úterý 20. ledna 2015

Dvanáct červených z Burgundska

Domaine-Chevillon-Chézeaux-Nuits-Saint-Georges-1er-Cru-Les-Saint-Georges-2012Minulý týden proběhla v Sýrárně Jiřák první letošní degustace dovozce Jiřího Hrona, tentokrát byla tématem červená z Burgundska. Na dvanácti vzorcích jsme to vzali od jihu k severu, od Beaune po Gevrey-Chambertin. Mám trochu „nefér“ výhodu, ta vína si tam ochutnávám v klidu před večerním návalem, ale zase vlastně čerstvě otevřená a některá očividně vzduch potřebovala. Každopádně tentokrát to vypadalo na větší účast nadšenců do Burgundska, takových těch co si rádi přinesou vlastní speciální sklenku, tak mne docela budou zajímat dojmy. Já byl poměrně spokojen. Nešlo o žádné vinařské superstars, ale kvalita tam rozhodně byla. A ostatně za možnost ochutnat jakékoliv Burgundsko, vzhledem k současné dostupnosti a cenové politice, je třeba být vděčný.

Domaine-Doussot-Rollet

Na úvod minivertikála Domaine Doussot-Rollet Beaune 1er Cru Les Blanches Fleurs. Ročník 2004 je barvy již značně nazrálá směrem oranžová. Jemnější, čistá nazrálejší vůně, jahoda, bylinkovost, peckoviny. Suché, lehounké, poměrně jednoduché ale stále čistě ovocné, středně dlouhé, kyseliny a natrpklost. K premiérové úrovni má daleko (psal jsem už tu před dvěma roky). Ročník 2006, tentokrát ne s běžnou vinětou vinaře ale s erbem Tastevinage, je o poznání tmavší, vůně o něco hutnější pěkně ovocná, tmavší třešeň, lehce kořenitě pikantní. Středně plné, ovocné, dobrá kyselina, svíravé, pěkně udělané a dobře pitelné, vyváženější lepší víno. Úroveň stále ale spíše vesnická než 1er Cru, alespoň tak jak to vnímám já (ovšem značku Tastevinage by měla dostat jen vína, která věrně odráží apelaci a ročník, a udělují ji mnohem zkušenější, než jsem já).

Domaine-Michel-Prunier-et-Fille-Chorey-les-Beaune-Les-Beaumonts-2007Domaine Michel Prunier et Fille Chorey-les-Beaune „Les Beaumonts“ 2007  velmi světlá barva, příjemná peckovinová ovocnost, ale víno spíše jednorozměrné a jednodušší, suché, fajn kyseliny, dobrá pitelnost, přímočaře v pohodě. Ročník 2007 patří mezi kvalitou určitě nejkomplikovanější ročníky v tomto století, společně s ještě náročnější čtyřkou. Tohle není špatné pití, jen mám trochu obavu, že prostě cenově to zážitku odpovídat nebude.

Domaine-Chevillon-ChézeauxOd Domaine Chevillon-Chézeaux jsme měli možnost srovnat dvě mladá vína a dvě různé úrovně v rámci Nuits-Saint-Georges. Vesnické Les Saint-Julien 2012 mělo světlou barvou a mladičkou intenzivní vůni, sladší expresivní čerstvá peckovinová ovocnost. V chuti suché, bezva kyseliny, opět čerstvá energická ovocnost, mladistvé, slušně dlouhé, šťavnaté a velmi příjemné. Takové „moderně“ efektní, ale bavilo mne. 1er Cru Les Saint-Georges 2012 spíše světlá barva a výrazná, mladá, peckovinově ovocná vůně. Intenzivní ale vrstevnatější a komplexnější než u vesnické varianty, dotyk dřeva. V chuti suché s příjemnou sladce vyzrále peckovinovou linkou, šťavnaté, bezva kyseliny, dobře zakomponované třísloviny, minerální linka, velmi pěkná struktura délka. Mladičké víno, ale již nyní vlastně sympatické a pitelné, s dobrým potenciálem. Bohužel spíše nebude a vinař už začíná prodávat třináctku.

Domaine-Debray-Nuits-Saint-Georges-1er-Cru-Les-Pruliers-2012Domaine Debray Nuits Saint Georges 1er Cru „Les Pruliers“ 2012 světlá barva, trpčí třešně ve vůni, trochu pikantnější vůně. V chuti suché, dobré kyseliny i délka, hodně mladičké a nevyhraněné, peckovinově ovocné, ale s trochu zvláštní a mírně nečistou linkou v pozadí. Tohle potřebovalo hodně vzduchu a věnovat se tomu v klidu, čistě degustačně zas tolik neoslovilo. V minulosti mne od vinaře hodně bavil Gevrey-Chambertin 1er Cru „La Combe aux Moines“ 2012 a také Santenay 1er Cru „Clos Rousseau“ 2012, o něco méně Pommard 1er Cru „Les Chaponnieres“ 2011, v bílé se mi líbil Saint Aubin „Les Pucelles“ 2012. Vůbec dvanáctky jsou v Burgundsku bezva :-)

Domaine-Yves-ChevallierDomaine Yves Chevallier Nuits-Saint-Georges 1er Cru „Aux Boudots“ 2009 bohatší, teplejší již docela nazrálá výraznější vůně, příjemná komplexnější ovocnost. Suché s pěknou kyselinou a ovocností, vyvážené, čistě udělané, všeho „tak akorát“, dobrá délka, skvěle pitelné. Povedený kousek. Od stejného vinaře Vosne-Romanée 2009 velmi světlá barva a divočejší nazrálejší vůně, peckovinová ovocnost a lehce balsamicové tóny. Suché s dobrou kyselinou, výraznější třísloviny, svíravější, dobrá délka, solidní zajímavý kousek. Na tohle bych také potřeboval více času, ale zaujalo.

Domaine-Rémi-JeanniardOd Domaine Rémi Jeanniard nás čekala srovnávačka dvou úrovní Morey-Saint-Denis. Vesnické Vieilles Vignes 2010 je víno barvy světlejší jiskřivé, příjemně světlejí peckovinově ovocné, čistě udělané. Velmi pěkné v chuti, suché, výraznějšího těla, dobré třísloviny, strukturované s fajn ovocností, delší. Hodně sympatické mladičké víno. 1er Cru Clos des Ormes 2010 je skutečně o kus dál, barva sice světlá, ale vůně nádherná a bohatší, komplexnější, k ovocnosti přidává další úrovně a odbočky, minerální linku. Suché, plnější, ovocné v chuti, dobrá délka a struktura, mladistvé a energické, seriózní burgundské. Bohužel od stejného vinaře Gevrey Chambertin Vieilles Vignes 2010, mělo korkovou vadu.

Domaine-Vincent-et-Denis-Berthaut-Gevrey-Chambertin-Clos-des-Chézeaux-2006O Domaine Vincent et Denis Berthaut Gevrey-Chambertin Clos des Chézeaux 2006 jsem tu už psal, stejně jako o celém vinařství, z dostupného burgundského sortimentu od Hrona se u mne řadí k tomu nejzajímavějšímu. Tohle víno má bohatší, již nazrálejší vůni a trochu hutnější, kde se ovocnost a mineralita mísí s lehkou pikantností. V chuti suché, s pěknou kyselinou a vyvážené, sladší peckoviny a dojem cucání pecky, dobrá stavba a délka, poměrně strukturované, seriózní víno.

Sakra, dostal jsem chuť otevřít si nějakou červenou burgundu… to se večer zase prodraží :-)

Komentáře používají Disqus