čtvrtek 5. listopadu 2009

Lékárenská vzpomínka na Maltu

cheval_franc_2005 Jak se nejlépe, při těchto trochu chmurně podzimních dnech, vzpomíná na dovolenou v teplých krajích a zážitky odtamtud? Někdo si je připomíná fotkami či trápí známé a příbuzné dokonce videem, ti šťastnější se prostě seberou a jedou znova. U nás máme ty pobyty vždy dost silně spojené s jídlem a pitím. Možná to či ono „na maltský způsob“ s lahví jejich vína atmosféru nevrátí úplně dokonale, ale mám pocit, že návštěvy stresuje o něco méně, než pohled na hledání DVDčka s druhou tisícovkou fotek. Před pár dny jsem vylovil ze skladových zásob poslední láhev z vinařství Marsovin, konkrétně pak Cheval Franc 2005. O starším ročníku tohoto vína a ostatně i vinařství jsem se tu hodně a do detailu rozepsal už dříve (doporučuji přečíst, pak vás zajímá, odkud to pochází a kdo víno vyrábí), tenkrát to bylo lehce zklamání a víno se mělo otevřít dříve. Doufal jsem, že mladší ročník bude v kondici a prosluní nám večer.

A vyšlo to! Láhev (č. 4.062 z 16.020) tohoto Cabernetu Franc s lehkou příměsí Syrahu zafungovala báječně. Matnější tmavě višňová barva, nazrálejší, v lahvi trochu jemného depotu. Intenzivní vůně nezapírající vyzrálé jižní hrozny, ale strašně zajímavá. Krom ovoce (takové lehce nakvašené přezrálé jahody a nějaká ta peckovina) je tam hromada zeleniny, bylinek, masivní a dominantní lékárenský (spíše stará apatyka než moderní lékárna, o tom jsem se kdysi rozepisoval) štych a kořenitost. Je to divoké! Nepůsobí nějak komplikovaně a ty vůně složitě provázaně, vyskakují na vás celkem přímočaře, ale baví to. V chuti sladší ovocitost, spíš běžně plně a výraznější dojem podpořen nejspíš lehounkým zbytkem cukru, ale je tam i dost kyselin a pije se pěkně. Spíš měkčí, už ohlazené, docela dlouhé. Pro mne ne úplně dotažené do konce, možná ne ideální harmonie, ale stále více než pěkné víno. Mrzí mne, že už mi zásoby komplet došly. Sice tu chvilku fungoval dovozce a dokonce proběhla degustace s majitelem vinařství, ale pak to vše nějak utichlo, už ani web jim nejede.

testoviny_kapary
O pár receptech se tu psalo v článku Maltská kulinářská expedice – část I., další pak padl v textu Fenek na svatovavřineckém. Především různé (více či méně volné) variace na Qarabali Biz-Zalza Pikkanti, zeleninu s pikantní omáčkou dostávající část svých zvláštních aromat a chutí z bohaté dávky kaparů, děláme docela často. Zkuste, moc dobré je to! :o)

Máte nějaký oblíbený recept, kulinářský postup či nezvyklou kombinaci surovin odkoukanou na dovolené? Případně víno, dovezené v počtu více než jedné lahve, které si šetříte na moment, kdy si budete chtít dovolenou připomenout?

Komentáře používají Disqus