo velkým překvapením. Znovu jsem ho pil teď, po degustační zkušenosti pár lahví ve Veltlínu rovnou zakoupil. Po otevření výraznější nazrálá vůně především do peckovin, kořenité tóny a sušené bylinky, taky trochu kouřovost až uzené maso. A než se víno odvětralo, tak taky uleželý kozí sýr :-) Suché, šťavnaté v chuti, opravdu takové trochu pinotově peckovinové, kořenitá linka, dobrá délka a pitelnost. Velmi solidní struktura, zajímavé vyzrálejší charakterní víno.

Komentáře používají Disqus