úterý 4. března 2008

Rudý jezdec – „Cheval Franc“

Nedávno se nám podařilo zajímavým způsobem oživit vzpomínky na Maltu a příjemnou dovolenou před dvěma lety, večeří v asijské restauraci Rickshaw. Zní to trochu divně, pravda. Ale Rickshaw je součástí hotelové sítě Corinthia, která si velmi zakládá na svém maltském původu. K jídlu padla láhev maltského Chardonnay, o kterém jsem (společně s obsáhlým textem o restauraci jako takové) psal něco málo na PragueOut.cz. Celé mne to tak trochu nakoplo sáhnout do archivu a vylovit z ní ještě jeden z původních dovolenkových úlovků, téměř čistě odrůdový Cabernet Franc od Marsovinu.

O vinařství Marsovin jsem se poměrně dost rozepsal v článku na O Víně, tenkrát jsem byl z vinařství na Maltě v takové malé euforii, přišli mi úžasné, jak se opravdu snaží a baví je to. Produkují pár litrů a chtějí expandovat do světa, vinice mají rozlohu spíše jednotky hektarů a přitom mezi sebou vinařství vedou žabomyší války… vše tam bylo takové koncentrované na malé ploše, extrémně rychle se rozvíjelo. Jestli mne pak nějaké víno opravdu zasáhlo, byl to Cheval Franc. Zde si dovolím zkopírovat starší text: „Vinice Cheval Franc leží na kopcích nad St Paul’s Bay a těží z těsné blízkosti moře a chladných nočních větrů. Je osázena Cabernetem Franc a Syrahem a pochází z ní jediné víno, Cheval Franc. V číslovaných lahvích nepřehlédnutelného tvaru se nachází čistý Cabernet Franc, ač od ročníku 2005 experimentálně s lehkým přídavkem Syrahu. Aktuálně prodávaný ročník 2004 je velmi pikantní, s výraznou vůni černého rybízu a rybízového listí a se zelenou paprikou a pepřem v chuti, ideální k výrazným jídlům. Ročník 2002 stejného vína je mnohem jemnější, delikátnější a osobitější. Pokud chcete vyzkoušet pravé maltské víno, pak na úvod rozhodně volte právě Cheval Franc ročníku 2004. Na Maltě se dá pořídit za zhruba 4,50 Lm (300,- Kč). „ Vinařství tvrdí, že víno získalo své jméno spojením odrůdy a vášně zakladatele vinařství pro koně. Spíš mi přijde, že jde o takový drobný vtípek odkazující k jednomu z nejslavnějších vín Francie, Cheval Blanc, které je pravidelně postaveno na Cabernetu Franc se zhruba třetinovou příměsí Merlotu.

Jak už je zřejmé z textu výše, víno se skrývá v těžké, buclaté lahvi, s celkem elegantní vinětou. Tam najdete mimo jiné mapku s přesnou polohou vinice, každá láhev má navíc své pořadové číslo (tohle je zrovna 12.491 z celkových 19.180). Barva vína je docela vysoká fialková s nazrálejším okrajem. Ve vůni dominuje džemovité ovoce, projevuje se apatyka, spousta zelených tónů (listí rybízu), nějaká ta zelenina, čerstvá hlína, trocha namletého pepře. Chuť je středně plná, ovoce a zelenina s bylinkami, tříslo uhlazené a kyselinka nevýrazná, působí to poněkud ploše a jednoduše. Pije se celkem dobře, k jídlu určitě není problém, ale rozhodně nic úžasného.

Přímo na Maltě mne Cheval Franc dostal a naprosto nadchl, další láhev na ochutnávce v Praze taktéž a i vzoreček otevřený k jedné důležité večeři (ano, opět jsem hledal nějakou zajímavou a netypickou láhev „s příběhem“ pro návštěvu) se opět setkal s více než vřelým přijetím. Poslední dovezená láhev ročníku 2004 již působila unaveněji, čekali jsme moc dlouho. Byť tedy na Maltě jsem chutnal stejně dlouho skladovaný ročník a vše bylo více než v pořádku. Každopádně o důvod víc hnedka vypít ročník 2005! :)

Kořenitá a bylinková vína, různé tóny apatyky a to vše zmixované s ovocem, takovýhle projev vína mne prostě baví. A Cabernet Franc ho umí. Je jen škoda, že získat ho v co nejčistší podobě, tedy ve směsi dominantní či úplně odrůdové, není zrovna snadné. Vína z jihofrancouzského Chinonu tu moc neseženete, ta ze Saint-Emilionu s dominantním Cabernetem Franc nejsou z nejlevnějších. Takže jestli o nějakém víně tohohle typu víte, rozhodně uvítám vaše tipy :o)

Mimochodem na Maltě jdou věci očividně snadněji i ve státní správě. Před necelými dvěma lety jsem se s majitelem vinařství Marsovin bavil mimo jiné o „garancích původu“ (místní vinařství hodně hroznů nakupují v Itálii) a dozvěděl se, že právě zahajují jednání o formě a fungování nějakého apelačního a certifikačního systému. Ke konci roku 2007 již byla první vína s označením D.O.K. vypuštěna, při slavnostní ceremonii s ministrem zemědělství, na trh. Na „V.O.C. mikulovský vlašák“ si asi ještě nějakou dobu počkáme. Třeba dorazí společně s Eurem :o)

Odkazy: Maltská kulinářská expedice a další články

Komentáře používají Disqus