čtvrtek 27. března 2008

Začíná kampaň En Primeur 2007

… a pravila vědma, že nebude špatných ročníků. Tak už je to zase tady. Začíná nám kampaň en primeur. Po špičkovém ročníku 2005, spíše průměrnějším (ale cenově tomu neodpovídajícím) ročníku 2006 přichází další problematický, opět „srpnem a zářím“ zachráněný rok. A zachráněný možná nejen počasím, ale i kupou moderních technologií, které úplné fiasko v kvalitě pomalu ale jistě eliminují. Opět bude co zajímavého pít. Ale množí se komentáře, že raději než kupovat en primeur 2006 a 2007, je lepší vyhledávat podceněné ročníky 2001 a 2004. Degustace v Bordeaux začnou za pár dní, následovat je budou lokální ochutnávky dovezených sudových vzorků. Již nyní, jako by v lehkém stresu a obavách z reakce trhu, se objevují první ceny (o trošku nižší než v loňském roce). Očividně to zase bude švanda…

Na internetu lze nalézt kupu zajímavých komentářů, začínají blogovat samotní vinaři (již dlouho Ch. Palmer a nedávno začal třeba pravobřežní „garážista“ Jean-Luc Thunevin), píše opakovaně Jancis Robinson i Wine Spectator, o ročníku informují domácí specialisté (Tomáš Dominec a Adolf Kalina ve Víno & Styl). První degustace pro obchodníky a další specialisty z Bordeaux již probíhají a začínají se vylupovat úvodní jména „zaručených úspěchů“ (za všechny třeba La Conseillante, což byla naprostá bomba i jako úplně mladičké a ještě nedokončené víno i v ročníku 2006). Vypadá to, jako by tlak na snahu tenhle ročník prodat sílil. Že by kampaň 2006 nebyla zas takový úspěch? Do čísel nevidím, Asie nakupuje co se dá, ale třeba ve Státech zájem určitě hodně opadl a to nejen kvůli kurzu dolaru. Různí nadšenci jsou finančně vyčerpaní, čekají na své již dnes legendární nulapětky a plnit sklepy „průměrem“ se nechystají.

Každopádně hodlám sledovat komentáře kapacit v oboru a postupně přeložit a případně trochu okomentovat degustační poznámky a názory. Bude to nabitých několik týdnů, ale těším se. A co vy? Plánujete kupovat nulasedmičky v předstihu, nebo si počkáte, jak se to celé vyvine?

Odkazy: Drastická selekce aneb sázka na Bordeaux 2007 | Katastrofický ročník 2007 v Bordeaux? | Kampaň 2006 (můj report na O Víně)

Komentáře používají Disqus