pondělí 31. března 2008

Ryzlink Rýnský 2004 od Hrdiny

Zahájil jsem takové malé vyklízení vinných zásob, projíždím seznam a vyhledávám vína, která se mi doma objevila různými způsoby, nikdy jsem je nepil a vlastně netuším, jak na tom v současné době mohou být. Před pár dny padl los na Ryzlink Rýnský v pozdní sběru ročníku 2004, víno z produkce Jaroslava Hrdiny. Láhev se mi doma objevila jako dárek zhruba před rokem a o vinařství Hrdina vím vlastně jen to, co jsem se dočetl v článku o výběrovém ryzlinku ročníku 2003 na O Víně.

Láhev nemá vinětu, hezkým rukopisem je zde pouze uvedena odrůda, jakost a ročník. Ono to možná i stačí, ale třeba takové přesné místo původu hroznů bych dost ocenil. Každopádně otevírám láhev a nalévám. Barva je vyšší, krásně zlatavá, jiskrně pableskující. Hodně pěkná. Vůně se čerstvě po otevření projevuje jako kompaktní vyzrálejší medovo-květinové potěšení, jak je ryzlink prostě umí. Později se objevují další složky, především lehce citrusové a trochu exotického ovoce. Vůně je překvapivě solidní, dost mne baví. Nemá údernost Alsaska či Mosely, v domácích vínech je to ovšem silný nadprůměr. Víno je středního těla, v chuti s pěknou ale harmonicky zakomponovanou kyselinkou, slušně dlouhé, s lehkým medovým dozníváním. Chuť bych nenazval úplně jednoduchou, ale možná spíše přímočarou, dobře udělanou. Báječné jako doprovod k jídlu, ale trochu mi chybí něco navíc pro vychutnávání jen tak. Po dost fajn vůni jsem čekal drobátko víc.

Bohužel neznám cenu, ale mám obavu z částek někde na hranice dvou stovek. Ale do debaty na téma ceny vín z Moravy a konkurence (u ryzlinků dost tvrdá) okolních zemí se dneska pouštět nehodlám, řečeno toho už bylo až dost.

Komentáře používají Disqus